Annonce
Hedensted

Klar anbefaling i rapport: Kulturhus-byggeri hen over jernbanen i Hedensted har ingen gang på jord

Et kommende, kulturelt fyrtårn i Hedensted kan placeres langs med jernbanen på østsiden ved Trykkeriparken, vurderer en ny rapport. Pris: Cirka 100 millioner kroner. Illustration: Loop Architects
Banedanmark kommer aldrig til at give lov til et kulturhus-byggeri hen over jernbanen i Hedensted. Denne meget klare og utvetydige konklusion kan man hive ud af en ny rapport, som Hedensted Byråd har bestilt som en del af en forundersøgelse af, hvor et kulturelt fyrtårn kan placeres i bymidten i Hedensted.

Hedensted: Et kulturelt fyrtårn i Hedensted vil koste i nabolaget af 100 millioner kroner, og glem alt om at bygge hen over jernbanen. Byggeri langs med banen på østsiden ved Trykkeriparken er dog en realistisk mulighed. En ny broforbindelse, der kan binde den østlige del af byen sammen med Vesterbrogade-området, er heller ikke helt umuligt.

Sådan kan man opsummere en konsulentrapport, som landede på økonomiudvalgets bord for nylig, og som beskriver hvilke muligheder, der er for at bygge et kulturhus i Hedensted ved eller hen over jernbanen i Hedensted.

Ny midtbyplan har skubbet til vision

Idéen med et byggeri omkring jernbanen i Hedensted er noget, der er blevet arbejdet med flere gange de senere år. Med vedtagelsen af Hedensted Midtbyplan i juni måned, hvor etableringen af et kulturhus i Hedensted indgår blandt meget andet, stod ønsket pludselig meget klart.

Håbet er at få et kulturhus, der dels kan samle byens eksisterende kulturelle tilbud foruden café/restaurant, Borgerservice, iværksætteri med videre, og dels udvide paletten af kulturelle tilbud.

Annonce

Vil binde byen sammen

Samtidig skal et sådant kulturhus-projekt til at binde byen bedre sammen.

"Jernbanen er naturligvis et stort aktiv for byen, men den opdeler byen i et østligt og et vestligt byrum, som mangler en samlet identitet. De to byrum er kun forbundet af en smal og utryg tunnel, og en gangbro ved stationen, der rammer uhensigtsmæssigt på begge sider af banen i forhold til at binde de to bydele sammen", hedder det blandt andet i rapporten, der således fastslår, at det ikke giver mening, at opgradere den eksisterende gangbro.

Annonce

Seks forskellige forslag

Rapporten inkluderer hele seks forskellige bud på, hvordan et byggeri hen over eller ved siden af banen kunne se ud, men rapporten er også ret hurtig til at skyde nogle af scenarierne ned, nemlig dem, hvor der bygges hen over banen.

"Efter dialog med Banedanmark og inddragelse af vores specialrådgivere i firmaet Atkins, er det vores klare anbefaling ikke at bygge hen over banen. Hedensted Kommune vil ikke få de nødvendige tilladelser fra staten og Banedanmark, da det vil kræve mange og lange sporafspærringer, hvor togdriften må erstattes med busser", hedder det blandt andet i rapporten.

I forvejen har Banedanmark en bunden opgave med at elektrificere jernbanenettet hen over de kommende år. Noget der i forvejen kommer til at forstyrre jernbanedriften ret voldsomt årtiet ud mere eller mindre.

Annonce

Et usædvanligt byggeri

"Banedanmark vil næppe acceptere - set med deres øjne unødvendige - driftsforstyrrelser på denne side af 2030", lyder vurderingen.

Et byggeri hen over banen kaldes i rapporten ligefrem et usædvanligt projekt med meget få fortilfælde.

"Hedensted Kommune kan ikke som i større byer som København, Aarhus og Odense henvise til mangel på ledige byggegrunde, eller at der ikke er andre alternativer", står der blandt andet.

