Annonce
Egtved

Klasselokaler blev skiftet ud med en dag i naturen

Nogle af eleverne fik lov til at bygge insekthoteller ud af gamle halv-paller, skruer og tagpap. Her er det Celina Færgemann fra 3. klasse, der skruer taget fast under kyndig vejledning af Per Thorsen fra Ågård Naturlaug. Foto: Yilmaz Polat
Elever fra 0.-6. klasse på Øster Starup Skole fik sanseoplevelser og fordybelse i naturen fredag i anledning af Naturens Dag.

Øster Starup: - Er det her slimet, spørger en elev.

Han holder et fiskenet med våde blade og andre ting, han har fisket op af åen op foran Susanne Simonsen, lærer på Øster Starup Skole. Hun samler et vådt blad op af nettet og mærker på det. Nej, det er ikke slimet, men det er vådt. Til gengæld er der i nettet noget grums, der føles slimet, konstaterer hun og belønner ham med et guldstjerne-klistermærke.

Fredag var den almindelige undervisning for eleverne i 0.-6. klasse på Øster Starup Skole skiftet ud med en dag i det grønne. Her stod der blandt andet bygning af insekthoteller og fuglekasser og fiskeri på skemaet.

En anden gruppe, som drengen tilhørte, skulle forsøge at finde insekter, planter og andre ting i naturen inden for fem forskellige kategorier; krible-dyr, noget blødt, noget slimet eller vådt, noget hurtigt/langsomt og noget stikkende eller brændende.

- Det var lidt sjovt at se, hvordan eleverne i starten søgte rundt i naturen i en radius på fire meter fra mig. Efterhånden blev de mere nysgerrige og modige og gik længere omkring for at udforske og finde ting, siger Susanne Simonsen.

Annonce

Det er lidt grænseoverskridende at skulle fange forskellige insekter, men det er også sjovt.

Emma Møller Vangsted, elev i 6. klasse

Samarbejde med naturlauget

I anledning af den landsdækkende Naturens Dag, der finder sted søndag, havde Ågård Naturlaug i samarbejde med skolen valgt at tage lidt på forskud og i samarbejde arrangere en anderledes dag for eleverne i indskolingen og mellemtrinnet.

- Vi har normalt fire fagdage om året, som vi dedikerer til et bestemt fag. Vi har valgt, at dagen i september skal dedikeres til naturfag, så da naturlauget kontaktede os og spurgte, om vi ville være med til sådan et samarbejde, passede det perfekt ind. Det falder også rigtig godt i tråd med tankerne om åben skole, så det giver på mange måder god mening, siger Susanne Simonsen.

Skolen bruger i forvejen det store naturområde, som naturlauget plejer, i undervisningen.

- Det er fedt, at det nu bliver udbygget med de insekthoteller og fuglekasser, nogle af eleverne er med til at bygge. Det breder vores undervisningsmuligheder ud, siger hun.

Indsigt får børn til at passe på naturen

Hos Ågård Naturlaug er man rigtig glad for samarbejdet med skolen om dagens aktiviteter.

- I naturlauget arbejder vi på at pleje og passe på naturen. Tanken bag sådan en dag er, at hvis børnene får en indsigt i og viden om naturen, så vil de måske også være med til at passe bedre på den. Sådan en dag med børnene passer derfor godt i forlængelse af det, vi i naturlauget arbejder på, forklarer Per Thorsen fra naturlauget, mens han viser en mindre gruppe elever, hvor de skal sætte næste skrue for at få taget på insekthotellet til at sidde godt fast.

Samtidig håber lauget, at dagens aktiviteter kan være med til at give eleverne nogle gode naturoplevelser og måske inspirere til flere.

- Dagens tiltag kan samtidig bruges i undervisningen fremadrettet, hvor eleverne med deres lærere kan gå ud og se, hvilke insekter, der er flyttet ind i insekthotellet, eller om der er flyttet fugle ind i nogle af fuglekasserne, forklarer han.

Klasselokalerne på Øster Starup Skole stod tomme fredag, hvor undervisningen i stedet var rykket ud i den grønne natur. Foto: Yilmaz Polat

Grænseoverskridende, men sjovt

Hvad kan man egentlig finde i naturen, der er blødt? Det forsøger en lille gruppe elever at finde ud af, efter Susanne Simonsen netop har konstateret, at det blad, de havde fundet, ikke bestod "ae-det-mod-kinden"-testen.

En af dem, der er på jagt efter noget blødt, er Emma Møller Vangsted fra 6. klasse.

- Det er spændende at være i naturen på den måde, og jeg synes, det er rigtig fedt, at vi skal gøre det i fællesskab på tværs af klasser og årgange, fortæller hun.

At færdes i naturen er ikke fremmed for hende. Hun løber gerne eller går en tur i naturen, men det er noget andet at opleve den på den her måde.

- Det er lidt grænseoverskridende at skulle fange forskellige insekter, men det er også sjovt. Og så er det lidt spændende at se dem tættere på og undersøge dem lidt, som man normalt ikke gør, siger Emma Møller Vangsted, inden hun og de andre i gruppen må videre på jagt efter noget blødt, så de kan få endnu et guldstjerne-klistermærke.

Eleverne arbejdede på tværs af alderstrin om blandt andet at bygge insekthoteller. Foto: Yilmaz Polat
En af dagens aktiviteter var at fiske, hvilket var noget, mange af børnene ønskede at prøve. Foto: Yilmaz Polat
Slimede regnorme var noget af det, eleverne var på jagt efter ved naturdagen fredag. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce