Annonce
Børkop

Kom langt indenfor kvindecykling: Men så fik Maria en puslebænk i tindingen

En tur i svømmehallen i maj 2019 blev et vendepunkt i Maria Kruses liv. Hendes hoved blev ramt af en puslebænk, da hun ville skifte ble på sin søn. Hun måtte lægge semiprofessionel kvindecykling på hylden, og i dag mærker hun fortsat mén efter hjernerystelsen. Foto: Mette Mørk
Maria Kruse fra Børkop blev for 15 måneder siden ramt i venstre tinding af en puslebænk, som forårsagede en hjernerystelse med langvarige følgevirkninger. Straks blev hendes tusinde bolde i luften til ganske få.
Annonce

Børkop: Omkring 25.000 danskere rammes fortsat af dem årligt. Hjernerystelser.

4000 af dem oplever langvarige mén, såsom hovedpine, svimmelhed, angst, hukommelsestab og en ekstrem træthed.

38-årige Maria Kruse fra Børkop blev under sin barsel i maj 2019 ramt af en 22 kilo tung puslebænk i venstre tinding. Det skete i Børkop Svømmehal, da hun ville skifte ble på sin fem måneder gamle søn.

Episoden havde en alvorlig hjernerystelse og et piskesmæld tilfølge.

- Jeg løftede den væghængte puslebænk op og bukkede mig ned efter min taske, hvorefter bænken ramte mig i hovedet, fordi fjederen, der skulle holde den oppe, var løs. Jeg har aldrig nogensinde fået et så hårdt slag i hovedet, som lige der i omklædningsrummet. Blodet løb ned ad mit hoved, og jeg følte mig omtumlet og forvirret, fortæller Maria Kruse.

De første mén de efterfølgende dage var hovedpine, svimmelhed, en overvældende træthed og angst over at tænke på, at følgevirkningernekunne risikere at trække i langdrag.

- Det ændrede hele min livssituation totalt. Tidligere gik tiden med daglig træning, min mand og vores fire børn samt mit arbejde, siger Maria Kruse.

Annonce

Cyklen lagt på is

Livet for Maria Kruseeksploderede derudad med 180 kilometer i timen før hjernerystelsen. Hun sad i bestyrelser, skrev artikler til cykelklubblade, havde fuldtidsarbejde i Nordea og trænede semiprofessionel cykling.

Hun var med flere løb i både Frankrig, Belgien og Holland og fik en 4. plads ved dm i kvindecykling. I 2007 blev hun danmarksmester i holdløb i kvindecykling i Odder, og få måneder før hjernerystelsen vandt hun endnu et cykelløb.

Maria Kruse har både vundet DM i holdløb for kvinder og kørt flere cykelløb i udlandet. Men efter en alvorlig hjernerystelse er det usundt at presse sin krop til det, der ligner det yderste. Hun vil dog gerne begynde at cykeltræne én gang om ugen, da hun føler en bedring i hovedet. Foto: Mette Mørk

Men den skæbnesvangre ulykke satte en brat stopper for et aktivt liv.

- Jeg blev nødt til at gå i stå i begyndelsen og droppe kvindecyklingen på grund af mine mén, hvilket stak mig dybt i hjertet. Jeg ville overbelaste mig selv, hvis jeg fortsatte i de samme spor som tidligere. Hvis jeg pressede mig selv, udskød jeg min helingsproces, fortæller Maria Kruse.

Annonce

Sov 20 timer i døgnet

Efter 11 år med fuldtidsjob i Nordea, måtte Maria Kruse gå ned i tid.

I dag arbejder hun 20 timer om ugen og skal ifølge hendes arbejdsplan forøge med en time hver uge. Men det er en plan, hun har indset, hun ikke kan forfølge.


Yoga og mindfulness kom ind i mit liv, og jeg fandt den ro, jeg ikke havde haft tidligere. Men også en tro på, at mit hoved nok skulle blive bedre over tid.

Maria Kruse


- Mit energiniveau er ikke som før, og efter hjernerystelsen sov jeg 20 timer i døgnet. Jeg kan mærke, at mine øjne skeler, hvis jeg kigger for længe ind i en computerskærm. Min arbejdsplads har ventet på mig i 15 måneder, men jeg frygter en afskedigelse, fordi jeg ikke kan blive ved med at gå op i tid, siger Maria Kruse.

Der er til dags dato ingen bred, lægefaglig viden om, hvordan man behandler en svær hjernerystelse. Det skyldes, at hjernerystelser er komplicerede, ofte forskellige og usynligepå en scanning.

- Min læge sagde fire dage efter hjernerystelsen, at jeg skulle passe på mig selv. Men hvordan, tænkte jeg? En hjernerystelse er desværre en besværlig størrelse, fortæller Maria Kruse.

Annonce

Svingdørslivet

Men på Center for Specialundervisning for Unge og Voksne i Vejle fandt Maria Kruse hjælp.

Her lærte at acceptere konsekvenserne af sin hjernerystelse og det at leve nu og ikke i morgen eller i går.

- Yoga og mindfulness kom ind i mit liv, og jeg fandt den ro, jeg ikke havde haft tidligere. Men også en tro på, at mit hoved nok skulle blive bedre over tid, siger Maria Kruse.

Maria Kruses fire børn og mand er stadig aktive motionister trods hendes hjernerystelse, og familien cykler ofte i deres fritid. Det er dog for det meste mountainbikes, familien bruger, fremfor landevejscykling. Foto: Mette Mørk

- Vores liv i familien var før ulykken et svingdørsliv. Kom jeg hjem fra cykeltræning, tog min mand afsted til træning, da børnene ikke kunne være alene. Der var fuld knald på. Men var det virkelig det hele værd at have så travlt, og var det sundt for min familie? Konsekvenserne af min hjernerystelse satte livet lidt i perspektiv.

Snart vil hun gerne op på cyklen igen. Gerne på et sportsligt niveau med cykeltræning én gang om ugen.

- Får man en alvorlig hjernerystelse, drejer det sig om at fokusere på det, du kan lige nu og her. Læg sætningen ‘det burde jeg’ væk, for man er ikke den samme. Men det arbejder jeg på at blive med tiden, siger Maria Kruse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Egtved Brugs, Café Kværn, Ravning Dambrug, Gadbjerg Kloakservice - og mange andre: Her er ugens regnskaber i Vejle Kommune

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Vejle For abonnenter

Av, av, et prik og en bloddråbe: Rødkilde-elever viser samfundssind i kampen mod coronaen

Annonce