Annonce

Ny broforbindelse

Men et byggeri langs med banen på østsiden ved Trykkeriparken vil være en realistisk mulighed, og en ny broforbindelse hen over banen fra det nye kulturhus til Vesterbrogade-området, er heller ikke helt umuligt, om end man jo også her får brug for, at Banedanmark eksempelvis vil lege med. Det gør sig også gældende i forhold til et forslag i rapporten om at udvide den smalle tunnel ved stationen, der forbinder Østerbrogade og Vesterbrogade.

"En udvidelse af tunnelen for gående og cyklister vil være et stort aktiv for forbedring af byrummet", hedder det i rapporten.

"Kulturcirklen" er titlen på et af de mere vidtgående og kreative forslag til et kulturhus-projekt ved jernbanen i Hedensted: Illustration: Loop Architects

Terrænet på begge sider af tunnelen skal bearbejdes, herunder gøres mere grønt, og trækkes ind i den udvidede tunnel. Noget der skønnes at ville koste seks millioner kroner. Men igen skal Banedanmark være med på idéen, fordi de ejer tunnelen.


Sådan kan en udvidet tunnel ved stationen i Hedensted komme til at se ud. Illustration: Loop Architects

Rapporten vurderer, at arealbehovet for et kulturhus i Hedensted ligger på 2.700 bruttoetage-kvadratmeter. Med en anslået kvadratmeter-pris på 20.000 kroner pr. kvadratmeter lander man på en anlægsudgift på 54 mio. kroner. Det er altså uden ny broforbindelse og udvidet tunnel, men inklusive parkeringspladser og udearealer, og altså på egen grund ved Trykkeriparken.

Et bud på en realistisk tidshorisont for et sådant byggeprojekt ligger på fire år ifølge rapporten.

Annonce

Forslag til finansiering

Rapporten indeholder også forslag til finansiering. Her nævnes salg af eksisterende kommunale bygninger i forbindelse med fraflytning, bidrag fra fonde og virksomheder, energioptimeringer i nybyggeri og kommunekassen.

Snart forhenværende borgmester og formand for økonomiudvalget, Kasper Glyngø (S), fortæller, at man har drøftet rapportens indhold og besluttet at sende sagen videre til det nye byråd med en anbefaling om, at der er så meget gods i rapporten, at det er værd at arbejde videre med idéerne i den.

Jeg synes, at der er rigtig mange gode ting i det her forprojekt, selv om det ser svært ud med hensyn til en bygning hen over banen, men mindre kan jo også gøre det.

Kasper Glyngø (S), afgående borgmester i Hedensted Kommune

- Jeg synes, at der er rigtig mange gode ting i det her forprojekt, selv om det ser svært ud med hensyn til en bygning hen over banen, men mindre kan jo også gøre det. Det handler jo blandt andet også om, hvordan man definerer "kulturelt fyrtårn". Er det højde, drøjde eller indholdet. Det er alt sammen noget det nye byråd skal kigge på, men set med mine briller er der så meget musik i det, der ligger nu, at der er grobund for seriøst at arbejde videre med det i den nye byrådsperiode, siger Kasper Glyngø, der som bekendt mistede borgmesterposten til Venstres Ole Vind på valgnatten.

Kulturhus-projektet i Hedensted

23. juni i år godkendte Hedensted Byråd en bevilling på 900.000 kroner til et forprojekt vedrørende byggeri ved eller over banen. Der er p.t. brugt 300.000 kroner, så der er 600.000 kroner til den videre proces med at realisere projekt ”Kulturelt fyrtårn i Hedensted”.

Forprojektet er en rapport, som er udarbejdet af konsulentfirmaet Bisgaard/Ejsing, der har fået hjælp fra byrumsarkitektfirmaet Loop Architects og firmaet Atkins, der er specialister i byggeri hen over jernbaner.

Der har desuden været repræsentanter fra Hedensted Kommune, hedensted.nu og styregruppen bag Hedensted Midtbyplan med i processen.

Der er tale om en ret omfattende rapport, der kommer omkring mange ting: Plangrundlag, byrumsanalyse, sammenbinding af midtbyen, finansiering, udbudsstrategi, afhængigheden af eksterne aktører såsom Banedanmark foruden et byggeprogram, som indeholder en vurdering af arealbehovet for bygningen.


Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Annonce