Annonce
VEJLE

Kort frist til skøjteløbere: Sådan holder kommunen øje med isen

Uden øvelse er det svært at stå på skøjter. Og der er næppe lang tid tilbage, før isen bliver slidt ned "høje" temperaturer, især den kommende weekend. Her et glimt fra Lystanlægget i Holstebro. Foto: Morten Stricker
Det ser ud til at være et spørgsmål om kort tid, før isen igen bliver for tynd til skøjteløb og anden færdsel på det stive vand. Kommunen følger situationen dag for dag.

Vejle: Må man gå på isen? Ja, det må man, når Vejle Kommune har målt, at isen er mindst 13 centimeter tyk.

Det er mandag tilfældet ved to af de 10 steder, hvor kommunen følger med i isens tykkelse. De to steder er en bydam i Grejs og en dam ved Peder Breths Vej i Børkop. Men man skal stadig have respekt for isen og bevæge sig ud med sikkerheden i top.

- De 13 centimeter bruger vi, fordi de er meldt ud fra politiet og Trygfonden, siger Klaus Enevoldsen, der er afdelingsleder i Natur & Udeliv i teknisk forvaltning under Vejle Kommune.

De 10 steder, der måles, er valgt ud fra, at de skal være fordelt over hele kommunen, ved centerbyerne og i Vejle, hvor der bor flest. Samtidig er det steder, der er offentligt ejet eller tilgængelige, eller hvor man normalt plejer at stå på skøjter. Stederne er meldt ind fra personale i Vej & Park og Natur & Udeliv og på Materielgården.

Annonce

Målinger fortsætter

Målingerne foretages en gang i døgnet. Der bores et hul gennem isen, så isens tykkelse kan noteres.

- Der måles så mange steder, at de, der udfører målingerne, kan stå inde for, at vi har fundet både de tykke og de tynde steder. Er det et stort isareal, måles der flere steder. Ses noget, der ligner en våge, måler man dér, forklarer Klaus Enevoldsen.


Hvis der er ni grader på søndag, så måler vi i hvert fald ikke længere de steder, hvor isen endnu ikke har været godkendt. Men de steder, hvor isen er tyk nok nu, skal vi jo måle, indtil isen igen bliver usikker.

Klaus Enevoldsen


De kommende dage vil temperaturen ifølge vejrudsigten nærme sig plusgrader. På søndag lyder forudsigelsen på en mobiltelefon, placeret i Jelling, på hele ni grader. Men en ting er temperatur i luften og noget andet, hvad der sker i lavninger og under isen.

- Vi måler så længe, det giver mening. Hvis der er ni grader på søndag, så måler vi i hvert fald ikke længere de steder, hvor isen endnu ikke har været godkendt. Men de steder, hvor isen er tyk nok nu, skal vi jo måle, indtil isen igen bliver usikker, siger Klaus Enevoldsen.

Nu vil nogle måske spørge: "Hvordan kan man måle isen, når man ikke må gå ud på den?" Svaret er, at der bruges sikkerhedsline, og at der er en kollega med, der kan hjælpe, hvis uheldet er ude.

Selv om kommunen ikke havde godkendt isen til færdsel, var enkelte ude på isen på Kongens Kær søndag eftermiddag. De havde endda ryddet en del af isen for sne, så man kan skøjte og glide ordentligt. Foto: Torben Juhler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce