Kollerup: Udefra set kan det virke som en uoverskuelig opgave at gennemføre online undervisning med ro og koncentration for syvårige børn, der går i 1. klasse. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis være.
På Kollerup Skole fortæller pædagog Heidi Behrens om flere gode oplevelser fra den første digitale skoleuge i 2021, mens alle eleverne er sendt hjem under coronanedlukningen.
Heidi Behrens, pædagog på Kollerup SkoleJeg oplever, at de stadig føler sig som del af en klasse, selvom de sidder hver for sig.
Heidi Behrens står for såkaldt understøttende undervisning i 1. klasse på den lille landsbyskole. Her er trivsel et særligt fokusområde, og i denne uge har hun sammensat et program om følelser kombineret med antimobbeprogrammet Fri for Mobberi.
- Vi oplever, at nogle børn kommer mere på banen, når det foregår online. De tør sige lidt mere, når det foregår på den her måde. Men det kræver også mere af mig i undervisningen, fordi de kan have svært ved at holde koncentrationen, hvis ikke der sker nogle skift undervejs og tempoet sættes lidt ned. Jeg kan ikke sige, at det er nemmere, men det er heller ikke sværere end normal undervisning. De kan stadig se min mimik, men de ser mig ikke fysisk og kan ikke mærke min entusiasme på samme måde, som når jeg er inde i klasselokalet, beretter Heidi Behrens.
Tændt kamera
Hun fortæller, at eleverne skal have kameraet tændt på deres computere under hele undervisningen. Så kan hun se, om eleverne følger med - og de kan se hinanden.
Men det har også en anden funktion, for også når der er frikvarter, er det med et tændt kamera.
- Vi er meget opmærksomme på, at de tænder deres kameraer, så vi alle kan se hinanden. På den måde oplever de stadig en fællesskabsfølelse, hvilket vi også kan mærke i frikvartererne, hvor der er god snak og pingpong mellem eleverne. De kan ikke lege sammen fysisk, men har fundet nogle virtuelle portaler, for eksempel Roblox (virtuel legeplads, red.), hvor de snakker samtidig med aktiviteterne. Det styrker fællesskabet, og jeg oplever, at de stadig føler sig som del af en klasse, selvom de sidder hver for sig, forklarer pædagogen.