Annonce
Trekantområdet

Koldings politikere sendt på jagt efter millionbesparelser

Jagten på millionerne allerede i år blev indledt tirsdag aften ved et ekstraordinært møde i økonomiudvalget. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
2019-budgettet er genåbnet. 17. september forventer politikerne at være klar med et spareindgreb, der skal rette op på Kolding Kommunes hårdt pressede økonomi med virkning allerede fra i år.

Kolding: Helt usædvanligt har Koldings politikere nu genåbnet årets for længst vedtagne budget for at jagte besparelser, som kan gennemføres med virkning allerede fra i år.

Almindeligvis aftales den slags i god tid og i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger om efteråret, hvor det altid er det og de kommende år, politikernes beslutninger handler om.

Jagten på millionerne allerede i år blev indledt tirsdag aften, da økonomiudvalget på et ekstraordinært møde besluttede at følge kommunaldirektør Thomas Boes anbefaling om, at alle byrådets udvalg nu skal gennemgå deres egne budgetter med henblik på at spare, "hvor det overhovedet er muligt i 2019". Kun Enhedslistens Benny Dall stemte imod.

Spareindgrebet skyldes Kolding Kommunes aktuelle, kritiske økonomiske situation. Lige nu viser tallene, at der bliver brug for at hente næsten 190 millioner kroner op ad kommunekassen i år for at kunne betale alle regninger og lønninger. Det er næsten 180 millioner kroner mere, end politikerne budgetterede med sidste efterår - og sådan et overforbrug kan kommunekassen ikke bære i ret lang tid, før likviditeten bliver negativ.

Annonce

Kasseforbruget

  • Det markante kasseforbrug i år på 187,7 millioner kroner skyldes blandt andet:
  • Et allerede budgetteret kasseforbrug på 10,3 mio. kr.
  • Kassefinansierede tillægsbevillinger på 50,6 mio. kr. til blandt andet uddannelsesområdet som følge af budgetoverskridelser, flere ældre og børn og byggemodning.
  • Forventede overskridelser af serviceudgifterne netto for alle områder er 57,9 mio. kr.
  • Alene på socialområdet er overskridelsen 64,8 mio. kr. for 2018 og 2019, mens andre områder har overskud.
  • Mindre overførsler fra 2018 til 2019 end forventet, fordi bevillingerne til primært anlægsprojekter er blevet udnyttet: 68,8 mio. kr.
  • Uden indgreb vil kommunens likviditet blive negativ i 2023.

Spareplan

- Nu sætter vi udvalgene i gang med at arbejde. Senest 11. september skal de være klar med deres forslag, og så laver vi på den baggrund en spareplan for resten af 2019, som økonomiudvalget skal tage stilling til 17. september, oplyser borgmester Jørn Pedersen (V) efter mødet tirsdag aften.

Allerede nu udsender politikerne instrukser til alle forvaltninger om, at der skal holdes igen, hvor det kan lade sig gøre.

- Nu har alle pligt til at holde igen, så her taler vi om omgående et ansættelsesstop, anlægsstop og indkøbsstop, hvor det kan lade sig gøre, siger Jørn Pedersen.

Borgmesteren vil ikke på nuværende tidspunkt sætte størrelse på det beløb, som den kommende spareplan skal indbringe.

- Nu afventer vi tilbagemeldingerne fra udvalgene, som vi forventer tager situationen meget alvorligt. Det arbejde skal ikke forstyrres af beløbsstørrelser, siger Jørn Pedersen.

Årsagen til Kolding Kommunes historisk hårdt tyngede økonomi er især, at 2018-budgettet skred voldsomt, og at der primært på socialområdet og på børne- og uddannelsesområdet blev brugt flere penge, end forvaltningerne havde til rådighed. De underskud belaster nu økonomien i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce