Annonce
Vejle

Kommunen går på jagt: Vejles bynære rådyr er sunde - men antallet falder

Der er færre rådyr i Vejles bynære skove, særligt i Nørreskoven. Det viser den tilbagevendende bestandsundersøgelsesjagt, som Vejle Kommune gennemfører hvert år og som gentages i Nørre- og Sønderskoven på mandag 20. januar. Foto: Vejle Kommune
Vejle Kommune går igen på jagt i Vejles bynære skove. De hidtidige undersøgelser viser, at bestanden af råvildt er blevet mindre, men at dyrene trives.
Annonce

Vejle: For niende år i træk tager en flok kommunalt ansatte i Teknik & Miljø en fridag for at gå på jagt i de kommunale skove i Sønderskoven og Nørreskoven og i år også ved Højen Å.

De 20 rutinerede jægere foretager mandag 20. januar en såkaldt bestandsundersøgelsesjagt, der har til formål at undersøge helbredstilstanden hos vildtet og vurdere bestandens størrelse og sundhed.

Det er niende år i træk, at kommunen går på jagt i de bynære skove, hvor det mandag gælder Sønderskoven og området ved Højen Å om formiddagen, mens selskabet rykker til Nørreskoven om eftermiddagen.

Dyrene er en del af den natur, folk sætter pris på, men vi er i bynære skove, og derfor kan vi ikke tænke mennesker ud af ligningen.

Lars-Bo Lykke Christensen, forstkandidat og driftskoordinator for Vejles kommuneskove

Annonce

Får færre klager

Det er niende år i træk, at I afvikler den undersøgende jagt. Hvad er konklusionen på de foregående undersøgelser?

- Jagterne er en stikprøve, der giver os en viden om, hvordan vildtet ser ud til at have det. Vi er hidtil ikke stødt på sygdomme i de dyr, vi har nedlagt, og bestanden ser ikke ud til at mistrives. Til gengæld ser det ud til, at der er færre dyr, end der var, da vi begyndte med bestandsundersøgelserne, og de er nok trukket andre steder hen, fortæller Lars-Bo Lykke Christensen, forstkandidat og driftskoordinator for Vejles kommuneskove.

Noget ensidigt billede er der dog ikke tale om. Bestanden af råvildt er gået mere tilbage i Nørreskoven end i Sønderskoven. Fra et lavt antal til næsten ingen de senere år, mens kommunen også konstaterede et faldt i Sønderskoven. Men det var især under de første tre års jagter.

- Det er en del år siden, vi har haft klager over råvildt i folks haver, og der er tilsyneladende blevet færre. Vi gætter på, det er, fordi skoven ændrer sig, og der er ikke så meget skjul. Til gengæld er der mere aktivitet i skovene. De skove, vi har helt op ad byen, og hvor jagten foregår, er skove, hvor der er meget publikum, siger Lars-Bo Lykke Christensen.

Annonce

Mennesker i ligningen

Er I kede af, at der er mindre råvildt i de bynære skove end tidligere?

- Det gør ikke så meget, så længe de dyr, der er i skoven, har det godt. Dyrene er en del af den natur, folk sætter pris på, men vi er i bynære skove, og derfor kan vi ikke tænke mennesker ud af ligningen. Folk skal have et sted at dyrke deres friluftsliv, og skovene bliver mere og mere brugt. Det kan være årsagen til, at vi ser færre dyr, siger driftskoordinatoren.

Er det fortsat nødvendigt at foretage disse årlige jagtundersøgelser for at få viden om bestanden?

- Vi har talt om, om det behøver at være hvert år. Nu tager vi dette år med, og så evaluerer vi det. Men der er god grund til at fortsætte, for nu har har vi et godt billede, og så følger vi op de samme steder. Samtidig tager vi også til andre områder. Vi har blandt andet været i Munkebjerg og Give og tager i år ned omkring Højen Å, som sidst blev undersøgt i 2014, siger Lars-Bo Lykke Christensen.

Annonce

Resultater offentliggøres

Jagten på mandag vil foregå som trykjagt, hvor to til fire personer går gennem et skovområde og i et stille og roligt tempo trykker vildtet fremad. Jægere vil stå parat ved dyreveksler og lignende for at nedlægge vildtet, når det kommer på skudhold.

Det nedlagte vildt bliver undersøgt af en ekspert, og resultaterne sammenholdes med tidligere års erfaringer og bliver efterfølgende offentliggjort.

Der bliver sat skilte op, som fortæller, at der er jagt i skoven. Men skovene er stadig åbne for publikum. Det betyder, at jægerne skal aflade, hvis der kommer publikum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce