Annonce
Vejle

Kirkens Korshær støtter og hjælper nødstedte

Fundamentet i Kirkens Korshærs arbejde for samfundets svageste er det kristne livssyn. Sådan har det været i 100 år på landsplan og i 52 år i Vejle, hvor Kirkens Korshær blev stiftet i 1960. Korshæren arbejder i den kristne ånd med den grundlæggende holdning, at alle mennesker er ligeværdige i Guds øjne og har samme værdi. Derfor skal ingen overlades til sig selv, når livet af en eller anden grund bliver svært. Kirkens Korshær i Vejle er oprettet af en flok frivillige, der ville gøre en forskel for medmennesker i nød. De begyndte at samle brugt tøj til gratis uddeling i Koldby Pedersens fabrik på Grejsdalsvej i Vejle. Her mødte de mennesker, der trængte ligeså meget til omsorg, medmenneskelig kontakt, støtte og hjælp, som de trængte til tøj.

Tøj og mødested

Kirkens Korshær har ført en omskiftelig tilværelse siden dens første genbrugsbutik blev etableret i 1964 i en to-værelses lejlighed i Nørrebrogade. Dengang var forholdene små, men i dag har korshæren optimale forhold i Flegmade i Vejle i den 2600 kvm store bygning, der rummer tøjbutik, café og genbrugscenter. To tredjedel af ejendomme bruges til genbrug, ligesom varmestuen "kk" og "Kvisten" har sin faste base her. De tre medarbejdere i "Kvisten" gør en individuel indsats for hjemløse og hjemløstruede i Vejle Kommune, for at give dem en værdig tilværelse og stabile boligforhold. "Kvisten" begyndte i 2001 som et tre-årigt projekt for hjemløse. Det skete i samarbejde med Vejle Kommune og støttet af Socialministeriet, og projektet indeholdt både en kortlægning af antallet af hjemløse, deres alder og opholdssted, køn m.v. Desuden har Kirkens Korshær Værestedet i Grønnedalen Dengang i 1964 blev alt overskud fra salg af tøj brugt til at gøre noget godt for mennesker i nød. Lejligheden var også et mødested, hvor alle, der trængte til omsorg, kaffe eller et måltid mad, kunne få det. Huset blev revet ned i 1975, og Kirkens Korshær flyttede til en tom skotøjsbutik på Søndertorv, og her var basen indtil 1984, da også dette hus blev revet ned. I 1985 købte Kirkens Korshær huset i Grønnegade 28 for opsparede midler og en arv, og her blev indrettet butik, varmestue og mødelokale. To år senere blev den første lønnede medarbejder ansat.
Annonce

Behov for tredje sted

Kirkens Korshærs værested i Løget Høj blev oprettet i 1989 i samarbejde med en udadgående medarbejder fra Vejle Kommunes socialafdeling. Da den kommunale medarbejder blev sparet væk, ansatte Kirkens Korshær sin medarbejder nummer to, og i 1994 ansatte korshæren endnu en medarbejder på fuld tid med opgaven: at stå for det opsøgende arbejde og besøgsarbejde i området. Behovet for et tredje værested i den vestlige bydel voksede så stort, at korshæren i 1995 etablerede et værested med værksted og genbrugshal i Spinderihallerne. Idéen var at inddrage brugerne i noget af det frivillige arbejde. Det viste sig, at brugerne havde for store personlige problemer at kæmpe med til, at idéen kunne realiseres. I 1996 flyttede korshæren til et større hus i Grønnegade 33, fordi varmestuen var blevet for lille. Her var der god plads til varmestue, café, kontorer, aktivitetsrum og sysselstue. Da Vejle Kommune selv skulle bruge Spinderihallerne, flyttede værestedet til Rørskæret, og da lokalerne her blev solgt, rykkede korshæren ind i den tidligere automobilforretning på Vestre Engvej. Den nye store og centralt beliggende butik gav stor omsætning og mange nye kunder, og de fulgte med, da korshæren i 2008 flyttede til Flegmade 10. Kirkens Korshær i Vejle har i dag 180 frivillige og 10 fastansatte medarbejdere. 75 procent af Værestedet i Grønnedalen og varmestuen "kk"s udgifter dækkes af privat indsamlede midler. Pengene kommer primært fra det omfattende genbrugsarbejde. Vejle Kommune støtter værestederne med løn til halvanden medarbejder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Give

Sundhedschef er tryg ved smitteudvikling i coronaramt område: - Indbyggerne har taget det alvorligt

Annonce