Annonce
Ikast-Brande

Kommunen indgår kontrakt med hjemmeplejefirmaet Lokalpleje Danmark

Kontrakten blev underskrevet af fra venstre direktør Bjørn Kassøe Andersen og bestyrelsesformand Brian Knappmann fra Lokalpleje Danmark samt borgmester Ib Lauritsen. Foto: Ikast-Brande Kommune
To-årigt forsøgsprojekt starter i Engesvang og Bording, hvor man bruger erfaringer fra den hollandske Buurtzorg-model for hjemme- og sygepleje.

Ikast/Brande: Nu har Ikast-Brande Kommune indgået kontrakt med virksomheden Lokalepleje Danmark om levering af hjemme- og sygeplejeydelser til kommunens borgere i Engesvang og Bording i en såkaldt Buurtzorg-lignende model.

Det er inspireret af den hollandske nonprofitvirksomhed Buurtzorg, som leverer hjemme- og sygepleje til et stort antal hollandske borgere.

"Konceptet for levering af integreret syge- og hjemmepleje, som Buurtzorg havde udviklet, havde medført banebrydende resultater i Holland til stor glæde for både brugere, pårørende og medarbejdere", lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

- Ikast-Brande Kommune har nu oversat Buurtzorg-modellen til danske forhold, og det er håbet, at vi kan opnå tilsvarende gode resultater, lyder det videre.

Nogle af fordelene skulle være følgende: Borgerne bliver mødt af færre medarbejdere – typisk tre-fire personer. Teamet vikarierer eksempelvis for hinanden. Borgeren får én primær kontaktperson. Der forventes kortere forløb for borgerne.

Opgaverne udføres i selvorganiserende teams med forskellige faggrupper blandt andet social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker, der prioriterer og planlægger deres egen indsats.

Annonce

Bruger borgernes netværk

Det tværfaglige team har en særlig opgave med at skabe lokal forankring og etablere netværk i lokalområdet. Teamet inddrager løbende borgerens eget netværk. Det enkelte team opbygger kontakt med de lokale læger, frivillige organisationer, naboer med flere og hjælper med at styrke borgeres eget netværk.

- Jeg er glad for, at vi nu er nået hertil i vores forsøg på at skabe endnu bedre betingelser for levering af syge- og hjemmepleje i Danmark. Pilotprojektet har haft overraskende stor interesse fra både borgere, andre kommuner, Ældre Sagen, fagforeninger samt fra pressen, og vi vil også selv følge det tæt. Jeg ser meget frem til samarbejdet med Lokalpleje Danmark, som viser stort engagement i projektet, og som har et tæt samarbejde med Buurtzorg i Holland, siger borgmester Ib Lauritsen (V).

- Vi er stolte over at være blevet valgt som den leverandør, der får lov at introducere Buurtzorg-modellen i Danmark. Ikast-Brande Kommune har påtaget sig en pionerrolle og har ydet en stor indsats for at etablere de rammer, som gør det muligt. De seks medarbejdere på første team i Lokalpleje Danmark glæder sig til at komme i gang og finde sig til rette som en ny lokal aktør i Bording og Engesvang, siger Bjørn Kassøe Andersen, der er talsmand og direktør for Lokalpleje Danmark.

Der er tale om et pilotprojekt med kontraktstart i løbet af april 2020, og kontrakten løber i to år og seks måneder. Ikast-Brande Kommune vil sikre en grundig slutevaluering, så det kan dokumenteres, om pilotprojektet giver de resultater, der er forventet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce