Annonce
Vejle

Klimaministeren besøgte Vejle og fik en god idé: Nu skal han hjem at bygge kvashegn ved sit sommerhus

Dan Jørgensen besøgte Økolariets taghave, hvor Vejles klimachef, stadsarkitekt Lisbet Wolters, viste ham kommunens klimaplan og gav gode råd om kvashegn og sommerfugleplanter. Foto: Adam Rieper
Klimaminister Dan Jørgensen (S) ved nu, at Vejles politikere og embedsmænd efterlyser bedre muligheder for, at kommunen kan opstille ladestandere til elbiler, og at et kvashegn er godt for havens dyr.

Vejle: Den socialdemokratiske byrådsgruppe med borgmesterkandidat Martin Sikær i spidsen var mandag vært for partifællen klimaminister Dan Jørgensen.

Ministeren besøgte Økolariet, hvor han i en time blev vist rundt af Vejles klimachef, stadsarkitekt Lisbet Wolters.

Hun gennemgik Vejles klimaplan, som ikke bare handler om, hvordan kommunen vil reducere sin CO2-udledning, men også indeholder 20 konkrete råd til, hvad kommunens borgere kan gøre for klimaet.

Annonce

Planen sætter tal på, hvad det batter for klimaet, hvis man eksempelvis tager cyklen på job eller dropper den årlige ferierejse med fly.

- Så vidt vi har fået oplyst, er vi den eneste kommune med en klimaplan, der på den måde giver borgerne gode råd, og samtidig kan alle helt gratis besøge Økolariet og lære endnu mere om klima og miljø, fortalte Lisbeth Wolters.

En god idé til ministeren

Besøget blev indledt på Økolariets tagterrasse, hvor Dan Jørgensen (S) blandt andet så blomstrende sommerfuglebuske med sommerfugle, der flagrede rundt som perfekte eksempler på at biodiversitet, og et kvashegn bygget af visne grene.

Lisbet Wolters forklarede, at de haveejere, der bygger kvashegn, ikke bare opretter masser af levesteder til insekter og pindsvin, men også mindsker mængden af haveaffald, der skal køres på genbrugspladsen.

- Det er da også pænt. Sådan ét, tror jeg, at jeg skal have bygget i min sommerhushave, sagde Dan Jørgensen.


Det er da også pænt. Sådan ét, tror jeg, at jeg skal have bygget i min sommerhushave.

Dan Jørgensen (S)


Socialdemokraternes borgmesterkandidat, byrådsmedlem Martin Sikær, samt byrådsmedlemmerne Søren Peschardt og Morten Skovlund, der også sidder med i kommunens natur- og miljøudvalg, kom også med input om Vejle Kommunes miljøpolitik og klima-tiltag. Gruppen talte desuden folketingsmedlem Birgitte Vind og teknik og miljødirektør Michael Sloth.

Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister, så også en model af Vejles nye genbrugsplads, ressourcecentret på Nørremarken. Foto: Adam Rieper

Michael Sloth tog ordet, da Dan Jørgensen og hans ministersekretær var kommet indenfor i skyggen.

Efterlyste et bedre el-net

- Vi arbejder intenst med at få oprettet ladestandere til elbiler alle de steder, hvor vi ifølge loven må gøre det - nemlig på kommunalt ejede grunde og ejendomme. Men vi har problemer, fordi el-selskabet Trefor ikke kan følge med efterspørgslen. Det gør det svært, forklarede Michael Sloth.

Til det svarede Dan Jørgensen, at regeringen netop har haft en periode med fokus på el. Her er der blevet indgået en stor infrastruktur-aftale, der blandt andet skal løse det problem, for Vejle Kommune står ikke alene med problemer med, at det danske el-net ikke er udbygget til fremtidens krav.

Der er også blevet ændret på afgifterne, så man kan fremme, at strømmen, hvad enten den kommer fra vind eller sol, produceres så tæt på det sted, den skal bruges, som muligt.

Dan Jørgensen hørte også om Vejle Kommunes udfordringer med CO2-udledning fra landbrugsproduktion. Selvom kommunen er hjemsted for landets femtestørste by, bor halvdelen af kommunens indbyggere uden for byen, og en stor del af kommunens areal er optaget af landbrug.

- Vi er derfor meget interesseret i at indgå lokale partnerskabsaftaler, og vi kigger på alle led i kæden, når det gælder fødevareproduktion og når det gælder kommunens indkøbspolitik. Vi satser eksempelvis på leverandører, der er tættere på, fortalte Lisbet Wolters.

Vejles klimachef, stadsarkitekt Lisbet Wolters, viser klimaminister Dan Jørgensen en model af Vejles indsats mod fremtidige oversvømmelser. Borgmesterkandidat Martin Sikær til venstre og socialdemokraternes gruppeformand Søren Peschardt og byrådsmedlem Morten Skovlund, yderst til venstre, ser på. Foto: Mie Sparre

Inden besøget sluttede opfordrede ministeren Vejles socialdemokrater til at bruge folketingsmedlem Birgitte Vind som budbringer og kontaktled.

- I har en god repræsentant i Birgitte, forsikrede Dan Jørgensen.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Christian kalder det skandaløst: Han må ikke hænge på Vejles mest travle gader - ingen kan rigtig huske, hvornår beslutningen er truffet

Navne For abonnenter

Vi snakker med den døde, holder ham eller hende i hånden og spiser snacks og drikker kaffe hele aftenen: Mød Maria i serien 'Mennesker'

Livsstil

Ingen adgang for mænd: Singlekvinder nyder friheden - men vil spise brunch sammen i ny klub

Billund

Sidste løb nogensinde på Billund Trav: - Det er vanvittigt trist

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

Vejle Boldklub For abonnenter

Så kom den, sæsonens første VB-sejr: Derfor lykkedes det endelig at vinde en kamp

Debat

'Goddag, det er manden fra banken, må jeg bede om din kode?' Der er heldigvis godt nyt i kampen mod netbanksvindel

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

'Der skulle ikke meget til at imponere en flok jyske tranlamper som os': Sådan startede Pretty Maids - læs uddrag af den nye bog

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Så er valgkampen officielt i gang: Plakaterne er kommet op i lygtepælene

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Kultur

Stort halbyggeri mangler stadig millioner for til at nå i mål: Kommer med et sidste opråb om økonomisk hjælp

Annonce