Annonce
Debat

Kommunerne har fejlet i hver anden klagesag - det kan vi ikke være bekendt

Annette Blynel, SF. Foto: Søren Skarby

Læserbrev: Med Løkke og Foghs strukturreform, der trådte i kraft i 2007, rykkede finansierings- og myndighedsansvaret for det specialiserede handicap område fra amterne til kommunerne.

Resultatet er desværre, at mange af de helt specielle faglige kompetencer, man havde i amterne, er forsvundet. Derfor er der risiko for, at de handicappede ikke får det rigtige tilbud.

Kommunerne har store udfordringer med at leve op til de rettigheder og den retssikkerhed, som borgere med handicap har. I omtrent hver anden sag, der påklages, får klageren medhold. Det kan vi ikke være bekendt.

Annonce


Kommunerne har store udfordringer med at leve op til de rettigheder og den retssikkerhed, som borgere med handicap har.


Vores velfærdssamfund skal som minimum leve op til, at vores medborgere med behov for specialiseret hjælp, får den støtte de har ret til.

Der er dele af handicapområdet, som er nødlidende, blandt andet fordi mange kommuner er for små til at give optimal hjælp, eller også tøver de med at bruge specialtilbuddet i en anden kommune eller regionen.

Kommunernes ret til at hjemtage borgere fra handicap tilbud har desværre ofte betydet, at institutionerne bliver generelle og ikke specialiserede.

Jeg forstår den frustration, som pårørendebevægelsen ”En million stemmer” har italesat med deres borgerforslag: ”Handicapområdet skal væk fra kommunerne”.

Jeg ser frem til behandlingen af forslaget på Christiansborg, og til regeringens igangværende evaluering af området, og satser på det fører frem til større ændringer.

Det er en kompleks opgave, men en god løsning er blandt andet at flytte de højt specialiserede handicapområder til regionerne, som har flere kræfter og allerede løfter opgaver på området. Til Danske Regioners generalforsamling i slutningen af maj har SF stillet forslag om, at Danske Regioner forbereder en mere detaljeret model for overtagelse af opgaverne. Regionerne er klar.

Den konkrete model har vi ikke endnu, men det kan eksempelvis være opgaver med komplekse fysiske og psykiske handicap, hjerneskade, svære spiseforstyrrelse, kommunikationshandicap, svær autisme og borgere med psykisk lidelse og samtidigt misbrug af rusmidler.

Der er heldigvis godt gang i den politiske debat, godt hjulpet på vej af ”En million Stemmer” og deres aktiviteter. Jeg tror på det!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Annonce