Annonce
Vejle

Kogræsserforeninger boomer i Vejle

Målet er 75 foreninger i løbet af de kommende to år. Arkivfoto
Vejle - Vejle Kommune har lige nu 24 kogræsserforeninger, og der kommer flere til i fremtiden. Målet er at få 75 foreninger fordelt i kommunen i løbet af de næste to år.

Lørdag 20. august kan vejlenserne møde dyr og landmænd på Søndertorv ved en event med fokus på, hvad der ligger bag de mange kogræsserforeninger i Vejle Kommune.

Foreningerne er en støtte for landmænd, der har valgt at gennemføre naturpleje på enge og overdrev og samtidig producere godt oksekød. Kogræsserforeningers medlemmer påtager sig typisk i en uge i løbet af sommeren at gennemføre det daglige tilsyn af deres lokale indhegning. Til gengæld får de adgang til noget af Vejles skønneste natur, og de kan købe godt kød, når dyrene skal slagtes.

Fra jord til bord

Vejle Kommune er i gang med et to-årigt projekt, hvor målet er at gennemføre naturpleje på op mod 100 små eng, lyng- og overdrevsarealer. Derfor er der fokus på etablering af kogræsserforeninger. Naturstyrelsens pulje "Grønne partnerskaber" har støttte projektet med 300.000 kr., Tips og Lotte har bevilget 175.00 kr. til formidling.

- Vi er i gang med et projekt her, hvor hensyn til klima, natur og fødevareproduktion går op i en højere enhed samtidig med, at vi understøtter lokal produktion og arbejdspladser, siger Søren Peschardt, formand for natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune.

Han fortsætter: - Desuden er det sjovt at være med i en kogræsserforening, både for landmanden og forbrugeren. Her kan børn opleve vejen fra jord til bord, man kommer ud i frisk luft i den uge, hvor familien har tilsyn med indhegningen, og både landmand og forbruger får gensidig indsigt i hinandens liv og synspunkter, siger Søren Peschardt.

Tovholder for kægræsserprojektet, Britta Edelberg, fortæller, at det i hele Danmark vil være muligt at producere et ugentligt måltid med oksekød til samtlige danskere alene ved at få afgræsset de mange små arealer af eng, overdrev og hede, som i de senere år er groet til i brændenælder og buskadser.
- Samtidig giver vi naturen en hånd, fordi denne afgræsning er helt afgørende for, at vi bevarer og udvikler antal og forskellighed af planter og alle de levende væsner, der knytter sig til disse vilde arter, siger hun.
Annonce

Steger smagsprøver

Natur- og miljømedarbejder i Vejle Kommune, Bo Levesen, fortæller om planter, der vokser frem, når kreaturerne græsser. Elever fra Center for fødevareuddannelserne i Vejle steger smagsprøver på naturplejekød, og gennem forskellige quiz og dialoger kan alle blive klogere på, hvad naturpleje, økologi og kogræsserforeninger er.

Folk kan møde kogræsserforeningerne og alle de andre på Søndertorv i Vejle fra kl. 10 -14 lørdag 20. august. Folk, der vil være med i en kogræsserforening, kan kontakte Britta Edelberg, Grønt Forum, Vejle Kommune, eller Bo Levesen, Natur & Fritidsliv, Vejle Kommune. vibe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

112

24-årig mand dræbt af skud: Otte personer anholdt

Annonce