Annonce
Børkop

Kommunen lukker byens folkeskole: Forældre vil åbne friskole næste sommer

Munkebjerg Friskole får til huse i den nuværende Andkær Skole. Den er planlagt til at lukke næste efterår, og eleverne flyttes til Gauerslund, men lokalerne bliver i stedet omdannet til en friskole. Foto: Frederik Maj/Munkebjerg Friskole
Efter planen åbner en ny skole i Børkop-området næste år. Det er Munkebjerg Friskole, der får til huse i Andkær. I næste uge er der stiftende generalforsamling.
Annonce

Andkær: Turen har været lang. Men frugtbar og spændende. Og nu er det tiden til, at styregruppen bag Munkebjerg Friskole byder indenfor til stiftende generalforsamling.

Når det er er sket, venter en tur til Undervisningsministeriet, hvor der skrives under på tro og love. Det sker 9. november, hvor en ansøgning om skoleinitiativ underskrives.

- Om vi i styregruppen vil kalde generalforsamling og underskrivning for en milepæl, er måske så meget sagt, for sådan tror jeg ikke, vi har tænkt det. Men det er klart, at det er da en ny fase, vi nu går ind i, siger Ane Dahlhus, der er medlem af styregruppen bag.

Dermed arbejdes der på, at Andkær Skole, der ellers stod til at skulle stå tom hen fra næste efterår, stadig vil være en skole. Med navnet Munkebjerg Friskole.

- Vi har 50 børn, der er tilmeldt, og de kan jo komme alle steder fra. Lige nu er der tilmeldt børn fra Andkær, Gauerslund, Børkop, Brejning og Gårslev, så det er meget bredt. Vi ved, at der er mange, som spørger interesseret til den nye friskole, så vi tror på, der kommer endnu flere tilmeldinger, nu her efter den stiftende generalforsamling, siger hun.

Annonce

Fire retninger

Friskolen, der efter planen vil få til huse i de nuværende Andkær Skoles bygninger, bygger på fire retningslinjer. Fællesskab, grundtvig-koldsk menneskesyn, livsduelighed og eksperimenterende tilgang.

- Det er retningslinjer, som styregruppen har sat, men nu, efter den stiftende generalforsamling, dannes en skolebestyrelse, som så skal skabe mere detaljerede retninger for den nye skole, der får klasser fra 0. til 6. klasse, forklarer hun.


Man skal starte simpelt, og så udvikle sig siden hen, og det råd har vi taget til os.

Ane Dahlhus, medlem af styregruppen bag Munkebjerg Friskole


- Planen er, at der på sigt er fra 0. til 9. klasse, men vi ønsker ikke lige at starte ud med at have klasser, hvor der er eksamen. Vi har fra andre friskoler fået det råd, at vi vil være for "unge" til det, for det kræver noget ekstra at skulle tilbyde at afholde eksamener. Man skal starte simpelt og så udvikle sig hen ad vejen, og det råd har vi taget til os, siger Ane Dahlhus.

Tanken er, at der skal være mindst en klasse per årgang. Med 18 til 22 børn i hver klasse.

Annonce

Godt samarbejde hele vejen

Endnu er alt ikke helt på plads, men det kører stille og roligt fremad, forklarer Ane Dahlhus.

- Siden vi gik i gang med at forme på idéen om en friskole, har der været rigtigt meget god dialog med mange parter, deriblandt Vejle Kommune, som er en god samarbejdspartner. Alt i alt synes jeg, vi hele vejen har oplevet en rigtig god proces, siger hun.

Stiftende generalforsamling

  • Hvis du har interesse i at deltage i den stiftende generalforsamling, skal du skrive en mail til mail@munkebjergfriskole.dk. Der skal tages hensyn til corona-restriktionerne, så derfor skal man vide, hvor mange der møder op.
  • Der vil ved den stiftende generalforsamling blive nedsat en bestyrelse. Bestyrelsen skal bestå af minimum syv medlemmer. Hvis du har interesse i at stille op til bestyrelsesvalg, kan du skrive på mail.
  • Der er stiftende generalforsamling torsdag 29. oktober klokken 19.30. Stedet er festsalen på Andkær Skole.

Planen er, at Munkebjerg Friskole har første skoledag, når sommerferien er slut næste år.

Det giver lige en udfordring i starten, for frem til efterårsferien har Fælleshåbsskolen stadig en afdeling, og dermed elever på Andkær Skole. Så i den periode på et par måneder skal den nye friskole finde andre løsninger.

- Vi har ikke konkrete løsninger endnu, men vi er smækfyldt med gode idéer. Det kan faktisk vise sig at blive en sjov gave, at vi skal starte på en anderledes måde, for det giver nye muligheder for at ryste børn og voksne sammen, siger Ane Dahlhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Coronarestriktioner på jobcentret undrer Anne Mette: - De beskytter medarbejderne, men ikke borgerne

Jelling

Museum fejrer jul på Jelling'sk

Annonce