Annonce
Jelling

Kludetæppe og kultursted: Byens Hus fylder 10 år

57-årige Martin Fessel har et indgående kendskab til Byens Hus som flerårig formand for husets brugerråd og foreningen Gang i Midtbyen. Foto: Anders Kynde
Et langt og sejt træk har gjort Byens Hus til en succes, der tiltrækker folk fra nær og fjern til Jelling for også at opleve andet end Unesco-monumenterne.
Annonce

Jelling: Hvis du bor i en by med 3500 indbyggere og foreslår, at byen skal have et kulturhus med bibliotek, biograf, café, spillested og meget andet, vil du højst sandsynlig få at vide, at du ikke er rigtig klog.

Sådan et kulturhus findes i Jelling. Byens Hus hedder det, og det kan på datoen 10.10.2020 fejre 10-års jubilæum.

Før det blev indviet i 2010, lå der over otte års forarbejde bag fra foreninger, private og kommune. Men ligesom det tog mange år at skabe Byens Hus, er der også gået mange år med at skabe den kultur, der findes i huset i dag.

I Byens Kunst på første sal i Byens Hus er der cirka 120 medlemmer. Foreningen afholder af og til kunstudstillinger. Foto: Anders Kynde

Det fortæller Martin Fessel, som gennem flere år har været formand for brugerrådet i Byens Hus samt i foreningen Gang i Midtbyen.

- Byens Hus har helt klart været en succes, men denne succes er ikke blevet til på én dag. Det har taget flere år, og vi er stadig i læring og under udvikling, siger Martin Fessel.

- Det har været et langt og sejt træk at skabe en vedholdende kulturinstitution som Byens Hus. Nogle gange kan vi frivillige godt blive trætte af de mange arbejdsopgaver, der til tider kan være. Men hvis vi lukker øjnene og åbner dem igen, ser vi et fantastisk sted med mange muligheder, fortsætter han.

Annonce

Finde fodfæste

Martin Fessel erkender, at Byens Hus skulle bruge en rum tid, før stedet lærte at gå. Eksempelvis var det planen, at Gang i Midtbyen skulle være blandt ejerne af bygningen, men det lod sig ikke gøre, da det var umuligt for foreningen at optage et realkreditlån.

I dag ejer Vejle Kommune 76,6 procent af huset, heri inkluderet biblioteket. Den Jyske Sparekasse ejer 14,4 procent (cafélokalet), og Jelling Musikfestival ejer ni procent.

Byens Café drives af næsten 20 anpartshavere og har ansat flere medarbejdere i køkkenet til at lave maden. Foto: Anders Kynde

Driften af Byens Café er også et eksempel på, at man skulle bruge nogle år på at finde fodfæste.

- Jeg tror, at man lagde lidt for hårdt for land med høje ambitioner om en gastronomisk højborg, men det var der altså ikke grundlag for. I dag er det skruet sådan sammen, at 17-18 anpartshavere kæmper for, at vi har nogle arbejdspladser og et unikt kulturtilbud, som man ellers aldrig ville have i en by af Jellings størrelse. Og det gør de virkelig godt, siger Martin Fessel.


Det har været et langt og sejt træk at skabe en vedholdende kulturinstitution som Byens Hus.

Martin Fessel, formand for brugerrådet i Byens Hus


Byens Hus rummer en række foreninger, organisationer og firmaer. Martin Fessel anslår, at omkring 300 forskellige frivillige er involveret i alt fra Byens Bio til Jelling Bryggeri, Jelling Musikforening, Lokalhistorisk Arkiv og Byens Kunst.

- De er viklet ind i hinanden på kryds og tværs i ét stort kludetæppe. Det er både en fordel og en ulempe. Mikset mellem private, frivillige og kommunen kan give praktiske udfordringer, men det giver også en spændende synergi og samspil, siger han.

Han fremhæver også Jelling Musikfestival.

- Festivalens tilstedeværelse giver en vanvittig, fed synergi i Byens Hus. De er eksperter i at lave arrangementer og har så mange kontakter. Musikforeningen er heldige med samarbejdet med festivalen, men faktisk er festivalen også heldige at samarbejde med musikforeningen, fordi de kan tilbyde kunstnere at optræde på et spillested på et andet tidspunkt end i festivalsæsonen. Noget, der særligt har vist sin værdi her i coronatiden, hvor festivalen har været aflyst og man ikke må samles mange mennesker, siger han.

Byens Bio drives af frivillige og har plads til 82 gæster og to kørestole. Foto: Anders Kynde

Martin Fessel er selv frivillig i Byens Bio, hvor han hjælper til som operatør og koordinator.

- Vi har i Byens Bio skabt et sted, som har slået sig fast som en kulturbiograf, hvor folk kommer helt fra blandt andet Randers, fordi vi viser en skæv og spændende film, man ikke kan se så mange andre steder. Det kan vi gøre, fordi vi er herre i eget hus og selv bestemmer, hvilke film vi gerne vil se. Eksempelvis er der en fast skare af folk, der kommer og ser operafilm i biografen, fortæller han.

Annonce

Ingen lukket klub

Selv om Martin Fessel mener, at Byens Hus har været en succes, erkender han også, at der stadig er udfordringer - både nu og i fremtiden.

- Vi kæmper hele tiden for at rekruttere nye frivillige for at holde gang i foreningerne og huset. Vi vil som alle andre gerne engagere flere af de unge i byen. Nogle tror, vi er en lukket klub, men vi er det helt modsatte. Men det kan være svært at vide, hvis man bor i et nybygget parcelhus ude på Langhusvej (nybyggerområde i Jelling, red.), at man kan lave et netværk i byen ved at engagere sig i Byens Hus, siger Martin Fessel.

- Problemet er også, at de frivillige ofte har rigeligt arbejde med at få hjulene til at køre rundt, og der er altså ikke lige en reklameafdeling til at sælge varen. Så det er helt klart et område, vi skal forbedre os på, tilføjer han.

Han byder velkommen til nye tiltag i fremtidens Byens Hus, og så håber han, at det bliver lidt lettere at være frivillig fremover.

- Jeg håber, at der i fremtiden ikke er så meget praktisk bøvl, som gør det svært at holde fokus på den gode film, den gode mad, den gode musik og den gode kunstoplevelse i Byens Hus, siger Martin Fessel.

Sådan skrev Vejle Amts Folkeblad om indvielsen af Byens Hus i oktober 2010. Avis fra 11. oktober 2010
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce