Annonce
Vejle

Klassisk socialdemokrat eller øretævernes mand? To ret ens kandidater dystede på forskelligheder

Foto: Kristian Pahus
De ligner umiskendeligt hinanden. Alligevel er Alex Vejby Nielsen og Martin Sikær forskellige. Det kom frem, da de forsøgte at vinde deres socialdemokratiske bagland for på sigt at blive Vejles næste borgmester.

Vejle: De er ret ens. De er cirka lige høje. Der er fire år til forskel på deres fødselsdag. Og de bor i Vejle med hustru og børn. De stemmer det samme, når der er valg, og så går de efter den samme post.

Martin Sikær og Alex Vejby Nielsen vil begge være Socialdemokratiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2021 og håber at vippe Jens Ejner Christensen (V) af borgmesterposten.

Avisens erfarne politiske reporter Kaare Johansen forsøgte at få forskellene til at stå tydeligt frem, da de to herrer torsdag aften fik lov til at præsentere sig selv og deres fremtidige planer på Vejle Bibliotek.

Vejle Amts Folkeblad stod bag arrangementet sammen med partiforeningen, og ikke færre end 100 vejlensere, hvoraf langt de fleste var medlemmer, var mødt op for at blive klogere på et alternativ.

Jeg er klar til at tage nogle øretæver.

Martin Sikær

Klassisk socialdemokrat

- Hvis vi kigger på de to kandidater, så kan det da godt ligne, at de kommer fra den samme støbeform. Den, som Anker Jørgensen også kom fra. Så hvis folk skal kunne vælge mellem jer, så skal vi have forskellene frem, sagde Kaare Johansen, inden han sendte en byge af spørgsmål afsted mod de to herrer.

- Så hvad er den største forskel på jer? spurgte reporteren som det første.

Alex Vejby Nielsen fremhævede sin baggrund i arbejderklassen med to socialdemokratiske forældre. Moderen arbejdede som rengøringsassistent.

- Jeg vil sige, at jeg er en mere klassisk socialdemokrat med stærk tilknytning til fagbevægelsen, hvilket også kommer til udtryk i mit job som chef for en boligforening i Aarhus, forklarede den 43-årige socialdemokrat.

Annonce

Fodbolddrømme

Martin Sikær på 47 år gav udtryk for at være rundet af præcis de samme værdier, selvom han med egne ord kommer fra en voldsomt priviligeret baggrund. Hans far var Peter Sikær Kristensen, som var skoleinspektør og mangeårigt byrådsmedlem i Vejle.

- Aargh, det er ikke helt fair. Det er rigtigt, at jeg ikke er rundet af DSU (ungdomsafdelingen, red.). Jeg spillede fodbold i stedet for. Dengang troede jeg, at jeg skulle være den nye Allan Simonsen. Men jeg er opvokset med kampen for, at alle skal have de samme muligheder, lød modsvaret.

Til gengæld pegede Martin Sikær på sin egen risikovillighed som den største forskel på de to kandidater.

- Jeg er klar til at tage nogle øretæver. Får jeg en idé, så siger jeg den højt. Så ringer jeg til avisen eller radioen. Jeg bringer mig selv i spil, selvom det kan få konsekvenser, sagde Martin Sikær, der ejer Conrads og No 14 Vinbar.

Alex Vejby Nielsen (til højre) og Martin Sikær (til venstre) vil begge gerne være Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Vejle ved kommunalvalget i 2021. Foto: Kristian Pahus
Annonce

Var ikke populær

Han gav efterfølgende nogle eksempler. Blandt andet butikseventyret på Posthusgrunden, som han har stemt imod fra start.

- Jeg turde fra start at sige, at vi ikke skulle have endnu et kæmpestort center i midtbyen. Det vil ødelægge infrastrukturen helt og aldeles. Men det var ikke populært på det tidspunkt, forklarede Martin Sikær.

Han bragte også sagen om Jytte Jensen på banen. Hun blev seksuelt misbrugt af sin far, og Vejle Kommune svigtede sit ansvar i 1970'erne og det efterfølgende årti, fastslog Retten i Kolding i efteråret.

Derefter skulle byrådet tage stilling til, om det ville anke sagen til landsretten. Juristerne anbefalede politikerne at lade sagen gå videre, hvilket de fleste byrådsmedlemmer stemte for. Men ikke Martin Sikær.

- Man kan blive ved med at anke og anke. Hun var blevet uretfærdigt behandlet, og vi måtte tage vores ansvar. Det var de fleste enige med mig i, indtil forvaltningen anbefalede noget andet og forklarede, at vi personligt kunne blive ramt økonomisk. Men det må altid være mennesket før systemet, mente han ved debatmødet torsdag aften.

- Får jeg en idé, så siger jeg den højt. Så ringer jeg til avisen eller radioen. Jeg bringer mig selv i spil, selvom det kan få konsekvenser, sagde Martin Sikær (S). Foto: Kristian Pahus
Annonce

Træt af jurister

Det var Alex Vejby Nielsen enig med sin partifælle i. Han stemte dog for en ankesag.

- Det handler ikke om, at jeg lod juristerne bestemme. Vi var alle enige om, at det er en grim sag, og jeg vidste godt, at jeg ville blive upopulær i offentligheden. For mig handlede det om at prøve systemet af. Også i tilfælde af fremtidige sager, forsvarede Alex Vejby Nielsen sig.

I det hele taget gav Martin Sikær udtryk for at være træt af, at juristerne fylder så meget i kommunen.

- Jeg så gerne, at juridisk afdeling blev nedlagt, og juristerne kom ud i de enkelte afdelinger, hvor fagligheden er. Jeg synes i mange tilfælde, at forvaltningen fylder for meget. Det er politikerne, der er valgt for at sætte kursen. Det har de ikke gjort i flere år, sagd han.

- Deler du den holdning, Alex? ville ordstyrer Kaare Johansen vide.

- Nja. Jeg synes, det giver god mening, at juristerne sidder sammen og har et fagligt fællesskab, svarede Alex Vejby Nielsen.

Omkring hundrede mødte op, da Socialdemokratiets to spidskandidater fik ordet og bejlede og baglandets gunst. Flere i salen havde spørgsmål med. Foto: Kristian Pahus
Annonce

Boliger og skadestue

Efter cirka en time var der plads til spørgsmål fra salen, hvilket fik et par håndfulde til at stikke lappen op. De ville kende kandidaternes holdninger til, hvad Vejle Kommune skal gøre med alt det vand, oplandsbyerne, biblioteket og udviklingen på havnen.

De nåede også selv at komme ind på nogle af deres mærkesager.

- Vi skal boliger i alle afskygninger, der matcher alle de forskellige familieformer, vi har i dag. Også ude i centerbyerne, sagde Alex Vejby Nielsen.

- Vi skal have skadestue og fødeafsnit tilbage til Vejle Sygehus. Det giver ikke mening, at vi skal til Kolding, tilføjede Martin Sikær.

Mandag 9. marts har alle 650 socialdemokrater i Vejle Kommune mulighed for at stemme på deres favorit. Hvis en får mere end to tredjedele af stemmerne, er vedkommende valgt som borgmesterkandidat. Ellers holder partiet urafstemning 29. marts.

Alex Vejby Nielsen vil kæmpe for at få flere forskellige slags boliger til kommunen - også til centerbyerne. Foto: Kristian Pahus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Vejle

Smittetallene er styrtdykket: 'Hyg jer - især nu, hvor smitten er under kontrol!'

Børkop

Protesterne hjalp: DSB dropper at skære i antallet af tog til Børkop og Brejning

Annonce