Annonce
Børkop

Kommunen og geologiske eksperter overvåger jordskred ved fjorden

Nationale eksperter i geologi er ved at undersøge forholdene ved den del af Lille Klit i Mørkholt, som er ved at skride sammen. Foto: Mette Mørk
Vejle Kommune samarbejder med nationale eksperter i geologi omkring skred på Lille Klit. Kommunen ejer selv en del af klitten og er klar til at samarbejde med de berørte sommerhusejere om en løsning. Men det tyder ikke på økonomisk bistand.

Mørkholt: En del af Lille Klit i Mørkholt er ved at skride i havet. Langsomt men sikkert skrider og sætter jorden sig.

Det betyder, at en håndfuld sommerhusejere er bekymrede, for deres huse er på sigt i farezonen, og hos Vejle Kommune er man nu i fuld gang med at undersøge tingene nærmere. Det sker med hjælp fra GEUS, der er en forkortelse for "De Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland".

- Vi er fuldt ud opmærksomme på udfordringen i området, og vi følger udviklingen meget tæt sammen med GEUS, der er i gang med at kigge på jordskred helt generelt i Danmark. Målet er, at vi sammen med lodsejerne i området kan sætte forebyggende tiltag i gang, siger Karl Erik Lund (DF), formand for Natur- og Miljøudvalget.

Annonce


Vi er fuldt ud opmærksomme på udfordringen i området, og vi følger udviklingen meget tæt sammen med GEUS.

Karl Erik Lund, formand for natur- og miljøudvalget


Han lover løbende information til lodsejerne i takt med, at GEUS' undersøgelser frembringer resultater, og han er fortrøstningsfuld med, at det kommer til at ske hurtigt nok.

Skal selv betale

Der er da heller plads til at vente evigt på svar. Jorden skrider med kortere og kortere intervaller. En løsning skal findes. Det er alle enige om. Men ifølge Vejle Kommune er det lodsejerne, der selv skal finansiere løsningen.

- Vi er helt generelt i Danmark udfordret af mere nedbør og kombineret med en geologi i området, som byder på plastisk ler, der ikke så let opsuger regnvandet, øges risikoen for jordskred. Det er dog, som udgangspunkt, ikke en kommunal opgave at finansiere sikringen. Det påhviler den enkelte lodsejer på samme vilkår som for eksempel oversvømmelser forårsaget af øgede mængder regn eller stormflod, siger Keld Andersen, afdelingsleder i Landbrug & Vand.

Den betragtning er Karl Erik Lund enig i.

Annonce

Glade for fokus

Hos de to lokale politikere, som var med til at sætte Lille Klit på den politiske dagsorden, er man glade for, at der er fokus på Lille Klit med hjælp fra GEUS.

De to politikere mener, at kommunen skal påtage sig en økonomisk del af ansvaret for en løsning med at sikre selve klitten.

- Vi, som kommune, er ejere af Lille Klit, og derfor skal vi naturligvis dække den del af sikringen, siger Peder Hummelmose (V).

Den del af Lille Klit ved bord-bænkesættet er også ved at skride ned. Den er ejet af Vejle Kommune, som derfor også oplever jordskred. Den del af klitten, som ses bagud i retning syd, er der ingen problemer med. Det er den nordlige ende af klitten, der skaber problemer.  Foto: Mette Mørk

Morten Kristensen (SF) er enig.

- Jeg mener, der bør laves en samlet løsning, hvor kommunen også medvirker økonomisk, da jeg er af den opfattelse, at nogle at skreddene kommer fra kommunalt område og er derfor en del af det hele.

Annonce

Ikke vores skyld

En anden løsning er at få lavet et dræn. Problemerne opstår ved for meget vand fra baglandet, og det vand skal ledes væk. Ifølge de berørte sommerhusejere, hvis jord er ved skride, er der dog ikke lavet dræn med forbindelse byggeriet af nye sommerhuse på nabogrunden. Sommerhusejerne advarede kommunen om, at det kunne skabe problemer for deres grunde, men det mente kommunen ikke ville ske. I stedet for dræn blev der etableret nedsivningsanordninger som faskiner.

- Kommunen gav lov til at bygge de fire sommerhuse, og som jeg ser det, har det ikke noget med skreddet at gøre. Jeg tænker, at det nærmere er al den regnvejr, vi har haft i næsten et år, som har været medvirkende til de skred, siger Karl Erik Lund.

- De fire sommerhuse, som kommunen solgte grunde til, kan ikke blive kommunens ansvar, da der er etableret nedsivning til overfladevandet på hver af disse grunde, siger Peder Hummelmose.

De betragtninger er Morten Kristensen ikke enig i.

- Jeg mener nu ikke, at kommunen kan sige sig helt fri, siger han.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Børkop For abonnenter

Vejarbejde og ombygning gør morgentrafikken ved den store skole mere intens end normal - men der er håb forude

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce