Annonce
Vejle

Klatretræets triste skæbne: Derfor blev den flotte, gamle bøg savet ned til en sølle stamme

Det gamle klatretræ kommer aldrig til at stå med grønne grene igen. Træet er blevet angrebet af kulsvamp, og det vil nu rådne op indefra. Men som andre steder i naturen er den enes død den andens brød, så nu får dyre- og planteliv mulighed for at overtage det døde træ. Foto: Mie Sparre
Et markant træ i Pedersholmskoven har mistet sin store krone. Kommunens skovfolk har haft motorsaven fremme for at forebygge, at nogen rammes af træet.

Søndermarken: Det store bøgetræ, som i en menneskealder har budt velkommen til Pedersholm Skov, når man starter sin skovtur på stien fra Solsikkevej, ligner ikke sig selv længere.

En af avisens læsere, Bjarne Borbjerg Jakobsen, har bedt avisen undersøge, hvorfor Vejle Kommune, som ejer skoven, har beskåret træet så voldsomt.

Bjarne Jakobsen har selv spurgt kommunen, men han synes ikke den korte forklaring fra afdelingen for Natur & Udeliv er svar nok.

Annonce

- Jeg kunne godt have tænkt mig, at kommunen havde skånet den store gren, der bar en slynge, som mange børn var glade for at lege i. Der står, at træet er angrebet af svamp, men grenene ser nu ikke så syge ud, så mon ikke slyngen kunne have hængt i mindst 20 år endnu? lyder det fra Bjarne Jakobsen.

Træet rådner op indefra

Avisen har kontaktet forstkandidat Lars-Bo Christensen, som er den, der har skrevet svaret til Bjarne Jakobsen på vegne af Natur & Udeliv.

- Når et stort, gammelt træ som det i Pedersholmskoven, får konstateret meget tydelig kulsvamp, bliver vi nødt til at gå drastisk til værks. Kulsvamp får den allernederste del af træets stamme og rødderne til at rådne. Det indebærer, at der er risiko for, at træet knækker eller vælter til fare for omgivelserne. Når træets krone reduceres, så reduceres også risikoen for at træet vælter, eksempelvis ved, at vinden rykker i de store grene, forklarer Lars-Bo Christensen.

- Vores første prioritet er altid skovgæsternes sikkerhed, og træets placering lige ud til skovstien betyder, at træet med den store krone ville udgøre en risiko for skovgæsterne.

Bjarne Borbjerg Jakobsens egne børnebørn har leget meget i det gamle bøgetræ, som hans foto her viser. Privatfoto

- Når vi ikke bare fælder træet helt, skyldes det, at sådan et gammelt, råddent træ giver nogle fantastiske levemuligheder for fugle og andre dyr i skoven. Vejle Kommune vil gerne fremme biodiversiteten, og her spiller det, vi kalder "træruiner", en vigtig rolle.

Annonce

Forhåbentlig bliver det fuldt af liv

- Ideelt set lod vi bare naturen gå sin gang ved at lade gamle træer dø og synke sammen gradvis, og det gør vi da også nogle steder. Men da træet i dette tilfælde står lige der, hvor mange mennesker færdes, og der sågar var hængt en slynge op i en af de tykke grene, blev vi altså nødt til at tage motorsaven frem og komme det naturlige forfald i forkøbet.


Når træets krone reduceres, reduceres også risikoen for at træet vælter, eksempelvis ved at vinden rykker i de store grene.

Lars-Bo Christensen


- Jeg tror til gengæld, at det gamle bøgetræ kan blive en rigtig flot træruin, måske en af de flotteste vi har. Netop fordi træet er så gammelt og har haft så mange kraftige grene, er der masser af vinkler og kringelkroge, hvor dyre- og plantelivet kan komme til at etablere sig. I stedet for at sætte redekasser op er det da sjovere at få de hulelevende fugle og dyr til selv at skabe sig levesteder, siger Lars-Bo Christensen.

Som dette foto viser, løber stien lige under det gamle bøgetræ. Foto: Mie Sparre
Annonce

Det kan ikke betale sig at save det op

Andre vil måske spørge, hvorfor Vejle Kommune ikke bare fælder træet helt, og det ville ifølge Lars-Bo Christensen også være den økonomisk billigste løsning - blot at fælde træet og lade det ligge.

- Der kunne ganske vist blive meget brænde ud af så stort et træ, men det er ikke en nem opgave med så store træer, og prisen på brænde er for lav til, at det kan svare sig. I stedet afsættes kronen som flis til et varmeværk, imens træets stamme som ruin kan blive stående til gavn for naturen i de næste 50 år, mens stammen langsomt forfalder. Jeg håber, den kan blive et vartegn for biodiversiteten i Pedersholm Skov, siger Lars-Bo Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce