Annonce
Trekantområdet

Kommunen har svært ved at leve op til loven: Flere og flere unge vil ud af misbrug

Rusmiddelcentret råder over syv udslusningspladser til unge, der er på vej ud af misbrug. De er stort set fyldt op i øjeblikket. Tallene viste ellers noget andet i starten af november, da et flertal i byrådet lukkede tre pladser, men måtte senere trække besparelsen i land igen efter protester fra de unge og opdaterede tal. Foto: Peter Leth-Larsen.
Middelfart Kommune bliver i øjeblikket løbet over ende af unge, der vil ud af et stofmisbrug, så man har svært ved at overholde den lovbestemte behandlingsgaranti.

Nordvestfyn: Misbrugsbehandlerne i Middelfart Kommune oplever i øjeblikket, at langt flere unge i stofmisbrug søger om at komme i behandling.

Stigningen er så markant, at Rusmiddelcentret har svært ved at leve op til den lovbestemte behandlingsgaranti på maksimalt fjorten dage.

På blot to år er der sket en fordobling i antallet af unge, der i øjeblikket er under misbrugsbehandling i Middelfart Kommune.

Hvor der i 2017 var i gennemsnit 23 unge i gang med et samtaleforløb, afrusning eller anden behandling, så er det tal i dag steget til 54 unge i alderen 17 til 30 år. Enkelte er helt ned til 15 år.

Også antallet af henvendelser til Rusmiddelcentret er næsten fordoblet, hvor centret i årets første elleve måneder oplevede, at 112 unge bankede på døren.

Det beskriver Rusmiddelcentret i et nyligt notat oven debatten om de såkaldte halvvejshuse, hvor politikerne i byrådet i starten af november fejede en ellers vedtaget besparelse af bordet, der lukkede tre ud af syv nuværende udslusningsplader i de såkaldte halvvejshuse.

Lederen af Rusmiddelcenteret i Middelfart, Bent Kidmose, melder om en alarmerende stigning i antallet af unge, der i øjeblikket søger kommunen om hjælp til at komme ud af stofmisbrug. Arkivfoto: Claus Fisker.

Presset på behandlingsgarantien

Rusmiddelcentrets leder, Bent Kidmose, melder om, at man oven i købet oplever det, han beskriver som en "ekstrem stigning" i antallet af henvendelser for tiden.

Han oplyser, centret de seneste fire uger har fået 10-12 henvendelser om ugen fra unge, der ønsker at komme ud af eksempelvis hash-, kokain-, amfetamin- og pillemisbrug.

- Vi ved ikke, om det er toppen af isbjerget, og om det i næste måned ser anderledes ud. Men den generelle tendens de sidste to år har været en stødt opadgående kurve, siger Bent Kidmose.

Han supplerer, at den usædvanlige stigning medfører, at Rusmiddelcentret i Middelfart er presset på at overholde den fjorten dage lange frist, der gælder fra, når den unge henvender sig til, at personen skal tilbydes den første samtale. Hvis centrets medarbejdere i første omgang skønner, at den unge er berettiget til behandling.

Avisen har forelagt sagen for formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Kaj Johansen (S), der efterfølgende har taget kontakt til sundheds- og socialforvaltningen, der nu sætter ekstra kræfter ind.

- De har fået identificeret, at den primære flaskehals er omkring indskrivningssamtalerne, og det vil man opgradere på, så vi regner med, at vi midt i december er tilbage på det, der ligger indenfor behandlingsgarantien, siger Kaj Johansen, der samtidig undrer sig og kan være bekymret over, at flere unge søger i behandling og har sat spørgsmålet på dagsordenen til næste møde i udvalget.

Han hæfter sig ved, at kommunen i budgettet for 2020 har afsat midler til en styrket indsats overfor udsatte unge.

Annonce

- Forældre spiller en stor rolle

Ifølge Bent Kidmose, at der ikke er noget, der taler for, at flere unge end tidligere havner i et misbrug, da tal på landsplan ikke viser en stigning.

- Men kompleksiteten er blevet større, og i Middelfart oplever vi en større gruppe, der søger behandling, og det er enormt positiv, siger centerlederen, der tilføjer, at de unge ofte er i en svær og vanskelig situation, når de først beder om hjælp hos kommunen.

- Vi oplever, at mange af de unge er ramt af hjemløshed forstået på den måde, at de er sofasurfere. De kan sove hos en kammerat på et hummer på en madras, og ofte kommer de fra et konfliktfyldt miljø, hvor de både er presset psykisk, økonomisk og på anden vis, siger Bent Kidmose.

- Vi har oplevet unge, der har fundet løsningen på boligproblemet ved at sove om natten i et tog, hvor de tager af sted uden billet fra en by og tilbage igen, og så kommer de hos os og har en voldsom gæld til DSB, skitserer han.

Centerlederen appellerer generelt til, at forældre i stigende grad kommer på banen, hvis man vil problemet til livs.

- Generelt har vi en generation, tror jeg, der oplever sig efterladt. Det bedste sted, hvis man skal forebygge, er forældrene. Selv om man er 26-28 år, så spiller forældrene en enorm stor rolle i forhold til, om vi lykkes med behandlingen, siger Bent Kidmose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce