Annonce
Børkop

Kollegierne er slidt: Højskole skal renoveres for millioner

Mona Dalgas Ladekjær, der er lærer på Børkop Højskole, står i et af de badeværelser, der efterhånden er over 40 år gamle. Børkop Højskole skal renovere kollegierne, og skolen er klar til at gå i gang med første delprojekt. Foto: Yilmaz Polat

Børkop Højskole har to kollegier, men de er meget slidte af tidens tand. Derfor skal de nu renoveres.

Børkop: Værelserne er over 40 år gamle, og det kan ses. Det vil sige, at det faktisk er det, der gemmer sig, som er mest slidt.

- Det er alt det, som ikke kan ses, der i den grad trænger til at blive skiftet ud. Det sker da eksempelvis, at der sprænger et vandrør, og så løber der jo vand ud på steder, hvor der ikke skal være vand. Det er, må vi bare sande, blevet nogle slidte bygninger. I hvert fald indvendig, siger Mona Dalgas Ladekjær, der er lærer og kommunikationskonsulent på Børkop Højskole.

Derfor skal de to kollegier, som samlet har 66 værelser, nu føres op til nutiden.

- Værelserne kan jo sagtens beboes, men de trænger gevaldigt til at blive frisket op. Selv toiletterne er fra starten af 1970'erne. Også rent isoleringsmæssigt er kollegierne vanskelige at varme op, for isoleringen lever slet ikke op til nutidens krav, så vi forventer, at når væggene bliver isolerede, så får vi en besparelse på varmeregningen på 75.000 kroner om året, siger hun.

Annonce
De lange gange byder på indgange til i alt 66 værelser på Børkop Højskole. Alle elever har hver deres værelse. Foto: Yilmaz Polat

Folk bakker op bag

Det er ikke helt billigt at få gennemrenoveret to kollegier, så der skal findes 12 millioner kroner. Det er penge, som den indremissionske højskole selv finder, dels ved hjælp af gaver fra det medlemmer af det indremissionske miljø samt via lån.

- Vi kan godt mærke, at Børkop Højskole betyder meget for mange i det indremissionske miljø, så folk vil gerne støtte op om projektet. Vi har til formål at give de unge Jesus på hjertet, og det vil folk gerne bakke op om. Desuden har mange selv gået her eller deres børn har, så kendskabet til Børkop Højskole er jo stort, siger Mona Dalgas Ladekjær.

Klar til første etape

Højskolen skal selv samle seks millioner kroner ind, og nu er det snart et år siden, at skolen satte en indsamling i gang. På det år er der indsamlet 2,3 millioner kroner ind, hvilket giver en rigtig fin start.

- Det betyder, at vi er klar til at gå i gang med den første af fem etaper, nemlig at renovere kollegiet, der vender ud mod jernbanen. Så kan der stadig bo elever i kollegiet ud mod åen, forklarer Mona Dalgas Ladekjær.

Dermed vil renoveringen ikke få betydning for højskoleeleverne, for de kan lige være i det ene kollegie.

- Vi går i gang til februar, for i januar får vi et nyt hold, som skal være på højskolen en måned, inden eleverne skal til Afrika nogle måneder. Så kan vi renovere, mens de er afsted, siger Mona

Efter planen skal de moderniserede kollegier stå helt færdige om fire år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Selv Brønshøj savner suset fra Jelling: Men pinse er stadig lig med festival

Annonce