Annonce
Kultur

Kommentar: Derfor har hverken kunstværker eller Kirkbi krav på særbehandling

Benny Baagø er lokalredaktør på fællesredaktionen i Grindsted-Billund. Foto: Jacob Schultz

Da frivillige i Vorbasse tilbød at give Billund Kommune en kunstgræsbane, gik en proces i gang. Kommunen fandt ud af, hvad det ville koste at drive banen, der blev foreslået måder at finansiere det på, og det blev sendt til budgetforhandlingerne. Her endte det med et afslag, og som kulturudvalgsformand Stephanie Storbank (V) forklarede på spørgsmålet om, hvordan politikerne dog kunne sige nej til en så dyr gave:

- Det er en gave, der genererer en kommunal drift og dermed udgift.

I det lys kan det ikke andet end undre, hvordan driftsudgifterne til skulpturer i Billund kan blive behandlet så anderledes. Her skal skatteyderne nu betale 173.000 kroner om året i vedligehold. Men det er ikke alt: Den pris vedtog byrådet først, da skulpturerne var oppe. Når det er skulpturer, er der åbenbart ikke behov for at få prisen fastlagt på forhånd og behandlet sammen med alle andre udgifter til et budgetseminar.

Annonce

Borgmester Ib Kristensen (V) har sagt til avisen, at han ikke ser et problem. Politikerne har vidst, der ville komme en driftsudgift, og det er endt med et beløb, "der er til at overse". Det er svært at forstå, hvorfor beløbet så ikke var "til at overse" i Vorbasse.

Her vil nogle politikere påpege, at der i Vorbasse også ville være en udgift til udskiftning af kunstgræs efter nogle år - men det behøver der jo ikke være. Man kan godt sige ja til at drive en kunstgræsbane, så længe den holder, ligesom politikerne vel heller ikke har forpligtet sig til at sætte nye skulpturer op, når de nuværende er slidte.

Det kan være, at Ib Kristensen mener, at kunst skal behandles anderledes end andre udgifter. Men der bør være lighed. Når driften af en kunstgræsbane skal forbi et budgetseminar, så bør drift af kunstværker også. Hvis politikerne så vælger at prioritere kunstværker over kunstgræs, så er det til gengæld deres ret.

Der skal være lighed for kunstværker og kunstgræs, for frivillige og dem med mange penge.

Det bør heller ikke være et argument, at Kirkbi har givet de lyserøde marmorskulpturer i Billunds midtby som gave og har givet et tilskud til kunstværkerne ved indgangen til Billund. En gave er en gave, om den kommer fra en stor pengetank eller fra frivillige.

Selvfølgelig er Kirkbi vigtig for Billund og bør behandles med respekt for at skyde så mange penge i især Billund, men også for eksempelvis at få sat gang i en ny efterskole i Grindsted. Men de frivillige er også ekstremt vigtige for kommunen. Frivillige gør et kæmpe arbejde for byudviklingen i flere af kommunens byer, og de har også krav på respekt, og at deres ansøgninger ikke skal igennem en hårdere proces end andres.

Heldigvis lyder det til, at flere i byrådet ikke er enige med Ib Kristensen i, at der ikke er noget problem i denne sag. Jørn Poulsen (V) efterlyser større retfærdighed, Simon Nicolajsen Jørgensen (S) efterlyser mod til at sige nej til en gave, og Per Nyhus (DF) foreslår, at man i lignende sager fremover sætter en ramme for, hvad vedligehold maksimalt må koste.

Håbet herfra er, at det nye byråd får fastlagt en procedure for, hvordan spørgsmålet om kommunal vedligehold af ting, der skal bygges eller sættes op, behandles fremover. Og der skal være lighed for kunstværker og kunstgræs, for frivillige og dem med mange penge.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce