Annonce
Danmark

Kommuner frygter at nyttejob vil tage penge fra ledighedsindsats

KL-formand og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (th.) glæder sig til at høre, hvordan regeringen har tænkt sig, at kommunerne skal løfte en opgave med at skaffe 20.000 nytteindsatser til kontanthjælpsmodtagere, uden at det går ud over arbejdet med at få andre ledige i job. (Arkivfoto). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kommunerne frygter at blive fodret med egen hale, når omkring 20.000 flere nytteindsatser skal betales.

- Vi kan ikke løse den her opgave ved at fodre hunden med dens egen hale.

Det siger formand for Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard.

Anledningen til hans kommentar er det udspil, regeringen tirsdag lagde frem. Her foreslår regeringen, at der skal findes såkaldte nyttejob til omkring 20.000 kontanthjælpsmodtagere. Og det bliver kommunernes opgave.

Annonce

Indsatsen skal desuden finansieres "med besparelser på den kommunale beskæftigelsesindsats," fremgår det af udspillet.

Derfor er Jacob Bundsgaard "nysgerrig" efter at vide, hvordan regeringen vil sikre, at det ikke bliver en opgave, der skal udføres af kommunernes ansatte, som i dag bruger deres tid på at skaffe andre ledige et job.

- Vi er nødt til at have en ordentlig snak om, hvordan vi finansierer det her på en måde, hvor vi ikke trækker tæppet væk under den aktive beskæftigelsesindsats.

- For så risikerer vi bare at øge arbejdsløsheden og manglen på arbejdskraft i virksomhederne, siger han.

Jacob Bundgaard vil rejse spørgsmålet over for regeringen, hvis der viser sig at være flertal for regeringens udspil.

Ifølge tal fra Jobindsats var der i 2020 omkring 3734 aktiverede i nytteindsatser i kommunerne. Det var dog efter flere år med mellem 6800 og 7400 aktiverede i nytteindsatser.

Selv om Jacob Bundsgaard er enig i, at der skal ses seriøst på, hvordan man får den pågældende gruppe af kontanthjælpsmodtagere i arbejde, er han i tvivl om, hvorvidt nytteindsatser er den mest effektive vej.

Og ikke kun kommunerne er bekymrede.

På Christiansborg opfordrer Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til, at regeringen træder varsomt og ikke laver et "bureaukratisk monster" på bekostning af den aktive indsats med at få ledige i arbejde.

- Man skal virkelig tænke sig om her. Især, når man tager ressourcer fra noget af det arbejde, der gøres i jobcentrene i forvejen, siger han.

- Nogle steder er virksomhederne faktisk glade for det, der foregår og det jobmatch, der finder sted. Vi har haft eksempler såsom Hedensted Kommune.

- Hvis man forestiller sig, at de ikke længere har mulighed for at have den gode kontakt og lave det opsøgende arbejde på vegne af de ledige, der faktisk gerne vil have et job, kan vi komme til at skyde os selv i foden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce