Annonce
Trekantområdet

Kolding vil bekæmpe overvægt med trivsel og glæde

Kolding er i gang med at sammensætte et nyt tilbud til overvægtige. Der skal gås nye veje for at få knækken kurven med overvægt. Arkivfoto

Næste år planlægger Kolding at give 30 overvægtige et helt nyt tilbud. De skal ikke dunkes i hovedet med kalorietælling, i stedet skal fokus sættes på psykologiske og sociale aspekter.

Kolding: Vi ved det allerede allesammen. Gulerødder er sundere end flæskesvær, og vi skal helst have pulsen op hver dag. Så Koldings nye tilbud til overvægtige har ikke fokus på, at deltagerne skal tælle kalorier, vejes og motionere.

- Vi har gennemført en designproces, hvor vi har spurgt seks berørte borgere til råds, og så er vi dykket ned i litteratur om emnet, for at kunne udvikle et tilbud rettet mod overvægt, som er effektfuldt og meningsfuldt for borgerne. Det er samme fortælling, der går igen på tværs, fortæller Anna Lund Christiansen, der er udviklingskonsulent for mental sundhed i Kolding Kommune.

Stigmatisering, skyld, skam og selvbebrejdelse fylder meget for mange overvægtige mennesker.

- Med det nye tilbud skal vi modarbejde og nedbryde den fortælling, og i stedet skal vi opbygge selvværd. Fokus skal væk fra tallet på vægten og over på, hvordan den enkelte kan få en bedre trivsel i sin hverdag.

Vi opfinder selv forløbet og vil gerne gøre noget, så vi kan hjælpe overvægtige, der har kæmpet forgæves det meste af livet for at tabe sig.

Lis Ravn Ebbesen (SF)

Politisk begejstring

Planen er, at forløbet skal gå i gang i første kvartal næste år. Det første modul skal vare tolv uger. Det næste strækker sig over 24 uger. Når de to moduler slutter, er det tanken, at man fortsat vil støtte op om deltagerne ved at bygge bro til frivillige.

På modulerne skal der blandt andet arbejdet med selvværd og stigmatisering. Der bliver også noget omkring bevægelse. Her er målet, at deltagerne skal synes, at det er dejligt at bevæge sig og bruge deres krop på en måde, som ikke handler om at brænde kalorier af men om at få det godt og have det sjovt sammen med andre. Der vil også blive set på spisemønstre, altså blive sat fokus på, hvorfor man spiser, som man gør.

Lis Ravn Ebbesen (SF) fortæller, at der i social- og sundhedsudvalget er stor begejstring for det nye tilbud, der i første omgang skal køre som et testforløb.

- Vi opfinder selv forløbet og vil gerne gøre noget, så vi kan hjælpe overvægtige, der har kæmpet forgæves det meste af livet for at tabe sig. Samtidig lægger vi vægt på, at modulerne skal foregå i fritiden og ikke i arbejdstiden, så det ikke giver fravær på jobbet at deltage, siger hun.

Der bliver plads til 30 deltagere på det første hold. Udvalget har bedt forvaltningen komme med forslag til, hvordan man bedst finder frem til dem.

Det bliver det nye social- og sundhedsudvalg, der efter nytår skal godkende det nye tilbud endeligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Sherif Haps er egentlig bare en glad mand fra Grindsted: Nu er hans videoer blevet vist 13 millioner gange på YouTube

Debat

Jeg havde ellers glædet mig!

Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Jelling har en plan: Når du ikke må komme på festival - kommer festivalen hjem til dig

Annonce