Annonce
Egtved

Kommunen: Der kan være sket overtrædelser af grænserne for støj

De hurtige biler kan nå hastigheder på op mod 300 kilometer i timen. Nu er der sat kraftige støjdæmpere på bilernes udstødning, som tager de dybe toner fra bilerne. Arkivfoto: Mette Mørk
Vandel - Hvorvidt Kiesa Events har overtrådt grænseværdier for støj på Erhvervspark Vandel er ikke til at slå fast med sikkerhed.

Det vurderer miljøtekniker Peter Wade fra Vejle Kommune, som har haft med sagen at gøre.

Han forklarer:

- Der er to slags støjgrænser: Støjgrænser i omgivelserne og grænser for kildestyrke. Det er sådan, at hvis man kan overholde kildestyrke, så forventes det, at støjgrænserne i omgivelserne kan overholdes.

Kildestyrke er det lydniveau, der måles tæt på et køretøj. Målingen kan bruges til at beregne støjniveauet længere væk fra kørebanen, for eksempel ved nærmeste nabo.

Svært at gennemskue

Før juni 2015 (Kiesa Events begyndte sine aktiviteter på stedet i marts 2015), var kommunen ifølge Peter Wade blevet informeret om, at det der foregik var en form for køreteknisk kørsel med lave hastigheder. Det ville ikke give problemer i forhold til den miljøgodkendelse fra 2008, som Erhvervspark Vandel har.

- Men det er svært for os at gennemskue helt i hvor stort omfang støjgrænserne eventuelt har været overtrådt i perioden marts til juni. Det er muligt, at der har været perioder, hvor de overordnede støjgrænser for de køretekniske aktiviteter var blevet overskredet, fortæller han.
Annonce

Støjmålinger

Da kommunen blev opmærksom på de eventuelle problemer, blev det undersøgt, om bilerne kunne overholde kravene til kildestyrke i miljøgodkendelsen. Det kunne de ikke.

- Vi krævede derfor, hvad der er helt normalt at kræve som miljømyndighed, nemlig en ansøgning om at lovliggøre aktiviteten, oplyser Peter Wade.

Erhvervspark Vandel og Kiesa Events kunne altså enten stoppe aktiviteterne, tilpasse dem de gældende krav eller søge om lovliggørelse af de daværende aktiviteter.
Annonce

Kiesa: Indskrænkelse

Kiesa Events har herefter reduceret aktiviteterne, så de kan gå ind under de nuværende krav. Det betyder blandt andet, at event-firmaet kun kan køre højhastighed 15 dage om året, heraf maksimalt to på søndage.

Lee Martin Kiesa, ejer af Kiesa Events, ser det som en indskrækelse af forretningen i forhold til sidste år, men sådan ser Peter Wade ikke på det.

- Kiesa Events har aldrig haft ret til at køre højhastighedskørsel ud fra de forudsætninger, vi fik oplyst til at begynde med. Hvis kildestyrkekravene kunne overholdes, for eksempel ved lavhastighedskørsel, så havde der formentlig ikke været problemer med overholdelse af støjgrænserne for hele baneområdet, siger han.
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

VEJLE For abonnenter

Træerne bliver væltet langs Fredericiavej - samtidig fortæller kommunen stolt, at 'vi skaber grønnere byrum': Læs hvordan det hænger sammen

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce