Annonce
Egtved

Klods Hans og sidste skoledag på skolen der bliver mindre

Der var friskbagte boller og juice til alle eleverne fredag morgen i anledning af sidste skoledag inden sommerferien. Her fyldte spekulationer om skolens fremtid i hvert fald ikke noget. Foto: Vibeke Frost Oxholm
Et faldende elevtal betyder usikkerhed om fremtiden for Firehøjeskolens Vandel-afdeling. Men der er både store fordele og ulemper ved små skoler, mener en af skolens lærere.
Annonce

Vandel: - Pyyyh, der er godt nok varmt herinde i dag, når solen skinner sådan. Man skulle tro, I var ved at stege hanekyllinger. Er der nogen, der ved, hvor det udtryk stammer fra, spørger Birgitte Sigh og kigger rundt i klassen.

- Er det en talemåde, spørger en af drengene?

Nej, det er en reference til H.C. Andersens historie om Klods-Hans. Den kender børnene ikke umiddelbart, så den begynder Birgitte Sigh at genfortælle, mens børnene spiser boller i anledning af skoleårets sidste skoledag.

Vi er på Firehøjeskolens Vandel-afdeling, som i øjeblikket får en del opmærksomhed i lokalsamfundet, da Vejle Kommunes politikere skal drøfte skolens fremtid - heriblandt er en lukning af skolen i Vandel en af mulighederne, der er i spil.

Skolens elevtal har nemlig de seneste år været faldende, og til næste skoleår falder elevtallet yderligere fra 72 elever til 60.

Annonce

Mere tid pr. elev

Birgitte Sigh har i godt og vel 25 år været lærer, de sidste 11 år på skolen i Vandel. I år er hun blandt andet dansklærer for de 15 elever i 1./2. klasse. De to klassetrin er sammenlæst i en fælles klasse, da skolen ikke har elever nok til at have en hel klasse på de to klassetrin.

- At vi skal sammenlæse nogle af klasserne er en af de udfordringer, der er ved at være sådan en lille skole. Det sætter større krav til os som lærere i forhold til at differentiere undervisningen bredt nok til at ramme alle elever, men det har vi fundet forskellige måder at løse på, forklarer hun.

Til gengæld ser hun store fordele ved, at klasserne ikke er større.

- Det giver en kæmpe forskel i forhold til, hvor meget tid der er til at se hver enkelt elev i forhold til en klasse med 25-27 elever. Det gør også, at eleverne kommer tættere på, end de ville gøre i en klasse med næsten dobbelt så mange elever, siger Birgitte Sigh.

Annonce

Mindre bred sparring

Med kun godt 70 elever på skolen kender alle lærere også alle børn.

- Det betyder eksempelvis, at når vi er gårdvagter, kan vi sige "hey, Anton" i stedet for "hey, dig i den røde trøje". Det betyder noget for børn, at lærerne ved, hvem de er, fortæller hun.

Birgitte Sigh og hendes kolleger kender også næsten alle forældre - ikke alle ved navn, men ved hvem de er forældre til.


Det er handler for mig at fokusere på, hvad vi er gode til. Og vi er gode til mange ting her på skolen, synes jeg.

Birgitte Sigh, skolelærer


En lille skole er dog lig med færre ansatte, hvilket blandt andet betyder, at ikke er samme mulighed for bred sparring med kolleger som på en stor skole.

- Til gengæld kommer vi helt tæt på hinanden kollegialt, og så er vi enormt gode til at hjælpe hinanden i alt, hvad vi gør både fagligt og socialt, fortæller Birgitte Sigh.

Ydermere har de ansatte på Vandel-afdelingen et godt samarbejde med afdelingen i Ny Nørup i forhold til blandt andet sparring.

Annonce

Ingen utryghed

Der er fordele og ulemper ved alle skoler, mener Birgitte Sigh.

- Det er handler for mig at fokusere på, hvad vi er gode til. Og vi er gode til mange ting her på skolen, synes jeg, siger hun.

At politikerne i Vejle Kommune i øjeblikket er ved at se på muligheder for skolens fremtid, giver naturligt nok ind imellem anledning til snak blandt lærerne.

Sidste skoledag blev fejret med boller og eventyret om Klods-Hans, der så gerne ville have prinsessen til brud. Foto: Vibeke Frost Oxholm

- Det er selvfølgelig noget, det indimellem kommer op i samtalerne i personalerummet, men det er ikke min fornemmelse, at nogle går og er utrygge. Lige nu fokuserer vi på næste skoleår, og så må det være op til politikerne at træffe en beslutning, lyder det fra Birgitte Sigh.

I 1./2. klasse hersker der lige nu hverken usikkerhed eller utryghed. Tværtimod er eleverne optagede af fortællingen om Klods-Hans, døde krager, gamle træskud og det fineste pludder.

De griner og hygger sig og glæder sig til sommerferien, som kun er få timer væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce