Annonce
Jelling

Kommunen bevilger vigtig pengeindsprøjtning: Videncenter får en million kroner om året

HistorieLab kan med million-bevillingen fra Vejle Kommune fortsætte deres arbejde med at formidle historien og kulturarven til danske skolebørn. Arkivfoto: HistorieLab

HistorieLab i Jelling har lige fået vigtig økonomisk indsprøjtning, da Vejle Kommunes økonomiudvalg har godkendt en bevilling på en million kroner. Fonde og især Folketinget skal også på banen, hvis det står til økonomiudvalgets næstformand.

Annonce

Vejle: Økonomiudvalget i Vejle Kommune har mandag eftermiddag godkendt en årlig bevilling på en million kroner til HistorieLab i Jelling.

- Der var stor opbakning til at støtte projektet, og det gør vi frem til 2022, hvor det så skal evalueres. Først og fremmest handlede det om at give medarbejderne på HistorieLab noget ro, og så er det en standardprocedure, at vi ikke kan smide penge efter noget, uden det på et tidspunkt skal evalueres, siger Dan Arnløv Jørgensen (C), der er 1. viceborgmester og næstformand i økonomiudvalget.

Pengene kommer det første år fra Den Centrale Reservepulje, og derefter skal fremtidige budgetforhandlinger afgøre, hvor pengene skal findes i de kommende år.

HistorieLab


  • HistorieLab - Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling - har siden 2014 arbejdet med det formål at fremme børn og unges forståelse af, at historie og kulturarv har betydning for samfundsudvikling, hverdagsliv og værdigrundlag.
  • Centret har blandt andet udviklet apps, hjemmesider og spil til børnene, holdt foredrag og workshops for lærere, undervisere og museumsfolk og skrevet bøger og rapporter eller bidraget til udgivelser, der har omhandlet formidling af historien.
  • Det er sket med et årligt tilskud fra staten på 10 millioner kroner. Den bevilling udløb i 2018. Centret forventer at kunne holde sig kørendemed et driftsbudget på fire millioner kroner.

Kilder: HistorieLab og Vejle Kommune

HistorieLab holder til i Jelling, hvor det blandt andet har et tæt samarbejde med Kongernes Jelling. Arkivfoto: Leif Baun
Annonce

Partifæller skal presses

Og står det til byrådspolitikerne, er det ikke kun kommunen, der skal støtte projektet i Jelling.

- Jeg tror, der var en fælles enighed om, at Folketinget også skal finde nogle penge til projektet. Det er et godt og langsigtet projekt, så vi politikere skal over og presse vores partifæller på Christiansborg, siger Dan Arnløv Jørgensen og tilføjer, at HistorieLab - eventuelt med kommunens hjælp - også skal finde penge fra fonde.

Annonce

Søger allerede fonde

Nationale Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling, som HistorieLab mere officielt hedder, har nemlig mistet et statsligt tilskud på 10 millioner kroner om året. De penge var givet til opstarten, og de udløb i 2018. Herefter glippede en plads på dette års finanslov, og siden har HistorieLab så arbejdet på andre økonomiske løsninger, der har kunnet holde projektet kørende på et stabilt niveau.

Her er den ene million kroner fra Vejle Kommune en vigtig indsprøjtning, og derfor er videncenterchef Peter Yding Brunbech også særdeles glad for, at centret nu kan fortsætte arbejdet på nogenlunde samme blus.

Samtidig er han helt med på, at der også skal findes flere penge fra forskellige fonde.

- Det er både centret og jeg rigtig glade for - det giver os mulighed for at fortsætte det arbejde, vi har lavet hidtil. Det er klart, at når vi ikke længere har samme økonomiske grundlag, ligger der en forventning om, at vi skal finde flere penge fra nye kilder, og det mener jeg godt, at vi kan løfte. UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole medfinansierer også projektet, og vi har hele vejen igennem også søgt fonde, så det er allerede en del af vores finansiering, siger han og tilføjer, at hvis muligheden for igen at få statslig finansiering dukker op, er man også klar til at presse på for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce