Annonce
Kultur

Klumme fra biblioteket: Den lange ende

Klummeskribenten har fat i den lange ende i forhold til, at det at strikke - for eksempel en sweater - kan være med til at modvirke modløshed og andet i denne corona-tid. Foto: Fredericia Bibliotek

Jeg drømte i nat, at jeg strikkede en sweater.

Men ikke en hvilken som helst sweater! Det var den danske strikkedesigner Lærke Baggers ‘Alone Together Sweater’, som hun skabte i foråret 2020 til alle dem, som gerne ville i gang med at strikke. Den strikkes ud af restegarn – hvad man nu lige har ved hånden - og blev et kæmpe hit under nedlukningen. Altså “den første nedlukning”, for vi er, som bekendt, ikke færdige endnu. Derfor er Lærke Baggers ‘Alone Together Sweater’ også stadig pivrelevant.

Sweateren i drømmen blev virkelig flot, og alle spurgte ind til den. I det vågne liv gælder det også, at strik er blevet moderne; også blandt de helt unge. Fx ønskede min kusine sig et rundpindesæt i studentergave sidste år, hvilket, jeg synes, er vildt sejt, for det er da, om noget, en brugbar gave for livet.

Samtidig viser det sig, at håndarbejde er godt for vores mentale helbred; som vi på Fredericia Bibliotek også har fokus på i vores biblioteksstrategi. Anne Kirketerp, der forsker i sundhedsmæssige fordele ved håndarbejde og forfatter til bogen ‘Craft psykologi’, beskriver, hvordan håndarbejdet kan bringe os i en tilstand af “flow”, hvor vi oplever en følelse af sammenhæng, samtidig med, at vi glemmer verden omkring os. Håndarbejdet tager tilpas af vores opmærksomhed til, at vi heller ikke kan synke ned i et sort hul. Vi skal jo tælle masker og omgange, følge mønsteret og sørge for, at det hele går op i en højere enhed – eller sweater - til sidst.

Når jeg strikker, oplever jeg en følelse af at have udrettet noget; skabt noget. Efter min mening kan menneskets skabertrang ikke undervurderes, og den bliver ikke honoreret ved at sidde og følge med i online-undervisning hele dagen, som mange unge har måttet lide under de sidste måneder. Vi mennesker har brug for fysisk at mærke verden med vores hænder for at have det godt. Vi skal mærke forskellige teksturer og overflader, vi skal mærke garnets og stoffets beskaffenhed.

I drømmen strikkede jeg på sweateren i alle mulige ubehagelige situationer; fx eksamener. I det vågne liv gælder det også, at håndarbejdet er noget, vi kan bruge til at skærme vores mentale helbred mod verdens ubehageligheder. Anne Kirketerp har fundet ud af, at hjernen kommer biokemisk i balance, når vi laver håndarbejde, hvilket skaber følelsen af mening.

Så det er ikke så sært, at håndarbejde er inde i en kolossal opblomstring. Ikke blot som et modsvar til corona-modløsheden, men også som et modsvar til den fortravlede og overfladiske verden, vi plejede at leve i. Derfor vil jeg gerne være fortaler for, at alle burde mestre mindst én syssel, der kan bringe dem i flow. I en tid hvor vores mentale helbred generelt er presset, og flere og flere unge lider af angst, stress og depression, kan kreativiteten blive et anker i en hverdag, der for mange unges vedkommende synes overtaget af sociale medier og præstationsangst. Jeg håber, at håndarbejdets fornyede popularitet kan bidrage til at lære de kommende generationer de her centrale færdigheder.

Meget tyder i hvert fald på, at os strikkere har fat i den lange ende (af garnnøglet).


Vi mennesker har brug for fysisk at mærke verden med vores hænder for at have det godt. Vi skal mærke forskellige teksturer og overflader, vi skal mærke garnets og stoffets beskaffenhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

NPV afviser kritikken af Gammelhavn: 'Det bliver en moderne og bæredygtig by for alle aldre'

Egtved

Gourmetrestaurant glæder sig over genåbning: Men en vandskade forsinker det hele to uger

Annonce