Vejle: Vejle Kommune er klar til at gøre en indsats for paracykling. Det skal ske via foreningerne. Målet er at hjælpe mennesker med et handicap til at komme ind i de vejlensiske cykelklubber - både nu og efter den gule folkefest i 2022.
For at nå målet om en lokal arv inddrages de lokale klubber. Vejle Kommune inviterer alle cykelklubber til et møde den 24. februar, hvor de kan høre om indsatsen. Om samarbejdet med klubberne fortæller formand for Parasportsrådet, Tage Schmidt:
- Det er vores opgave at støtte idrætsforeningerne, så de kan udvikle sig og inkludere flere mennesker med et handicap. Derfor glæder det mig, at vi snart kan stille viden og udstyr til rådighed i form af ambassadørkorps og specialbyggede cykler, så det er så nemt som muligt for dem at inkludere parasportsudøvere i klubben.
Cykler og ambassadører
Bag korpset står Parasportsrådet i Vejle Kommune, som har sat 60.000 kroner af til paracykling. De skal sammen med yderligere 60.000 kroner fra Tour de France-midler hjælpe flere parasportsudøvere ind i områdets cykelklubber, nu og efter Tour de France 2022.
Også fra politisk side er der opbakning til, at paracykling styrkes. Det skyldes både målene om at være parasportens hovedstad og om at udvikle en cykelkultur, der rækker udover selve dagen, hvor Tour de France 2022 ruller ind over startbyen for 3. etape.
Folkefest med blivende værdi
- Tour de France skal være mere end en folkefest. Der skal være en arv, og her er det oplagt, at vi som parasportens hovedstad ser på, hvordan vi kan sikre, at mennesker, som har et handicap, kan få adgang til cyklingen og dens fællesskaber - at cykling er for alle, siger formand for kultur- og idrætsudvalget Dan Arnløv Jørgensen (K).
Han bakkes op af formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget Peder Hummelmose (V), der også mener, at Tour de France kan sætte spor i sundheden:
- Bevægelse er sundt. Men det kan være svært for mennesker med et handikap at komme ind i klubberne og dermed bevæge sig. Derfor vil vi gøre det lettere for dem at prøve kræfter med cykelsport og ikke mindst blive en del af et fællesskab. Vi har også et paracykelløb forud for Tour de France på tegnebrættet, som de kan bruge som et yderligere mål for træningen.
Cyklede op ad bjerg med armene
Parasportsrådet har skabt et ambassadørkorps, som skal hjælpe andre med mod på at dyrke sport trods et handikap. Et af medlemmerne er Henrik Kragh fra Vejle, som siger:
Henrik Kragh, medlem af ambassadørkorps for parasportI stedet for at fokusere på at jeg ikke kan cykle på en almindelig cykel, cyklede jeg op af bjergene ved hjælp af mine arme. Det var en sejr over min egen formåen, og den oplevelse gav mig en selvtillid og tro på min krop, som gør, at jeg i dag tænker, at kan jeg klare dét, så er der ingen grænser.
- Med et handikap er det nemt at fokusere på alt dét, man ikke kan. Men i stedet for at fokusere på at jeg ikke kan cykle på en almindelig cykel, cyklede jeg op af bjergene ved hjælp af mine arme. Det var en sejr over min egen formåen, og den oplevelse gav mig en selvtillid og tro på min krop, som gør, at jeg i dag tænker, at kan jeg klare dét, så er der ingen grænser. Den tro på sig selv vil jeg gerne give videre til andre, som har mod på parasport.