Annonce
Give

Koordinator: - Det rigtige match er afgørende

Koordinator Tove Johansen (th.) overrakte på vegne af Ældre Sagen en blomst til de aktive besøgsvenner i sidste uge. De fik også en blomst med til deres besøgsværter som en ekstra gave, idet den udfordrende coronatid har gjort de faste besøg mere omstændige. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
- Jeg havde ikke siddet sammen med Ole i mere end i et kvarter, før jeg vidste, at han og Arne var et godt match, siger Tove Johansen, der er koordinator for besøgsvennetjenesten i Give.

Give: I over 35 år har der været mulighed for at få besøg af en besøgsven, hvis man føler sig ensom eller blot har brug for mere regelmæssig social kontakt til et andet menneske. Først gennem Røde Kors og nu via Ældre Sagen i Give.

For at puslespillet med besøgsvenner og besøgsværter går op sidder koordinator Tove Johansen efter bedste evne og sætter personerne sammen. Personlighed og fælles interesser vægter tungt, for det er afgørende, at begge parter får en god oplevelse.

- Jeg besøger altid besøgsværterne først og ud fra det kigger jeg på, hvem der kunne matche på det.

I tilfældet med Arne Weiss og Ole Malmberg var det netop mange fælles interesser, der gjorde udslaget for, at de to blev sat sammen.

- Jeg havde ikke siddet sammen med Ole i mere end i et kvarter, før jeg vidste, at han og Arne var et godt match. Sådan kan man nogle gange have en god fornemmelse. Jeg var glad, da jeg kørte derfra, for jeg vidste, at det ville gå godt, siger Tove Johansen.


Jeg havde ikke siddet sammen med Ole i mere end i et kvarter, før jeg vidste, at ham og Arne var et godt match.

Tove Johansen, koordinator Ældre Sagen i Give


Annonce

Pårørende skaber kontakten

Besøgsvennetjenesten har i øjeblikket 39 aktive besøgsvenner, mens yderligere fem holder pause. Det er faktisk ganske usædvanligt, at der som i Give er flere besøgsvenner, end der er brug for, forklarer Tove Johansen.

- Det er lidt et luksusproblem, men det er vigtigt i forhold til at kunne finde det rigtige match, siger hun.

Som regel ringer personen, der ønsker en besøgsven selv til Tove Johansen, men det kan også være pårørende, et plejecenter eller Vejle Kommune, der kontakter besøgstjenesten med henblik på at skaffe en besøgsven.

- Ofte er det faktisk de pårørende, der ser, at deres far eller mor sidder og har brug for en at snakke med. Det kan også være, hvis de lige har mistet en ægtefælle, forklarer Tove Johansen.

Så hurtigt som muligt derefter tager hun ud og besøger vedkommende og tager den første snak med henblik på at finde den rette besøgsven.

Det kræver ingen særlige forudsætninger for at man kan blive besøgsven, men flere af besøgsvennerne i Give er folk med erfaring og viden fra det danske socialvæsen. Det betyder, at de er godt klædt på både fagligt og menneskeligt til at omgås besøgsværterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce