Annonce
Danmark

Klima på dagsordenen: Et væld af klimatopmøder og -konferencer i kalenderen

Kina er verdens største udleder af CO2, der holder på Jordens varme og fører til global opvarmning. Derfor hviler manges øjne på Kina under klimatiomødet i New York. Arkivfoto: Greg Baker/Ritzau Scanpix
Annonce

FN holder i disse dage generalforsamling, og fra i dag, 23. september, vil det store klimaindsatstopmøde i New York finde sted. Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, vil tale på mødet, hvor stats- og regeringschefer fra hele verden vil være samlet. Formålet er at fremme klimaindsatsen og fremskynde Paris-aftalens gennemførelse. Avisen Danmark giver her et overblik over, hvorfor det finder sted, hvilke hovedtemaer og målsætninger, der er på dagsordenen og hvilke andre klimakonferencer, der finder sted, inden året går på hæld og Paris-aftalen for alvor træder i kraft.

1. På COP21-topmødet i Paris i 2015 indgik verdens lande en klimaaftale, Paris-aftalen. Det blev en skelsættende aftale blandt næsten 200 lande, men USA bebudede 1. juni 2017, at landet vil trække sig fra aftalen. Den amerikanske præsident, Donald Trump, mener, at den er uretfærdig for USA og samfundsøkonomisk dyr.

2. Den ambitiøse Paris-aftale, som rummer FN’s officielle klimamål for 2030, træder for alvor i kraft i 2020 og afløser dermed Kyoto-aftalen fra 1997, som var den første bindende internationale aftale om nedbringelse af udledning af drivhusgasser. De overordnede mål i Paris-aftalen er at holde de globale temperaturstigninger under to grader celsius - og at arbejde for at bnegrænse dem til 1,5 grader - for at mindske risikoen for tørker, hedebølger, naturbrande og oversvømmelser.

3. Paris-aftalen rummer en række klimamål under aftalen om Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. På FN’s liste finder vi under mål 13 klimaindsatsen. Det handler om at sikre landenes modstandsdygtighed og tilpasningsevne til de herskende klimaforandringer og de affødte konsekvenser, som eksempelvis naturkatastrofer og ekstremt vejr. De resterende målsætninger handler om at sikre en fortsat social og økonomisk udvikling i alle lande - også i ulandene.

4. Danmark er af FN’s generalsekretær udpeget til at påtage sig en ledende rolle forud for FN’s klimatopmøde 23. september i New York. Danmark skal fremme den globale omstilling af energisektoren, så energien bliver mere bæredygtig (også kendt som ”Energy Transition”). Flere eksperter kalder det for en ”grundlæggende accept” og et anerkendende skulderklap af Danmarks grønne indsats.

5. FN’s klimatopmøde med særligt fokus på bæredygtig udvikling og klima er en del af den 74. FN-generalforsamling, som finder sted i dagene 17.-30. september i FN’s hovedkvarter i New York.

6. Officielt er temaet for generalforsamlingen: ”en styrkelse af den multilaterale indsats for udryddelse af fattigdom, uddannelse af høj kvalitet, klimaindsats og inklusion”. Det handler dermed om at styrke sammenholdet og indsatsen fra flest mulige involverede parter ved at indgå bindende aftaler på nationalt plan.

7. Frem mod topmødet har deltagerlandene, organisationerne, virksomhederne og investorerne udviklet specifikke handlingsplaner og initiativer, som de skal fremlægge og forsøge at få landene til at implementere.

8. I forhold til selve klimatopmødet i dag, 23. september, er der fremsat ni handlingsspor, som er dedikeret til klimakrisens væsentligste aspekter: reduktion af udledninger, finansiering, global energitransition, omlægning af industri, mobilisering af unge, sociale aspekter, naturbaserede løsninger, byer og lokal handling samt modstandskraft og klimatilpasning.

9. I den kommende tid er der flere klimakonferencer på tapetet: 9.-12. oktober er der C40-klimatopmøde for borgmestre fra alverdens storbyer. København er værtsby. Til topmødet vil klimaeksperter, virksomhedsledere og borgere komme med innovative og inspirerende forslag og vidensdeling. C40-byerne opererer efter ”Deadline 2020-programmet”, som er udarbejdet i tæt forbindelse med Paris-aftalen. Den hjælper byerne med at tage vigtige skridt i klimakampen, foretage CO2-reduktioner og få dem effektueret.

10. I dagene 2.-13. december samles verdens ledere til FN’s klimatopmøde COP25 i Chile. Det er 25. udgave af FN’s klimaforsamling, deraf navnet. Her skal de globale klimamål forhandles. Oprindeligt skulle Brasilien have været vært, men den nye præsident valgte at trække sit kandidatur. Klimakonferencen er den sidste af sin slags, inden Paris-aftalen for alvor træder i kraft. Fra Danmark vil Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet være repræsenteret.

Kilder: Udenrigsministeriet, FN’s 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling, International Institute for Sustainable Development og C40 Cities Climate Leadership Group

FN's klimatopmøde

FN's klimatopmøde begynder mandag klokken 16 dansk tid i FN-hovedkvarteret i New York, USA. Det er det første møde af sin slags, siden Paris-aftalen blev indgået. Det er generalsekretær Antonio Guterres, der har indkaldt til mødet, for at få landene til at fremlægge mere ambitiøse klimaplaner.

Næsten 120 lande har bedt om at komme på talerstolen under mødet, men kun 60 talere får efter planen ordet - deriblandt klimaaktivisten Greta Thunberg og to andre ungdomsaktivister. Også Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), skal efter planen tale på klimatopmødet ifølge Politiken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce