Annonce
Ikast-Brande

Kommunalt afslag til nedknusningsanlæg blev stadfæstet af Planklagenævn

Den tidligere maskinstation Mosegården lidt vest for Gludsted huser virksomheden Midt og Vestjylland Ressourcepark, der behandler affald. Virksomhedens ansøgning om et nedknusningsanlæg til bygnings- og træaffald er nu afvist i to instanser - kommunen og Planklagenævnet. Foto: Ikast-Brande Kommune
Midt & Vestjylland Ressourcepark i Gludsted blev også afvist af Planklagenævnet.

Gludsted: Planklagenævnet har nu blåstemplet Ikast-Brande Kommunes afvisning af at give Midt & Vestjylland Ressourcepark tilladelse til at knuse og oplagre ikke-forurenet bygnings- og træaffald på en nedlagt maskinstation ved Gludsted.

Tilbage i april 2021 besluttede Ikast-Brande Kommunes teknik- og miljøudvalg på trods af forvaltningens anbefaling om det modsatte at afvise at udstede den landzonetilladelse og den miljøgodkendelse, der skulle det gøre det muligt at oplagre og nedknuse ikke-forurenet bygnings- og træaffald på den tidligere maskinstation på hjørnet af St. Nørlundvej og Smedebækvej i Gludsted.

Udvalget var af den opfattelse, at den form for erhvervsmæssig aktivitet rettelig hører hjemme i et industriområde og ikke i landzone.

Annonce

Afgørelsen blev imidlertid påklaget til Planklagenævnet af ejendommens ejer, RB Holding v/René Bergman, men det fik han ikke noget ud af: Umiddelbart før jul meddelte klagenævnet, at det havde stadfæstet kommunens afgørelse.

Ophørte i 2013

Helt tilbage i 2002 gav det daværende Vejle Amt ellers tilladelse til både oplagring og nedknusning af såvel beton som tegl og trærødder på pladsen, men nedknusnings-aktiviteterne på stedet ophørte i 2013, og i 2017 gik Mosegaardens Maskinstation konkurs.

Året efter overtog RB Holding bygningerne, hvorefter nedknusningsaktiviteterne blev genoptaget.

På den baggrund mente René Bergman ikke, at der var sket et såkaldt kontinuitetsbrud, altså at aktiviteten på stedet var ophørt, men den opfattelse deltes ikke af hverken Ikast-Brande Kommune eller Planklagenævnet.

Nævnet påpeger, at fristen for kontinuitetsbrud i 2013, da nedknusnings-aktiviteterne ifølge kommunens oplysninger ophørte, var tre år, en frist der først i juni 2017 blev forlænget til fem år. På den baggrund mener Planklagenævnet, at der er indtrådt kontinuitetsbrud, og at amtets landzonetilladelse fra 2002 derfor er bortfaldet.

Annonce

Tilkendegivelse er ikke et tilsagn

Klagenævnet har endvidere ikke fået forelagt dokumentation for, at borgmester Ib Lauritsen og formanden for det nu nedlagte teknik- og miljøudvalg, Henrik Engedahl (begge Venstre), på et møde med klageren skulle have givet denne en berettiget forventning om en godkendelse – og selvom de eventuelt skulle have tilkendegivet, at de ville arbejde for en godkendelse, er det ikke det samme som et bindende forhåndstilsagn, anfører nævnet i sin afgørelse.

At kommunen i juli 2019 udstedte en landzonetilladelse til nedknusning af op til 50.000 tons beton og tegl årligt – en landzonetilladelse Planklagenævnet i øvrigt efterfølgende ophævede efter en klage fra Danmarks Naturfredningsforening – forhindrer ligeså lidt som den kommunale forvaltnings positive indstilling til planerne, at der træffes en politisk beslutning om et afslag, påpeger klagenævnet.

Annonce

Ikke sammenlignelige

Planklagenævnet finder heller grundlag for at tilsidesætte kommunens begrundelse for at give afslag på ansøgningen om en landzonetilladelse, selvom kommunens egne affaldsaktiviteter ifølge klager i 10 tilfælde er placeret i landzone.

Flere af de 10 anlæg ligger enten indenfor en lokalplan eller i en helt anden kommune og er derfor ikke sammenlignelige med den konkrete sag, påpeger Planklagenævnet, som heller ikke på noget tidspunkt har skullet tage stilling til placeringen af nogen af anlæggene.

Summa summarum afvises klagen fra RB Holding, og derfor er Midt- og Vestjyllands Ressourcepark nu henvist til at finde et andet sted til nedknusning og oplagring af bygnings- og træaffald end den nedlagte maskinstation ved Gludsted.

Midt & Vestjyllands Ressourceparks ønske om at etablere et udendørs nedknusningsanlæg med en årlig kapacitet på op til 100.000 tons beton på stedet led skibbrud for et års tid siden i forlængelse af et borgermøde i Hampen Hallen 24. november 2020, et borgermøde der samlede omkring 125 tilhørere og var med til at få det byrådsflertal, som i starten af oktober ellers havde godkendt igangsætningen af planlægningen for området, til at skifte holdning til spørgsmålet.

Avisen har kontaktet den tidligere formand for teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V) for en kommentar, men han har ikke ønsket at kommentere.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Ikast-Brande

Kommunalt krav om coronapas indført i to omgange

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce