Annonce
Vejle

Klimaets forkæmper går på pension: Nu skal der males vinduer - og tænkes efter

Britta Edelberg, Grønt Forum, går på pension 1. februar. Nu bliver der tid til børn, børnebørn, bofællesskab - og eftertanke. Arkivfoto: Mette Mørk
En ildsjæl takker af. Britta Edelberg, Grønt Forum i Vejle, skal på pension og ser tilbage på en spændende årrække med klima og miljø i fokus.
Annonce

Vejle: Hun bor i bofællesskab. Spiller klaver og harmonika. Folkedans gør hende glad.

Den 67-årige projektleder Britta Edelberg kan spille på mange strenge, men den reneste klang kommer fra den, hvor vi hun i fællesskab med venner, bekendte, kolleger og alle Vejles borgere bidrager positivt til klimaet og en grøn klode.

Efter 16 år i Grønt Forums tjeneste går hun på pension 1. februar.

Nu bliver der tid til... Ja, Britta Edelberg får tid til at beskæftige sig med det, hun i mange år har haft helt inde under huden. Det, hun brænder for.

- Det, jeg har levet af siden 2005, er jo det, jeg lavede i min fritid frem til 2005, smiler hun, og tilføjer:

- Det, som jeg får tid til nu, er eftertanke.

Det vender vi tilbage til.

Det er mit klare indtryk, at kommunen anerkender, hvor vigtigt samarbejdet er for at løse udfordringer omkring klimaet.

Britta Edelberg, Grønt Forum

Annonce

En teori skal afprøves

Nogle mennesker kan gøre deres hobby til et arbejde. For Britta Edelberg er der mere tale om en livsstil.

- Det har været skønt at sidde i maskinrummet på teknisk forvaltning, og det har været spændende at bidrage med mit netværk, koble borgere og projekter sammen.

Hun er typen, der ikke skal have tiden til at gå; hun slår ikke tiden ihjel. Britta Edelberg er med om bord, når snakken falder på klimaet, og det bliver aldrig kun ved snakken. Hun involverer folk.

Britta Edelberg bor i en nedlagt landbrugsejendom, et bofælleskab i Hover/Uhrhøj, hvor ejendommen er lavet om til seks boliger.

- En teori skal altid prøves af. Min mand og jeg tænkte, at man kunne leve mere bæredygtigt, så det har vi eksperimentet med siden 1985 - ikke mindst i forhold til byggematerialer. Den sociale bæredygtighed har også været en del af bofællesskabet, man er tvunget til at diskutere og blive enige, lyder det fra Britta Edelberg.

Hun har tre voksne børn og to børnebørn.

- Dem bliver der ekstra tid til nu, helt sikkert. Men jeg skal også lige have malet vinduer - og have gang i noget havearbejde, eksperimentere med skovhaver.

Det håndværksmæssige arbejde bliver ikke noget problem. Britta Edelberg er nemlig uddannet tømrer og bygningskonstruktør.

Annonce

Muldvarpe-arbejde

Som frontfigur i Grønt Forum har Britta Edelberg haft fokus på samarbejde. Et samarbejde - borgere og kommunen imellem - som er konstruktivt.

- Det fungerer. Det er mit klare indtryk, at kommunen anerkender, hvor vigtigt samarbejdet er for at løse udfordringer omkring klimaet, siger hun og beskriver sir arbejde i Grønt Forum som "muldvarpe-arbejde".

- Nogle stikker hovedet op og gør opmærksom på et problem eller en udfordring. Så spørger jeg: Vil du arbejde videre med det? Folk bliver ofte overraskede over, at de har mulighed for det. Det begynder måske blot med en kop kaffe, og snart kan en sag udvikle sig gennem mit og Grønt Forums netværk, fortæller hun.

- Vi arbejder i øjenhøjde med borgerne, skaber dialog og netværk. Grønt Forum er en brobygger, der hjælper med at finde den rigtige vej, når vi i fællesskab involverer os i klimaet.

Grønt Forum

  • Grønt Forum er et netværk for natur- og miljøinteresserede borgere, foreninger og virksomheder.
  • Som medlem holder Grønt Forum dig eller din forening ajour med aktiviteter i hele Vejle Kommune inden for alle temaer med relation til bæredygtighed.

  • Det er gratis at blive og være medlem.

Annonce

Forståelse

Hvordan kan jeg bidrage - og hvilke samarbejder er nødvendige for at indfri målene? Grønt Forum er en mulighed for at få hjælp til at engagere sig.

- Stort set alle mine kolleger arbejder med noget, som er politisk vedtaget. Det er lidt anderledes i Grønt Forum. Vi har en bevilling, og hvad vi laver, er op til os og borgerne. Det synes jeg, kommunen skal roses for. Det er godt set - og modigt - for på den måde kan borgerne være en slags spydspids.

- Når politikerne skal tage en beslutning, er det vigtigt, at der er en forståelse blandt borgerne. Og hvordan skaber man den forståelse? Ved at involvere borgerne. Mit arbejde har været at engagere folk så meget i forskellige problematikker, at de får en stor forståelse, også hvis politikerne skifter kurs, forklarer Britta Edelberg.

Et eksempel kan være ukrudt. Et er, at vi ikke skal bekæmpe det med giftstoffer - vi skal se på ukrudtet med nye øjne. Det er i virkeligheden pænt med lidt farver og ujævn bevoksning i vejkanten... Men det er afgørende, at borgerne har denne forståelse, når der dukker skilte op med "Vild med vilje" på de kommunale arealer. Ellers tror de, det er sjusk.

- Og det har også et formål. Når ukrudtet får lov at gro, er der plads til insekter. Tingene hænger sammen, og det får vi forståelse for.

Annonce

Elcykler

Ofte har de forskellige emner, som Grønt Forum beskæftiger sig med, tilknyttet kurser, der følges op med praktiske gøremål. Så sætter budskaberne sig bedre fast - som når borgerne for eksempel indretter en vild have, et insekthotel, bygger med genbrugsmaterialer eller laver klimavenlig mad.

To tiltag, der har optaget Britta Edelberg, er områdets mange kogræsserforeninger - og den meget omtalte elcykel-kampagne.

- Jeg talte med et par borgere om, at man forsøgte at løse trængslen på vejene ved at bygge flere veje. De syntes, man skulle gå en helt anden vej, og jeg var jo enig. Så spørgsmålet til dem lød: Er det noget, I vil involvere jer i? Så samlede vi en gruppe, hvor også Cyklistforbundet var inviteret med. Folk i gruppen ville jo lave 117 forskellige ting, og her var det så min rolle at guide frem til noget, vi alle kunne stå sammen om. Det blev elcyklen som erstatning for bil nummer to. Projektet har virkelig været med til at sætte gang i salget af elcykler, lyder det fra projektlederen.

- Kampagnen er et godt eksempel på vores arbejde i Grønt Forum. Vi bidrager blandt andet med et stort netværk, som borgerne får gavn af, når de involverer sig i forskellige projekter. Man står aldrig alene med tingene, men løfter i flok, udvikler i fællesskab - og jeg er ikke underlagt en politisk besluttet dagsorden. Det er de aktive borgere, der bestemmer budskab, indhold og form.

Annonce

Eftertanke

Det forlyder blandt folk i den tredje alder, at man får ganske travlt. Snart er Britta Edelberg pensionist, og det har hun det helt fint med, men travlt - nej tak.

- Jeg håber ikke, jeg får travlt. Jeg har faktisk planer om at holde et års pause, for jeg synes, mit liv er suset afsted. Jeg vil have mere tid, tid til hinanden, mere ro på, flere naturoplevelser. Tid til eftertanke. Det skal jeg. Ellers kommer jeg til at ligge i en hospitalsseng som gammel og fortryde.

- Jeg har taget en beslutning om, at jeg vil holde lav profil så længe som muligt. Jeg vil også gerne bruge tiden på at tage den rigtige beslutning om, hvad jeg fremover skal bruge mine kræfter på. Der er jo 1000 steder, jeg kunne sætte ind - men jeg har lidt travlt i forhold til klimaet.

Lige nu ved Britta Edelberg faktisk ikke, hvor det er vigtigst for hende at sætte ind; om det er inden for demokrati, dialog og sammenhængskraft, transport eller om det handler om tekniske løsninger.

Men én ting er sikker. Hun vender aldrig ryggen til klimaet og FN's 17 verdensmål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce