Annonce
Vejle

Kontroversielt forslag: Socialdemokraterne vil rømme stor skole midt i Vejle

Socialdemokratiets gruppeformand, Martin Sikær, foreslår, at man rømmer Damhavens Skole, flytter den til Ny Rosborg og igen lader midtbyens folkeskoler være to selvstændige skoler. I dag er der én skole, Vejle Midtbyskole, med afdelinger på Damhaven og Langelinie. Foto: Mette Mørk
Socialdemokratiets gruppeformand og borgmesterkandidat vil gøre op med skolestrukturen i Vejle midtby. Han vil lade den gamle Damhavens Skole erstatte af en nyopført skole i Ny Rosborg-bydelen. Formålet er blandt andet at sikre folkeskolens fremtid i midtbyen.
Annonce

Vejle: Står det til Socialdemokratiet i Vejle Byråd, skal Vejle Midtbyskole - der ligger på to matrikler - nedlægges.

Den afdeling, der ligger i den tidligere Damhavens Skole, skal rømmes.

Langelinies Skole skal igen være en selvstændig skole.

Og så skal der opføres en helt ny og moderne skole i den nye Rosborg-bydel.

Sådan lyder visionen fra partiets gruppeformand og borgmesterkandidat, Martin Sikær, som selv er udlært lærer. Han som er af den overbevisning, at Vejle by har brug for at gøre op med den nuværende skolestruktur.

Han mener, at Vejle Midtbyskole i dag står tilbage som taberen i kampen om eleverne i centrum af byen, hvor vinderne er de to privatskoler, Sct. Norberts Skole og Kirstine Seligmanns Skole, samt Vejle Friskole, som alle er fyldt.

Annonce

Flertal skal ikke betale

For mange forældre fravælger alternativet, den lokale folkeskole, og det vil Socialdemokratiet gøre op med.

- Når vi igen vil have to selvstændige midtbyskoler og vil flytte Damhavens Skole fra dens nuværende placering, er det, fordi folkeskolen er blevet et alternativ i midtbyen. Det er ikke i sync med min måde at anskue tingene på, for det betyder, at vi i alt for høj grad understøtter de private skoler, som gør det godt, og som dette ikke er en kritik af. Men beboersammensætningen i midtbyen er ikke til, at flertallet skal betale for at gå i skole, siger Martin Sikær.

I hans verden bør det være privatskolerne, som udgør alternativet til en velfungerende folkeskole.

Damhavens Skole

  • Damhavens Skole blev taget i brug 1. april 1954 af cirka 970 elever. Der var da gået næsten 40 år, siden der sidst var åbnet en ny skole i Vejle.
  • Damhavens Skole afløste Kirketorvets Skole, der blev nedlagt 31. marts samme år.

- Udviklingen på Damhavens Skole kræver, at der skal ske noget. Der er efterhånden rigtig mange elever med særlige behov, og udfordringen i dag er, at folkeskolen bliver valgt fra, siger gruppeformanden.

Annonce

Kun én ny 1. klasse

Det illustreres bedst ved, at der blot starter én 1. klasse på Vejle Midtbyskole i år. For 15 år siden rummede Damhavens Skole tre 1. klasser, mens der var to 1. klasser på Langelinies Skole, hvor Martin Sikærs far, Peter Sikær, var skoleinspektør gennem 28 år.

- Udfordringen med Damhavens Skole er også, at skolen ligger forkert uden et naturligt skoledistrikt. Derfor foreslår vi, at der skal bygges en helt ny skole i Ny Rosborg-bydelen, som skal dække den vestlige del af midtbyen, mens Langelinies Skole får den østlige del som sit distrikt.

Han mener, at Vejle med sin bykerne er stor nok til at rumme to selvstændige folkeskoler, selvom midtbyen i forvejen rummer Vejle Friskole og de to privatskoler Sct. Norberts Skole og Kirstine Seligmanns Skole, der udvider rammerne i disse år.

- Der er grundlag for to folkeskoler i midtbyen. Forældrene vælger bare nogle andre tilbud i dag, siger Martin Sikær.

Annonce

Skal bryde negativ spiral

Han erkender, at det er et voldsomt greb at rømme Damhavens Skole, men han mener, at det er nødvendigt.

- Hvis vi skal bryde den lidt negative spiral, Vejle Midtbyskole er kommet ind i, skal vi skabe et nyt og attraktivt tilbud, så det igen bliver en skole, der bliver valgt til. Men både strukturen og Damhavens Skoles nuværende placering, hvor eleverne skal krydse byens mest trafikerede vej, er en hindring, siger den socialdemokratiske borgmesterkandidat.


Beboersammensætningen i midtbyen er ikke til, at flertallet skal betale for at gå i skole.

Martin Sikær (S), gruppeformand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

VB siger farvel til forsvarsspiller

Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce