Annonce
Ikast-Brande

Kommunens økonomi på gal kurs: Budgettet skrider

En samlet overskridelse på omkring 17 millioner kroner får alarmklokkerne til at lyde i byrådet. Arkivfoto
Flere politikere i byrådet mener, at kommunen har reageret for langsomt på budgetoverskridelser.

Ikast/Brande: Som tidligere omtalt her i spalterne har den halvårlige budgetopfølgning vist, at Ikast-Brande Kommune har kurs mod en tocifret millionoverskridelse af budgettet. Da punktet blev behandlet på det seneste mandags byrådsmøde, fik det borgmester Ib Lauritsen (V) til at fundere over, om ambitionsniveauet er for højt, når der lægges budget, og om der indregnes for mange ”fugle på taget”, som han formulerede det.

Det er særligt arbejdsmarkedsudvalget og social- og sundhedsudvalget, der afviger negativt fra budgettet. Arbejdsmarkedsudvalget havde bedt om en tillægsbevilling på 11 mio., og sundheds- og omsorgsudvalget har kurs mod et merforbrug på 5 mio. kr.

De øvrige områder har været bedre til at overholde deres budgetter, selvom der også er udsigt til en ekstraudgift på børne- og undervisningsområdet på 656.000 kroner. Overskridelserne modsvares til dels af højere indtægter fra personskatterne på ca. 2,7 mio. kr. samt en næsten tilsvarende merindtægt fra grundskylden. Men ikke desto mindre mangler der 10 mio. kr., som blev foreslået taget fra en usikkerhedspulje på i alt 20 mio.

- Det er ulykkeligt, at behovet er opstået, sagde Fælleslistens Henrik Kraglund, der skød skylden på det, han betegnede som ”mindre god budgettering”, noget han håbede bliver bedre i fremtiden.

- Vi har ikke været gode nok til at nå målene, erkendte Venstres Palle Høj. Han pegede samtidig på, at kommunens kassebeholdning i løbet af få år er halveret fra 300 mio. til 150 mio. ”med pil nedad”.

- Vi er voldsomt udfordret, erkendte han.

Annonce

Træls og irriterende

- Det er en bunden opgave at blive skarpere på de forudsætninger, der lægges ned over budgettet, sagde Socialdemokratiets fungerende gruppeformand, Kasper Pauli Pedersen.

Hans partifælle, Birthe Sørensen, er formand for arbejdsmarkedsudvalget og dermed for det område, der står for den største budgetoverskridelse. Hun kaldte overskridelsen ”træls” og ”irriterende”, men benyttede også lejligheden til at påpege, at Socialdemokratiet ikke er en del af den senest vedtagne økonomiske politik.

- Der bliver gjort alt, hvad der kan gøres i arbejdsmarkedsudvalget, fastslog hun.

1. viceborgmester Simon Vanggaard Nielsen (DF) ærgrede sig over, at det ikke lykkes at komme i mål med den aftalte besparelse på 80 mio., og at overskridelserne ”forstærker vejen ned mod nul”, men han tilføjede:

- Det nytter ikke at sende aberne videre. Det her medfører alvorlige problemer for den samlede kassebeholdning.

Venstres Henrik Engedahl, der er formand for teknik- og miljøudvalget, citerede fra den økonomiske politik, der er gældende fra 2020: ”Ved forventede budgetoverskridelser iværksættes korrigerende handlinger indenfor politiområdet”.

Han konstaterede også, at de to store politikområder ved at bede om penge fra den fælles kasse ikke lever op disse retningslinjer, og at de første advarselslamper begyndte at blinke allerede i april/maj. Venstremanden efterlyste desuden, at der i en tilsvarende situation bliver reageret hurtigere og mere konsekvent i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Læge har gjort det før: Opdagede tegn på kræft hos fremmed i Bilka-kø

Erhverv

Hundredvis af jakker i ny pop op-butik

Annonce