Annonce
Børkop

Klit skrider og sommerhuse er i farezonen: - Det går rigtigt stærkt så der skal ske noget straks

De forreste sommerhuse har i nogle tilfælde ligget der siden 1930'erne, og siden er der blevet bygget rundt om dem. Og nu skrider og synker klitten mere og mere. Det er, ifølge grundejerne, blevet betydeligt værre den seneste tid. Foto: Mette Mørk
En række sommerhuseejere i Mørkholt oplever på nærmeste hold, at et stykke af klinten skrider og sænker sig. Der skal ske noget, og det skal helst ske straks. Kommunen vil gerne hjælpe, men fralægger sig det økonomiske ansvar.
Annonce

Mørkholt: Træet udenfor sommerhusvinduet fortæller alt. Det er sunket tyve centimeter siden sidste år. Ikke væltet. Ikke skredet ud. Bare sunket som havde man trykket et fødselsdagsflag længere ned i en lagkage.

Peter Juhl Thomsen står henne ved kanten af skrænten. Sommerhuset, han og Aase ejer, er få meter bag ham.

- Vi ved, at der kan gøres noget, og der skal gøres noget. Vi håber, at kommunen vil hjælpe os på flest mulige måder. Det går vildt stærkt, så vi har ikke tid til at vente alt for længe, siger han.

Den nordlige del af Lille Klit i Mørkholt skrider, og jorden synker. Det betyder, at en række sommerhusejere i forreste række bekymret kan se på, at klinten skrider mere og mere, og dermed sker det, som de havde frygtet ville komme til at ske. Nu sker det.

- Det tager sådan cirka ti centimeter om måneden, så hvis det fortsætter, er der et par år til, at det rammer huset, siger Peter Juhl Thomsen.

- Prøv at se den støttevæg, jeg har lavet dernede på skrænten. Den har flyttet sig 60 centimeter i forhold til sidste år, siger han.

Det skyldes vand. Ikke udefra fjorden men overfladevand, der stort set kun har mulighed for at løbe hen til skrænten og ud. For leret i jorden betyder, at det ikke kan løbe nedad.

- Grundvandet står utroligt højt. Til tider er det det bare ti centimeter nede. Altså et enkelt spadestik, også pibler det det ud som var det et kildevæld. Jorden kan ikke klare endnu mere overfladevand, forklarer han.

Annonce

Nybyggeri gjorde det værre

Sådan har det på sin vis altid været, men på ingen måde i det omfang som nu. Nogle af de berørte huse ved skrænten har ligget der siden 1930'erne, og der har aldrig været problemer. Ikke før de seneste år.

- Det er blevet meget værre efter, der ikke længere er en nabogrund med træer, græs og buske med rødder, der kan holde på overfladevandet, forklarer han.

At det er sådan, burde ikke komme bag på nogen, slet ikke Vejle Kommune. For at det kunne blive et problem, gjorde sommerhusejerne opmærksom på, men for knap otte år siden valgte Vejle Kommune at sige, at der ikke vil opstå problemer og derfor udstykke den grønne nabogrund.

Men Vejle Kommune fralægger sig ethvert ansvar. Det oplyser kommunen på sin hjemmeside. Og det oplyste de også sommerhusejerne, da der for nyligt blev holdt møde om, hvad der nu skal ske.

Her mødte en række folk fra forskellige forvaltninger op, for at forklare, hvad kommunes rolle er. Og hvad der kan gøres fremadrettet for at løse problemerne.

- Personligt havde jeg nok forventet mig mere af mødet. Kommunen var meget klar på, at den ikke har et ansvar, men det har vi kun deres ord på, at det passer, siger han.

Annonce

Dialog er vigtig

Men ansvar eller ej. Set her fra kanten af klinten, er dialog og samarbejde vigtigt. Det fastlår Peter Juhl Thomsen.

- Der skal jo tydeligvis ske noget herude, og det skulle egentligt helst være sat i gang dette efterår. Vi har brug for hinanden, kommunen og os, for hvis der ikke snart sker noget, vil også en del af klinten, der er kommunalt ejet, skride sammen. Det er et område, som er et megt stort aktiv for områdets besøgende, siger Peter Juhl Thomsen.


Vi har brug for hinanden, kommunen og os, for hvis der ikke snart sker noget, vil også en del af klinten, der er kommunalt ejet, skride sammen.


Billigt bliver det ikke. Peter Juhl Thomsen forventer, at det vil komme til at koste 250.000 kroner. Bare for hans og Aases grund.

Natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune har godkendt forvaltningens anbefaling om, at kommunen fralægger sig et økonomisk medansvar, men at man gerne vil hjælpe på anden vis.

Regnvand er problemet

Ifølge teknisk forvaltning, som har kigget nærmere på forholdende, er man enig med sommerhusejerne i, at der er et problem i den nordlige ende af Lille Klit. Det er ikke havet udefra, der skaber problemet, men det er regnvand indefra.

Og noget skal gøres. Det er kommunen og sommerhusejerne også enige om. Kommunen tilbyder at bistå med råd og vejledning, men regningen, der skal betales, vil kommunen ikke inddrages i.

Hos Vejle Kommune er holdningen, at kommunen ikke har et medansvar, for der skete også skred, før de nye nabosommerhuse blev bygget tilbage i midten af 2010'erne. Ganske vist var der betydeligt færre skred end nu, men det ændrer ikke på holdningen.

Den nordlige del af Lille Klit i Mørkholt er ved at skride sammen. Området ved bordet er kommunalt, og man skal passe på med at gå for langt ud på kanten. Foto: Mette Mørk
For bare få uger siden var her klit. Nu er det skredet sammen. Pælene har Vejle Kommune sat ud i sommer, for at man ikke kommer for nær kanten, der nemt skrider. De pæle var bare for få måneder siden længere inde i landet, men skred betyder, at de nu er ved at være på kanten.  Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Gæst og ansat smittet: Corona lukker Foreningernes Hus

Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce