Annonce
Erhverv

Kompromis: Udvalg skærer i antallet af boliger i Haahrs tidligere have

Grunden er på hele 16.000 kvadratmeter. Den eksisterende villa skal rives ned som led i byggeplanerne. Arkivfoto: VAF
Der kom mange forslag på bordet, da teknisk udvalg sendte den omdiskuterede lokalplan for den 16.000 kvadratmeter store grund videre i det politiske system.
Annonce

Bredballe: 25 rækkehusboliger i stedet for 31.

Sådan blev afgørelsen, da teknisk udvalg tirsdag drøftede en ny lokalplan for den tidligere benzinkonge Olaf Haahrs ejendom og have ved Seligmannsvej i Bredballe.

På forhånd lagde planen op til enten 31 rækkehuse eller 14 villagrunde på den 16.000 kvadratmeter store grund med udsigt til Vejle Fjord. Det havde byråds-politikerne accepteret, da lokalplanforslaget blev sendt i høring.

Men siden har der været omfattende indsigelser fra naboer og andre beboere i området omkring tredje tunnel.

To muligheder i lokalplan

  • Projektområdet i Bredballe ligger på en sydvendt skråning med udsigt til Vejle Fjord.
  • De planlagte boliger skal bygges i to etager og indpasses i det skrånende terræn, der tidligere var en parklignende have til Olaf Haahrs store villa.
  • Planen er at fjerne villaen og opføre 31 tæt-lave boliger, fordelt på 14 dobbelthuse og et rækkehus med 3 boliger. Alternativt er der åbnet for 14 villaer i forslaget til lokalplan.
  • De planlagte tæt-lav boliger får et areal på mellem 130 og 160 kvadratmeter på cirka 400 kvadratmeter store grunde.
  • Bygges der 31 boliger, er der planlagt vejadgang fra både Tirsbjergvej og Seligmannsvej. Hvis det ender med villaer, er det ifølge lokalplanforslaget tilstrækkeligt med vejadgang fra Seligmannsvej.
  • For at understrege de landskabelige værdier i området vil tæt-lav husene, der er tegnet af københavnske WE Architecture, blive anlagt med grøn bevoksning på taget.
  • Når projektet er afsluttet, bliver det knap 16.000 kvadratmeter store område åbnet op til glæde for blandt andet naboerne.

Kilder: Reka Gruppen og lokalplanforslag 1274

Annonce

Frygt for trafik og skolevej

Protesterne er blandt andet gået på mængden af boliger og den trafik, de vil udløse i forhold til den i forvejen belastede smalle tunnel og den yderste del af Strandvejen.

Der har også været bekymringer i forhold til den sti, der i dag er en sikker skolevej for børn fra området. I byggefasen er den nemlig udset til at være arbejdsvej for entreprenøren.

Allerede inden politikerne mødtes, var de blevet præsenteret for et ændringsforslag fra Dansk Folkepartis Svend Erik Nielsen. Han ville have antallet af boliger ned til 25 og ønskede samtidig begrænsninger på, hvornår der kunne køres byggematerialer til området. Han foreslog, at det skulle ske om aftenen og natten for ikke at genere trafikken til Kirkebakkeskolen.

Her var der dog ikke opbakning fra de øvrige seks medlemmer af udvalget - blandt andet, fordi kørslen ville støje om natten. Men alle var med på at reducere antallet af boliger.

Annonce

Venstre ønskede kun villaer

Her var Venstre klar til at gå længst. På forhånd havde udvalgets nyeste medlem, Per Olesen, der har afløst Christoffer Melson, gjort sig til talsmand for, at man nøjedes med de 14 villagrunde. Per Olesen har samtidigt kritiseret bygherren, Reka Gruppen fra Varde, for at have udbudt projektet med 31 boliger, før lokalplanen var endeligt vedtaget.

14 villaer var der dog ingen opbakning til. Per Olesen og udvalgsformand Gerda Haastrup Jørgensen fremsatte derfor et forslag med 19 boliger. Det betød samtidig, at man kunne nøjes med én tilkørselsvej til området i stedet for de to, der er en del af lokalplanen - en fra Seligmannsvej i bunden af området og en fra Tirsbjergvej i toppen.

Her var der også uenighed. Blandt andet Svend Erik Nielsen ville nøjes med én indkørsel fra Seligmannsvej - men heller ikke dér fik han opbakning. Én tilkørsel kunne man også ifølge lokalplanforslaget klare sig med, hvis man holdt sig til de større villagrunde - og det mente Venstre som nævnt, at man burde, men med 19 i stedet for de foreslåede 14 grunde.

Sådan er bebyggelsesplanen skitseret i lokalplanen - med 31 boliger. Her er der som vist vejadgang både fra Seligmannsvej og fra Tirsbjergvej. Illustration: Lokalplan 1274
Annonce

S og SF-forslag blev kompromis

Debatten på udvalgsmødet viste, at enighed ikke kunne opnåes. Derfor blev det et forslag om 25 boliger med to vejadgange, der samlede flertal. Ændringsforslaget kom fra udvalgets to socialdemokrater og enlige SF'er.

Kompromisset fik støtte fra den konservative næstformand i udvalget, Kim Hesel, der pegede på, at bygherren jo med god ret var gået ud fra, at der kunne etableres 31 rækkehuse, fordi det fremgik af den overordnede planlægning for området.

- Og der er mange, der over for mig har udtrykt, at de gerne ser den slags boliger i Bredballe, så de kan blive i området, når de sælger deres villaer. Det er ikke alle, der vil ind og bo på Havneøen, lød det fra Kim Hesel efter mødet.

Derfor kunne han ikke støtte sine borgerlige samarbejdspartnere i Venstre, der heller ikke fik støtte fra Dansk Folkeparti. Svend Erik Nielsen endte også med at støtte forslaget fra S og SF.

Diskussionen stopper dog næppe her. Lokalplanen skal videre til økonomiudvalget og det samlede byråd, og ifølge politikerne i teknisk udvalg får bygherren også lejlighed til at udtale sig på grund af ændringen fra 31 til 25 rækkehuse.

Sådan er projektet skitseret - med rækkehusene placeret på grunden, der skråner ned mod jernbanen. Illustration: Reka Gruppen
Annonce
Vejle

En broget uge - men vi lå nummer 1

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møder kan være smittekilde: Sct. Norberts Skole sender to klasser hjem

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Vejle

Idrætsefterskole corona-tester alle elever: 60 er sendt hjem

Annonce