Annonce
Vejle

Kontant gevinst til kunderne: Politiskole bliver største varmekunde

Politiskolen bliver Mølholm Varmeværks største kunde. Selvom der endnu går nogle måneder, inden skolen indvies, leverer værket allerede varme til tre af skolens fem bygninger på Soldalen. Arkivfoto: Søren Gylling
Den kommende politiskole bliver den suverænt største varmeaftager hos Mølholm Varmeværk. Det betyder 100 kroner i årlig besparelse hos alle værkets kunder.

Mølholm: 100 kroner i årlig besparelse hos hver enkelt forbruger.

Det er den kontante gevinst for kunderne hos Mølholm Varmeværk, nu hvor den kommende politiskole har meldt sig som fjernvarmekunde hos værket.

Det oprindelige hovedsæde for Sparekassen Sydjylland og senere sygeplejeskole på Soldalen i Vinding har hidtil været opvarmet med elvarme. Men nu er der installeret et vandbaseret varmesystem i de fem bygninger, som uddannelseskomplekset kommer til at bestå af.

- Alle vores kunder betaler et fast bidrag for hver kvadratmeter, de har under varme. Med knap 20.000 kvadratmeter, som hver koster politiskolen 20 kroner i bidrag, bliver det et pænt stort beløb. Da vi ikke må tjene penge, men har et regnskab, der skal gå i nul, skal den indtægt deles ud til vores kunder, og det bliver cirka 100 kroner per andelshaver, fortæller Sten Erik Hansen, driftsleder ved Mølholm Varmeværk.

Politiskolen er den største enkeltforbruger i vores forsyningsområde målt på forbrug. Andre lagervirksomheder i området er større målt på kvadratmeter, men der har lagerhallerne ikke samme forbrug.

Sten Erik Hansen, driftsleder, Mølholm Varmeværk

Varme i tre bygninger

Samlet set er det et 19.000 kvadratmeter stort bygningsareal, Mølholm Varmeværk skal forsyne, når skolen er færdigrenoveret, og de nye bygninger er opført.

- Politiskolen er den største enkeltforbruger i vores forsyningsområde målt på forbrug. Andre lagervirksomheder i området er større målt på kvadratmeter, men dér har lagerhallerne ikke samme forbrug, for der er der ikke mennesker, som sidder og arbejder i lokalerne i dagligdagen, siger Sten Erik Hansen.

Tre af de fem målere, som værket har installeret på politiskolen, er allerede sat i drift. Fjernvarmen, som leveres af TVIS fra Skærbækværket, er allerede med til at varme tre af bygningerne op i dag, selvom politiskolen først tages i brug i løbet af 2020.

Annonce

Værket er gearet til det

Selvom politiskolen bliver den suverænt største aftager af varme hos Mølholm Varmeværk, skal værket ikke ud i større investeringer for at kunne følge med.

- Vi er gearet til det. Da vi i 2012 besluttede at udvide forsyningsområdet og gå øst for motorvejen, dimensionerede vi tingene til, at samtlige bygninger i området kom med. Derfor havde vi store udgifter til hovedledningen, men hver gang der nu kommer en ny kunde med, koster det os ikke noget. Tværtimod er det meget bedre for værkets økonomi, siger Sten Erik Hansen.

Værket skal forsyne 155 rækkehuse

Da Mølholm Varmeværk i 2011 og 2012 forlængede hovedledningen øst for motorvej E45 og gik under Fredericiavej, var det især erhvervsområdet i Vinding, der var stort kundepotentiale i.

Men antallet af boliger i området er også steget i de godt syv år, der er gået siden. Senest har Mølholm Varmeværk udvidet til byggemodningsområdet Korsdalsvej og Vindinghave, hvor der er opført 62 huse i alt.

- Der er generelt et meget positivt ønske om at komme på fjernvarmen, efter vi gik under Fredericiavej. Vi forsyner 59 af de 62 boliger på Korsdalsvej og Vindinghave.

- Til foråret i 2020 fortsætter vi til den udstykning, der hedder Agerglimt. Her opfører Milton Huse 155 rækkehuse, der alle forsynes med fjernvarme. Byggemodningen er i gang. Kloakken er næsten færdig, og så skal der lægges vand og fjernvarmerør ud til de forskellige boliger fra lige efter nytår og frem til sidst i maj, siger værkets driftsleder, Sten Erik Hansen.

Annonce

Nærmer sig 2500 kunder

Før 2012 forsynede værket, der ligger på Mølholm Landevej, knap 2000 forbrugere. I dag nærmer tallet sig 2500 kunder, der tilsammen får opvarmet 600.000 kvadratmeter, når politiskolen regnes med.

Heraf tæller almindelige boliger 385.000 kvadratmeter, mens der kommer 15.000 kvadratmeter mere til, når 155 rækkehuse på den nye udstykning Agerglimt er byggemodnet i løbet af foråret. De resterende 200.000 kvadratmeter er erhvervsejendomme.

Annonce

Lige så mange uden fjernvarme

- Vi er nået helt ud til Bugattivej 12 på den anden side af Jysk Fynske Medier som det yderste, men ikke alle virksomheder på ruten er hoppet på endnu. Vi når i løbet af foråret op på cirka 200.000 kvadratmeter erhverv, hvilket svarer til mellem 800 og 900 almindelige boliger, og der er nok lige så meget tilbage i erhvervsområdet i Vinding, siger driftslederen og tilføjer:

- Vi forventer, at flere og flere virksomheder kommer med, efterhånden som deres gasfyr går ned. Det har været mønstret hidtil, og vi kan se, at nogle af virksomhederne kan spare op til 100.000 kroner om året ved at vælge fjernvarme, siger Sten Erik Hansen.

Varmeværket betaler udgiften til stikledningen, så virksomhederne selv kun skal investere i en opgradering af det interne system med for eksempel ventiler, rør og radiatorer.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Give

Grøn opvarmning til mindre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Erhverv

Handelsbanken skal sælges - og det vil også mærkes lokalt

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Egtved

Stort ønske om bybus i mindre by: 'Vi har mere brug for den end de rige i Bredballe'

Annonce