Annonce
Ikast-Brande

Klimavenlig mad på menuen

Maja (t.h.) er ved at rette det sidste til, mens Jesper Meier (t.v.) dirigerer med tropperne. Foto: Mikale Lund
Der var noget så traditionelt som frikadeller med brun sovs og kartofler på menuen, da 6.b gik i skolekøkkenet på Dalgasskolen for at lave klimavenlig mad.
Annonce

Brande: Udgangspunktet var de ”smagekasser”, som Coop for 12. år i træk stiller til rådighed for alle Danmarks skoleklasser.

I år har næsten 6500 klasser med til sammen ca. 150.000 elever taget imod tilbuddet, heraf godt 1.000 i Ikast-Brande Kommune.

6 af klasserne – 4., 5. og 6. årgang – er fra Dalgasskolen, og her brugte 6.b en ”faglig fordybelsesfredag” i skolekøkkenet sammen med deres madkundskabslærer, Jesper Meier.

– På den måde kan vi gå mere i dybden, forklarede han med henvisning til den ekstra tid, eleverne havde til rådighed – normalt strækker madkundskabstimerne sig over en dobbeltlektion, men her var der mulighed for at lave indtil flere retter.

Victoria er i færd med at stege en af de pandekager, der endte med at blive til forårsruller. Foto: Mikale Lund
Annonce

Pandekagedej med kikærter

Udover frikadeller blev der således både bagt flutes (i fire forskellige smagsvarianter, bl.a. en med gulerødder), forårsruller og amerikanske pandekager.

Umiddelbart lyder det måske ikke specielt klimavenligt, men alle opskrifterne var blevet ”gendigtet” med alternative ingredienser.

Frikadellerne var f.eks. baseret på hakket kyllingekød, der har en lavere CO2-påvirkning end svine- og især oksekød, og så var de desuden tilsat havregryn.

Forårsrullerne var vegetariske og indeholdt en blanding af gulerødder, hvidkål, ingefær og løg, og dejen til de amerikanske pandekager var blevet tilsat kikærter.

Annonce

Fra skepsis til ok

- Der er 35 minutter til jeg er sulten, lød det som fra en anden Timm Vladimir i ”Den store bagedyst” fra Jesper Meier, da klokken nærmere sig spisetid.

Men selvom de fem grupper skulle få det hele til at være færdigt nogenlunde samtidigt, var der ingen tegn på panik, kuldsejlede mesterværker eller knuste røremaskiner, og præcis kl. 11.15 stod samtlige retter klar og anrettet på buffeten.

Da alle havde fået bænket sig omkring bordene og smagt på resultatet af dagens indsats, viste en håndsoprækning da også, at flere havde ændret deres mening fra den indledende skepsis, da opskrifterne blev gennemgået, til faktisk godt at kunne spise det, der kom på tallerkenen – og det er også en del af formålet med undervisningen, forklarede Jesper Meier, som også tidligere har lavet vegetarisk mad – bl.a. lasagne – med eleverne, som også er blevet udsat for spiselige insekter. De indgår dog ikke i smagekasserne fra Coop – endnu…

Amalie fik lov til at stå for at stege nogle af kyllingefrikadellerne. Foto: Mikale Lund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Børkop

Krise har vist nye muligheder i Krystallen: Det har vi lært af coronakrisen

Annonce