Annonce
Jelling

Kommunen vil bruge 6 mio. kr. på at ansætte 30 lærerstuderende

Alle folkeskoler i Vejle Kommune har mulighed for at ansætte en trainee-studerende, som skal igennem ansættelsessamtaler på samme måde som ved almindelige ansættelser. Arkivfoto: Daniel Bank

Vejle Kommune vil bruge flere midler på såkaldte trainee-studerende, der skal ansættes i deltidsstillinger ved siden af læreruddannelsen på UCL i Jelling.

Annonce

Jelling: Start på læreruddannelsen og få et fast folkeskolejob, som du kan have både gennem hele studietiden, og når du er færdiguddannet.

Den mulighed har eksisteret på læreruddannelsen i Jelling siden 2016, og det er en mulighed, som Vejle Kommune snart vil bruge endnu flere ressourcer på.

Torsdag eftermiddag besluttede børne- og familieudvalget i Vejle Kommune nemlig, at der i det kommende skoleår skal afsættes seks millioner kroner til trainee-ordningen. Det giver helt konkret mulighed for at samle 30 lærerstuderende på et hold, som ved siden af studiet også hver har 25 procents stillinger rundt på kommunens folkeskoler.

Annonce

Kommunen betaler lønnen

I 2016 ansatte Vejle Kommune 13 trainee-studerende fordelt på ni skoler. Til gengæld blev der ikke indgået nogle aftaler i 2017.

En af årsagerne til dette har blandt andet været kombinationen af, at skolerne selv har stået for lønudgifter, samtidig med at de studerende ikke er lige så fleksible som andre uudannede vikarer.

Denne udfordring vil kommunen nu gøre noget ved at gå ind og betale hele den studerendes løn det første år, hvorefter skolerne via egne budgetter gradvist betaler mere og mere af lønnen år for år.

- Vi tror på, at hvis vi virkelig vil løfte trainee-ordningen, er det nødvendigt, at vi understøtter med penge fra centralt hold i kommunen, fordi skolerne også har lidt arbejde med at få studerende ind og hjælpe dem igang. Især det første år på skolen, hvor de er helt nye i lærerfaget. De går måske ikke ind fra dag og udfylder en kvart lærerstilling fra første år, og derfor kan skolerne have den tanke, at de kunne få mere ud af deres lønkroner ved at ansætte andre type medarbejdere end den studerende. Derfor hjælper vi det på vej ved at støtte det økonomisk, siger Torben Elsig (R), formand for børne- og familieudvalget.

Annonce

Samspil mellem teori og praksis

Torben Elsig ser et stort potentiale i ordningen.

- Man hører nogle gange nyuddannede lærere sige, at de får en form for "praksischok", hvor de kommer ud fra dag ét og møder en skolevirkelighed på fuld tid med krævende forældresamarbejde og så videre. Det kan være overvældende. I stedet får de via trainee-ordningen det hele i mindre doser, hvor de får en bedre mulighed for et løbende samspil mellem teori og praksis, siger formanden.

Opprioriteringen af trainee-modellen på læreruddannelsen i Jelling gælder for ansættelser i skoleåret 2019/20. Men først skal forslaget i høring hos blandt andet skolebestyrelser, inden den endelige beslutning træffes om et par måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce