Annonce
Billund

Kontroltårnets afløser rejser sig ved lufthavnen: - Det bliver faktisk lidt ligesom at spille Fortnite - man skal bare lade være med at skyde flyene ned

Morten Søndergaard, teknisk direktør hos Naviair, og lufthavnsdirektør Jan Hessellund tog tirsdag første spadestik til det kommende kontrolcenter, der i løbet af få år vil erstatte det velkendte kontroltårn i Billund Lufthavn.Foto: Jacob Schultz
Tirsdag blev der taget første spadestik til det nye kontrolcenter, som i løbet af et par år vil erstatte det velkendte kontroltårn i Billund Lufthavn. Herfra vil flyveledere kunne styre lufttrafikken for lufthavne over hele landet.

Billund: I løbet af det kommende års tid vil et nyt kontrolcenter rejse sig i det bageste område af Billund Lufthavn - som nabo til det velkendte kontroltårn, som det nye kontrolcenter med tiden vil gøre overflødigt. Dermed vil flyveledernes arbejde i løbet af de kommende år blive endnu mere digitaliseret.

- Hvor flyvelederne i dag sidder og kigger fysisk ud af vinduerne, bliver der ved startbanen rejst en 40 meter høj mast med 400 kilo kameraudstyr i toppen. Det bliver det nye tårn. Så alle de lufthavne, der rejser en mast med et kamera, kan få flyveledelse modsat i dag, hvor man skal rejse et tårn for det, fortæller lufthavnsdirektør Jan Hessellund.

Det er selskabet Naviair, der leverer trafikstyringen til Billund Lufthavn. Teknisk direktør Morten Søndergaard ser frem til, at den øgede digitalisering er en realitet.

Annonce

- På denne måde bliver det også lettere at se gennem skyerne. Det bliver faktisk lidt ligesom at spille Fortnite - man skal bare lade være med at skyde flyene ned, siger han med henvisning til det populære computerspil.

Klar til brug i 2024

Den nye kontrolcenter koster i omegnen af 85 millioner kroner, og det vil blive bygget i løbet af indeværende år. 2023 vil komme til at byde på rekruttering, træning og uddannelse, mens centret efter planen - om corona vil, som Morten Søndergaard udtrykker det - vil være klar til at blive taget i brug i 2024.

Til den tid vil det fra det kommende kontrolcenter være muligt at tilbyde flyveledelse til alle små lufthavne eller flyvepladser rundt om i landet.

Projekt til 85 millioner kroner

  • Det nye kontrolcenter kommer til at koste i omegnen af 85 millioner kroner.
  • Centret bliver rejst i løbet af 2022, mens der i 2023 vil blive rekrutteret og uddannet personale, så centret kan komme i fuld drift i 2024.

- En lille lufthavn som eksempelvis Odense vil vi kunne tilbyde flyveledelse til, uden at de først behøver foretage en stor investering og rejse et kontroltårn. Dermed vil de kunne udvide deres åbningstider, siger Morten Søndergaard.

Teknikken, som bliver indført i det kommende kontrolcenter, findes allerede i en række andre lande.

Annonce

Kan ligge alle steder

Med den nye digitalisering på området er det i princippet ligegyldigt, hvor det nye kontrolcenter rent fysisk befinder sig. Alligevel er der en ganske god grund til, at det bliver placeret centralt i landet på Billund Lufthavns område.

Alle de lufthavne, der rejser en mast med et kamera, kan få flyveledelse modsat i dag, hvor man skal rejse et tårn for det.

Jan Hessellund, adm. direktør, Billund Lufthavn

- Flyveledere er en mangelvare, så der er en god grund til, at vi placerer os centralt i produktionsdanmark i forbindelse med lufthavnen. Men i princippet kunne vi være alle steder, siger Morten Søndergaard, der slår fast, at ingen flypassagerer behøver bekymre sig, fordi flyvelederne inden længe ikke længere sidder og kigger ud ad vinduet for at få øje på flyene.

- En flyveleder sidder i langt størstedelen af sin tid og kigger på en lille prik på en skærm, så det er der overhovedet ikke noget mærkeligt ved, siger han.

I 2024 vil det nye kontrolcenter efter planen - om Gud og corona vil - være klar til at blive taget i brug og erstatte kontroltårnet. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce