Annonce
Debat

Kommentar: Derfor skal unge i Billund fortsat presses mod Grindsted Gymnasium

Benny Baagø er lokalredaktør på fællesredaktionen i Grindsted. Foto: Jacob Schultz

Seks unge fra Billund ville på gymnasium i Vejle, men har fået en plads i Grindsted. Det skyldes ikke, at der mangler plads på Rosborg Gymnasium i Vejle, men at politikerne har fastsat et maksimum for antallet af elever - netop for at presse dem mod de mindre gymnasier i Tørring og Grindsted.

Det er ikke rart at begrænse unges frie valg, men det er nødvendigt. Det er en erkendelse, som også liberale kræfter i regionsrådet er nået til - og med rette.

For vi kan give nok så mange særtilskud til de små gymnasier, men hvis elevtallet er dalende, så virker de ikke særligt attraktive, og så risikerer vi en negativ spiral, hvor endnu flere elever forlader eksempelvis Grindsted Gymnasium. Det går både ud over eleverne, der har langt til de store gymnasier, og Grindsted by, der bliver tømt for unge.

Annonce

I sidste uge blev der fremlagt nye regler for, hvilke unge der skal gå på hvilke gymnasier. Umiddelbart virker der ikke til at ske de store ændringer lokalt. Der skal stadig sættes politisk fastsatte lofter for elevoptaget på gymnasierne i Vejle, og det vil betyde, at det stadig kan forekomme, at elever fra Billund ikke får en plads i Vejle, men bliver henvist til Grindsted.

De nye regler indeholder også en bund for elevtallet. Kommer elevtallet under 84 elever på en årgang, så bliver der fyldt op med elever, der egentlig hellere ville på andre gymnasier. Lige de regler ser ikke ud til at komme i spil i Grindsted.

Elevtallet er ikke så lavt endnu, og hvis det lykkes at fusionere med handelsgymnasiet, så er det svært at forestille sig, at lige disse regler har nogen relevans lokalt. Ikke desto mindre er det en god sikring af, at der også i fremtiden er et gymnasium i Grindsted, selv hvis en næsten utænkelig nedgang skulle tage fart.


Vi kan give nok så mange særtilskud til de små gymnasier, men hvis elevtallet er dalende, så virker de ikke særligt attraktive, og så risikerer vi en negativ spiral.


Modstandere af styring af elevfordeling mener, at de små gymnasier blot skal gøre sig mere attraktive. Eksempelvis har Ulrich Kristensen fra Lokalpolitisk Forum skrevet på Facebook:

- I sidste ende hylder jeg den frie liberale ret til et frit valg - så Grindsted Gymnasium & HF, skal også selv ud og gøre “sig lækre”.

Han og andre, der er enige, har ret i, at det skal gymnasiet også arbejde med, men jeg tror simpelthen ikke på, at det kan løse alt.

Det er lettere at have alle de rigtige fag på skoleskemaet, hvis man har mange elever, og derfor kan ansætte mange undervisere.

Og unge vælger ikke kun efter fag. De vælger også efter, hvor der er det attraktive ungdomsliv. Det er bare sværere at skabe i en mindre provinsby.

Når konkurrencen er ulige, så er der behov for, at politikerne tager ansvar. Også selvom det begrænser det frie valg for unge i Billund.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce