Annonce
Vejle

Kludder i konstitueringen: Dansk Folkeparti mister borgmesterpost

På valgnatten kunne Dansk Folkepartis spidskandidat, Kenneth Fredslund Petersen, med tilfredshed konstatere, at han blandt andet havde fået posten som 2. viceborgmester for at bakke op om Jens Ejner Christensen (V) som borgmester. Den titel må han dog aflevere til socialdemokraterne. Foto: Mette Mørk

Dansk Folkepartis spidskandidat Kenneth Fredslund Petersen må aflevere posten som 2. viceborgmester til Socialdemokraternes Søren Peschardt.

Vejle: Havde der været en kæde til Vejle Kommunes 2. viceborgmester, skulle Dansk Folkepartis spidskandidat Kenneth Fredslund Petersen høfligt aflevere den til Socialdemokratiets spidskandidat Søren Peschardt onsdag, når det nye byråd samles til det konstituerende møde.

Det er en kendsgerning, selvom konstitueringskredsen med Jens Ejner Christensen (V) i spidsen på valgnatten underskrev en aftale, der sikrede Dansk Folkeparti posten som 2. viceborgmester.

Men onsdag eftermiddag bliver Søren Peschardt udnævnt til 2. viceborgmester. Selvom Socialdemokratiet valgte at stå uden for konstitueringen, står kommunestyrelsesloven over konstitueringspartiernes aftale.

Ifølge styrelsesloven vælges 2. viceborgmesteren ud fra den d'Hondtske metode, og som byrådets største parti med 11 mandater er Socialdemokratiet sikret posten.

Annonce

Det er rigtig ærgerligt, men nogen har sovet i timen. Det er en streg i regningen. Ikke fordi, der er nogen løn i posten. Det er mere på grund af prestigen.

Kenneth Fredslund Petersen (DF), nyvalgt byrådsmedlem

Nogen sov i timen

Det ærgrer Kenneth Fredslund Petersen, at ingen var opmærksom på lovens indhold på valgnatten.

- Det er rigtig ærgerligt, men nogen har sovet i timen. Det er en streg i regningen. Ikke fordi, der er nogen løn i posten. Det er mere på grund af prestigen. Det kunne have været fint med den post, men nu har vi tygget lidt på det, og vi har fået et udvalg mere end først aftalt, siger spidskandidaten, som er helt ny i det kommende byråd.

Hans plaster på viceborgmestersåret bliver en plads i sundheds- og forebyggelsesudvalget.

Var ikke opmærksom

For bordenden i konstitueringsforhandlingerne på Vejle Center Hotel sad den nuværende og kommende borgmester, Jens Ejner Christensen (V). Her er hans forklaring på, hvorfor DF i første omgang fik posten.

- Det var noget, vi ikke var opmærksomme på. Da vi sad om natten, ville alle gerne være 1. viceborgmester, mens 2. viceborgmesterposten var knap så vigtig. Allerede en af de første dage efter konstitueringen kom vi i tanke om, at posten fordeles efter den d'Hondtske metode, siger Jens Ejner Christensen.

Alle er tilfredse

Han afviser, at det har givet anledning til utilfredshed blandt konstitueringens parter.

- Vi har holdt masser af møder, og jeg er gået meget op i at gøre alle tilfredse i konstitueringskredsen. Dette har ikke været et diskussionspunkt mere end andre punkter. Det er en stor kabale, vi har skullet lægge, og den er gået op, så alle nu er tilfredse, siger borgmesteren.

Den lagte kabale dækker dog kun formands- og næstformandsposterne i de forskellige udvalg. Hvilke byrådsmedlemmer, der skal besætte de øvrige pladser i byrådets stående udvalg, er dog endnu ikke på plads. Heller ikke hos Venstre.

- Vi mangler lige tre-fire brikker, men det skal nok falde på plads inden det konstituerende møde onsdag. Jeg kan ikke opfylde alles personlige ønsker, men det er klart, at jeg gør mig umage med at lægge kabalen. Det handler om at opfylde flest ønsker og udnytte de kompetencer, der er i gruppen, og alle har fået nogle af deres ønsker opfyldt, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce