Annonce
Hedensted

Kommunal hjælp på vej til håndværkere og haller, men kassebeholdning står i vejen

I februar tog Ole Vind (V) første spadestik til en ny tandlægeklinik i Hornsyld. Venstre så gerne, at kommunen sætter gang i endnu mere aktivitet for at styrke det lokale erhvervsliv. Arkivfoto: Lennart Kjær Schouborg
Venstres byrådsgruppe efterlyser handling fra kommunen for at sætte gang i kommunale projekter, mens coronakrisen raser. Borgmester nikker ja, men økonomien skal på plads.
Annonce

Hedensted: Mens samfundet er ved at gå i stå på grund af coronakrisen, skal kommunen skrue op for byggeprojekter, lokale indkøb og komme med hjælp til nødlidende haller.

Det er nogle af de tiltag, som Venstre i Hedensted Kommune i går efterlyste i en annonce i Folkebladet. Partiet foreslår, at kommunen giver det lokale erhvervsliv en hjælpende hånd, så faldende omsætning ikke trækker tæppet væk under virksomheder og butikker.

- Det, vi lægger op til, er, at sundhedskrisen ikke sætter sig som en økonomisk krise, siger formand for Venstres byrådsgruppe, Ole Vind (V).

Det, vi lægger op til, er, at sundhedskrisen ikke sætter sig som en økonomisk krise.

Ole Vind (V)

Annonce

Fremrykker projekter

En del af de foreslåede tiltag, som at betale regninger før tid, har byrådet allerede besluttet sig for, men Venstre så gerne flere tiltag følge efter.

Det drejer sig blandt andet om at fremrykke planlagte renoverings- og vedligeholdelsesopgaver og kommunale anlægsinvesteringer som Byens Hus i Løsning og en lang række vejprojekter.

Borgmester Kasper Glyngø (S) er helt med på, at kommunen skal handle, og allerede nu er kommunen i gang med at danne sig et overblik over, hvilke opgaver man kan fremrykke. På anlægssiden er der allerede gang i administrationshuset i Tørring, en ny tandlægeklinik i Hornsyld og byggeriet af et nyt demensplejehjem i Hedensted.

- Vi har ikke umiddelbart nogle større anlægsprojekter i skuffen, vi kan rykke frem. Omfartsvejen om Hedensted skal eksempelvis projekteres og planlægges, så der vil gå lang tid, inden man kan sætte spaden i jorden, men vi har en lang række renoveringsopgaver, vi kan rykke frem, siger borgmesteren.

Annonce

Brug for hjælp fra Christiansborg

Et andet problem er, at Hedensted Kommune ikke er begunstiget med en stor kassebeholdning. Det betyder, at selvom kommunerne nu af regeringen har fået lov til at bruge mere, end før coronakrisen ramte, så har Hedensted Kommune ikke så meget at bruge af som andre kommuner. Kassebeholdningen er således kun lidt over det anbefalede.

- Vores anlægsbudget på 70 mio. kr. for i år er jo brugt, så har vi kun vores likviditet at trække på, men den skal også holde for med fremrykkede betalinger og andre tiltag, siger Kasper Glyngø.

Han afventer derfor udmeldinger fra regeringen om, hvad kommunen kan få lov til at bruge.

Den del er også vigtig, mener Venstre.

- Den melding skal komme fra nationalt hold, og det er noget, Venstre vil presse på for på Christiansborg. I 2009 gav man kommunerne kredit for at sætte gang i hjulene i forbindelse med finanskrisen, og man kunne forestille sig noget lignende her, siger Ole Vind.

Venstre foreslår, at kommunen og borgerne i det hele taget i højere grad køber ind lokalt. Og så skal kommunens mange haller få penge for de timer, de har været nødt til at aflyse.

- Vi er ved at undersøge om det er muligt at hjælpe hallerne, men igen så skal vi have økonomisk rygdækning til det fra statens side, siger Kasper Glyngø.

Byrådet er i øjeblikket udfordret af, at det ikke kan forsamles på grund af forbuddet mod at mødes mere end 10 mennesker. Nogle beslutninger er blevet taget i økonomiudvalget, og man arbejder på at lave digitale byrådsmøder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce