Annonce
Vejle

Kommunen skal lægge livet om: Politikere vedtager klimaplan

Sidste år gik flere gymnasieelever på gaden i Vejle. De forlangte mere klimahandling fra politikerne. Arkivfoto: Thomas Trondal
Vejle Kommune har nu taget de langsigtede grønne briller på. Byrådspolitikerne har vedtaget en plan for, hvordan virksomheder, borgere og kommunen selv arbejder for at reducere CO2 og opnå klimaneutralitet i 2050.

Vejle: 30 procent af borgerne skal køre på el i 2030. Det grønne valg skal veje tungt i kommunens indkøbspolitik. Mere og bedre uddannelse af børn og unge i klimaforandringer og miljøproblematikker.

Et enigt Vejle Byråd vedtog onsdag aften klimaplanen. Den sigter efter en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

- Det er rigtig godt, vi fik vedtaget den plan. Det skal ikke være noget, vi trækker ned over hovedet på folk. Vi kan selvfølgelig inspirere og gøre vores, siger Karl Erik Lund (DF), der er formand for natur- og miljøudvalget.

Annonce

Politikerne er enige om, at den grønne omstilling skal ske i tæt samarbejde med borgere, foreninger og virksomheder.

Selvom det er et enigt byråd, som nikker til planen, så er der også røster, der mener, at planen bør være mere ambitiøs.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne have været gået længere. Det grønne skal gennemsyre alt, hvad vi gør i Vejle Kommune. Vi skal ikke slippe af sted med, at det bliver et par pæne ord på et stykke papir. Vi skal handle, siger Lone Myrhøj (SF).

Får indflydelse på politik

Byrådet satte ved seneste budgetforhandling 15 millioner kroner af i en grøn pulje. Borgmester Jens Ejner Christensen (V) medgiver, at de penge ikke rækker.

- Pengene skal komme alle steder fra. Klimaplanen skal være en del af alt, hvad vi gør i de enkelte udvalg og en del af fremtidige budgetforhandlinger. Når vi tager fat i indkøbspolitikken, når vi laver nye lokalplaner, og ja, lige til den enkelte daginstitution skal vi have klimaplanen med, siger Jens Ejner Christensen.

Vejle Kommune køber varer og services for et stort millionbeløb hvert år. Med indkøbspolitikken skal byrådet sætte nye retningslinjer for indkøb. Det gælder fra mængden af hakket oksekød, møbler og elektronik til asfalt og serviceydelser som madlevering og kørsel.


Planen lægger et vigtigt fundament for det fremtidige arbejde med den grønne omstilling, og et af planens centrale punkter er at få inddraget borgerne, så vi sammen kan nå de mål, vi har sat os.

Steen Gade, formand for Vejles Klimaråd


Målene om at skære ned på rødt kød deler vandene i byrådet. Emnet skabte også debat, da Vejle Amts Folkeblad skrev om det.

- Jeg tror i bund og grund, at der er mange, som ikke spiser kød hver dag. Vi skal ikke bestemme, hvad folk skal spise, siger Karl Erik Lund (DF).

Det bliver Vejle Byråds opgave at følge op på, om kommunen er på rette spor i forhold til klimaplanens mål og handlinger. Når en ny byrådsperiode begynder, kan byrådet sætte nye mål, der tager højde for ny teknologi, EU-politik eller noget tredje. Hvert nyt mål må ikke være mindre ambitiøst end det tidligere, lyder det i beslutningen.

Klimaplanen skal stå sin sidste eksamen ved DK2020-samarbejdet. Her har den grønne tænketank Concito meddelt, at den er klar til at godkende Vejles klimaplan.

Mere grønt

Blandt de konkrete forslag er energi fra vindmøller og solcelleanlæg, udfasning af olie og naturgas, øget udnyttelse af biogasressourcer, mere bæredygtigt landbrug ved blandt andet at udtage lavbundsjord, mere kommunal skov, cykling i stedet for bilisme, flere elbiler og -busser, bæredygtigt byggeri og grønne indkøb af møbler, madvarer og så videre.

Kommuner i klimakamp

  • Gennem Realdanias projekt DK2020 har 20 danske kommuner siden 2019 arbejdet med at opruste indsatsen for at begrænse den globale opvarmning,
  • Kommunerne skal i år fremvise DK2020 deres klimaplaner, som skal vise, hvordan de bliver klimaneutrale senest i 2050, og hvordan de reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
  • De 20 kommuner er: Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Den ene gravede have - den anden ligger syg og har lånt krykker: Vandrekammerater tager ny udfordring næste år

Alarm 112 For abonnenter

87-årig døde ved brand i ældrebolig: Der var hverken røgalarm eller sprinkler i lejligheden

Billund

S-politikere kæmper for syriske flygtninge: - Vi er rystede over, at man vælger at hjemsende mennesker på et utroligt tyndt grundlag

Annonce