Annonce
Vejle

Klimaofficer Ulla Varneskov kan mærke, at klima er hedt emne

Klimasikring og rekreativt vand er tænkt ind i den nye bydel på havnen - og det har verden fået øje på siger kommunens Chief Resilience Officer, Ulla Varneskov. Foto: Mette Mørk

Som leder af kommunens indsats i det verdensomspændende 100 Resilient Cities oplever hun, at resiliens ikke længere er et fremmedord.

Vejle: Ulla Varneskov er ude af sin sædvanlige kommunale rolle, da avisen møder hende på første sal i butikscentret Bryggen.

Vejle Kommunes lokale leder af det verdensomspændende 100 Resilient Cities-samarbejde har travlt med at hjælpe børn og voksne til rette i det mini-spøgelseshus, som Dystopia har indrettet i anledning af efterårsferien og den kommende halloween.

Den uhyggelige musik i baggrunden passer nu fint til temaet for vores snak - de truende klimaforandringer. Bysamarbejdet, der blev sat i scene af den amerikanske Rockefeller Foundation for fem år siden, har fokus på, hvordan byer kan blive mere modstandsdygtige ved at lære af hinanden.

Videnskabsfolk forudser, at denne danske by vil være oversvømmet i år 2100 - et faktum, der har fået indbyggerne til at opfinde og opdage løsninger hver eneste dag

Introduktionen til Vejle på 100 Resilient Cities' hjemmeside
Ulla Varneskov har siden sommeren 2017 stået i spidsen for kommunens arbejde med at gøre Vejle mere modstandsdygtig overfor klimaforandringer. Privatfoto

Verden kigger til Vejle

- Og her er vores udvikling af Fjordbyen blevet et af de projekter, som vores partnere fra hele verden kommer for at se og lære af, fortæller Ulla Varneskov, der bærer den fine titel Chief Resilience Officer.

Fjordbyen er den nye bydel, der de seneste 10 år har rejst sig på det yderste af nordkajen omkring lystbådehavnen. Her er vand tænkt ind som en del af projektet, og på de grønne arealer omkring Østerbo skal overskudsvandet fra kvarterne på Nørremarken og Grundet-området bruges aktivt og rekreativt.

- 100 Resilient Cities bygger på en filosofi om, at byerne kan gøre en forskel - udenom nationalstaterne. Der går ikke så let storpolitik i et emne, når det er byer, der samarbejder, forklarer Ulla Varneskov.

Annonce

Opfind Vejles elbus

I sit daglige arbejde oplever hun, at klima for alvor er kommet på dagsordenen. Det kan ses i de politiske beslutninger. Som Vejle Amts Folkeblad har fortalt, drøfter politikerne i teknisk udvalg, hvilket drivmiddel kommunens busser skal køre på i fremtiden. Umiddelbart ser det lidt svært ud for blandt andet elbusser, fordi de ikke rigtig er konstrueret til Vejle-forhold. Men som Ulla Varneskov fortæller:

- I forbindelse med et seminar talte jeg med Connie Hedegaard (tidligere EU-klimakommissær, red.). Hun fortalte, at man i en svensk by besluttede, at den næste færge skulle drives med el. En færge af den slags var ikke opfundet på det tidspunkt - men beslutningen betød, at den blev opfundet. Måske kan man også få opfundet en elbus, vi kan bruge i Vejle.

Annonce

Mærker forandringerne

Affaldssortering, sluser og energirenovering er andre emner, politikerne beskæftiger sig med i disse år. Men det er ikke kun de folkevalgte, der har klima på nethinden. Også blandt kommunens indbyggere har klima-debatten efterhånden vundet gehør:

- Det kan jeg mærke i hverdagen. Jeg tror, det hænger sammen med, at folk begynder at kunne mærke klimaforandringerne på egen krop - for eksempel når vi som i år har en meget lang og varm sommer. Der er en bekymring for, hvad der vil ske i fremtiden, siger Ulla Varneskov.

På den måde er det lidt forkætrede ord resiliens ikke på samme måde et fremmedord, som da daværende viceborgmester Søren Peschardt (S) i 2013 vendte hjem fra en konference i New York og fortalte, at Vejle var blevet en del af det store bysamarbejde sammen med byer som London, Paris, Sydney og New York.

Annonce
Vejle For abonnenter

Kunne de da ikke vente: Kommunen lukker populær turistmagnet midt i højsæsonen

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittefordobling på en uge: Vejle i top 15 over kommuner med højest incidenstal

Vejle For abonnenter

René blev tvunget i arbejde med revnet pulsåre: Nu vil han have statsministeren til at ændre loven

Sport

Satset overhaling koster Leon Madsen topplacering

Hedensted For abonnenter

Grøfteslåning, frø og insekthotel: Kommunen vil have borgerne til at skabe mere biodiversitet

Alarm 112 For abonnenter

Flere danskere har dårlige oplevelser med politiet: Så mange klager om kritisabel adfærd er der registret i Sydøstjylland det seneste år

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle

Hvornår opstår partiet der står for sund fornuft

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Alarm 112

En bilist ramte gående i fodgængerfelt - en anden kørte ind i en parkeret bil

Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Alarm 112

Kvinde død i frontalt sammenstød på landevej

Annonce