Annonce
Vejle

Kommunen lader skillingerne rulle: Gamle brandbiler kommer alligevel til Vejle

Nu har kultur- og idrætsudvalget bevilget penge til, at de to køretøjer med relation til Vejle på Brandbilmuseet i Oksbøl, kan komme til Vejle, før museet lukker ved månedens udgang. Arkivfoto: Jacob Schultz
De to gamle brandsprøjter fra Oksbøl-museet, der er ved at lukke, kommer alligevel til Vejle. Kulturudvalget har bevilget 6250 kroner til transporten. Foreløbig må de stå på brandstationen hos TrekantBrand i nogle måneder.

Vejle: Alle drenge med hang til ældre brandbiler og gammel mekanik kan ånde lettet op for en periode. De to Vejle-brandkøretøjer, der har været en del af et museum i Oksbøl, skal transporteres til Vejle. Museet skal lukke, og køretøjerne - en bil og en hestetrukket sprøjte - skal derfor have andre steder at være.

Pensionistklubben, der består af tidligere ansatte ved brandvæsnet, har fået lov at stille dem på brandstationen hos TrekantBrand midlertidigt.

Pensionistklubben har en idé om, hvor brandbilerne skal stå og sammen med andre effekter vise sider af Vejle Brandvæsens historie.

Annonce


Når jeg har sagt, at brandbilerne ikke passer ind i vores portefølje, så betyder det, at de ikke skal ind på museet. Det fungerer under regler i museumsloven. Det bliver for tungt for frivillige at arbejde med.

Dan Arnløv Jørgensen (K), udvalgsformand


Kultur- og idrætsudvalget under Vejle Byråd bevilgede på sit møde tirsdag de 6250 kroner,  det koster at flytte de gamle køretøjer til Vejle.

Forvaltningen skal gå i dialog

Et af udvalgets medlemmer er Johnny Beck (S), som har besøgt pensionistklubben og har arbejdet for en løsning.

- Jeg synes, vi har fundet en god løsning på sagen i første omgang. Vi har bedt forvaltningen gå i dialog i sagen, og vi har fra Socialdemokratiet foreslået, at der bliver nedsat en arbejdsgruppe, der skal arbejde hurtigt. Vi forestiller os, at der kan være medlemmer fra blandt andre Vejle Brandvæsens Pensionistklub, TrekantBrand og VejleMuseerne. Jeg kunne godt tænke mig, at man lavede noget i stil med VB-museet, siger Johnny Beck.

Annonce

Der står Vejle på begge køretøjer

I første omgang havde forvaltningen ifølge sagsfremstillingen i dagsordenen brugt kræfter på at undersøge, om der var noget juridisk, der kunne forhindre, at bilerne kom til Vejle.

Det viste sig så, at det ene køretøj faktisk er ejet af kommunen, mens arkivgennemgangen ikke kunne det andet ikke kunne bevises.

Den ene står der "Vejle Købstads Brandvæsen" på over frontruden. På den hestetrukne står der "Vejle Kommune 1913".

- Hvorfor ikke bare juble ja og få et par sjove genstande, der kan appellere til nogle andre grupper, end de fleste andre tilbud henvender sig til?

- Vi har fået at vide, at man ikke kan se muligheder i at få bilerne ned i Spinderihallerne. Hvis pensionistklubbens idéer af en eller anden grund ikke kan realiseres, vil den tanke nu nok komme op igen, forudsiger Johnny Beck.

Brandbilen og den hestetrukne brandslukningsvogn bærer begge Vejles navn. Nu kommer de i første omgang til TrekantBrand. Arkivfoto: Jacob Schultz

Udvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) roser Johnny Becks indsats i sagen. Han bekræfter, at der er et bredt politisk ønske om at finde en vej, så bilerne kan være tilgængelige i Vejle.

- Politisk vil vi have en løsning. Derfor har vi bedt forvaltningen om et udspil. Når jeg har sagt, at brandbilerne ikke passer ind i vores portefølje, så betyder det, at de ikke skal ind på museet. Det fungerer under regler i museumsloven og aftaler med Slots- og Kulturstyrelsen om, hvilke områder VejleMuseerne skal tage sig af. Det bliver for tungt for frivillige at arbejde med, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Brandfolkenes historiske samling

  • Pensionistklubben ved Vejle Brandvæsen har gemt flere historiske klenodier fra deres fag gennem tiderne. 
  • Samlingen tæller en automobilsprøjte fra 1939 og en hestetrukket sprøjte fra 1913, som i øjeblikket er udstillet på Panser- og Brandbilmuseet i Oksbøl, der lukker 1. september.
  • På brandstationen i Vejle befinder der sig i øjeblikket også en automobildrejestige fra 1939, og i et lille museum i stationens kælder finder man uniformer, udstyr, materiel og udrustning samt en række arkivalier.
  • Pensionistklubbens primære ønske er at samle alle genstande på en fælles udstilling et sted i Vejle. 
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Live: Lykkes det VB at tage sæsonens første point?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Sport

Anders Grinderslev i dansk drama i Vejle

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce