x
Annonce
Danmark

Kommunekampen: Svipser sendte Billund til bunds

Ældreplejen er så god som i nabokommunerne, mener udvalgsformand. Billund Kommune har brugt 2017 på at skabe overskuelig økonomi og betale gammel gæld efter overforbrug.

Billund: Billund Kommune står på en bundplacering kun undergået af Langeland Kommune, når det kommer til hjemmehjælp til borgere over 80 år.

Men tallet på 0,64 ugentlige timer hjemmehjælp per borger over 80 år skyldes en fejl i bogføringen, forklarer Ruth Lauridsen (V), formand for sundheds- og socialudvalget i Billund Kommune. Medarbejderne i forvaltningen fik ikke fulgt op på meldingen om ændret regnskabspraksis fra ministeriet, og Billund Kommune burde ligge lunt på niveau med nabokommunerne ifølge udvalgsformanden.

- Statistikken er ikke retvisende for, hvad der er sket for området: Vi har ikke foretaget besparelser, men faktisk tilført penge. Og pengene fra ældre-milliarden er gået ubeskåret til de ældre, siger Ruth Lauridsen.

Ifølge Ruth Lauridsen ligger Billund Kommune på niveau med Vejle, Vejen og Varde, når det kommer til hjælp til de ældre.

- Vi ligger stort set på niveau med de omkringliggende kommuner, når vi ser på andre statistikker, siger Ruth Lauridsen.

- Men er det ikke træls som udvalgsformand at skulle stå til ansvar for forkert bogføring?

- Det er smaddertræls, at vi skal forklare os, for det bliver teknisk og næsten ikke til at forstå, siger Ruth Lauridsen.

Annonce

Fejl sendte Billund til bunds, mens rettidig omhu sikrer god og billig ældrepleje på Djursland

Fysioterapeuter giver gode råd og lægger planer for medarbejderne i ældreplejen i Syddjurs Kommune, hvor servicen er i top for få kroner. De ældre bliver hjulpet hurtigt til at klare sig i eget hjem.

Avisen Danmark varmer op til kommunalvalget ved at sammenligne kommunerne på en række områder, og ældrepleje er et af dem. I dag zoomer vi ind på antallet af timer til ældrepleje for borgere over 80 år.

Billund og Syddjurs Kommune ligger i hver sin ende af spektret.

Bevillingerne øget

Byrådspolitikerne har øget bevillingerne til de ældre med 8,5 millioner kroner ekstra for 2018 og har desuden besluttet at eftergive en gæld på 13 millioner for et tidligere merforbrug på grund af et stort antal overarbejds- og vikartimer. Politikere og forvaltning har brugt mange timer i 2017 på at justere for uforudsete udgifter, så den enkelte leder i plejecentrene får overblik. Desuden har politikerne tidligere tilført 1,7 millioner kroner for klippekortet (en halv times valgfri hjælp om ugen, red.), og generelt knap 10 millioner kroner til området over et par år.

- Hjemmehjælpen i Billund Kommune i dag er god. Det hører jeg også, når vi snakker ældrepleje med andre kommuner. Der kan altid være grobund for at gøre noget bedre. Der er svipsere alle vegne - også i Billund Kommune, siger Ruth Lauridsen.

Ældrechef Pia Mejborn trådte til i januar, og ifølge hende har Billund Kommune lige så mange plejekrævende borgere som andre kommuner. Men visiteringen har blot tre pakker med tre niveauer for hjælp, og det er også en del af forklaringen på bundplaceringen.

- Derfor kan nogle borgere få væsentligt flere timer end loftet - det slår blot ikke ud i statistikken, og kommunerne kan gøre visiteringen op på mange måder, supplerer ældrechef Pia Mejborn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce