Annonce
Jelling

Kræmmerne er klar: Julen er skudt i gang på Haughus

Erling og Kirsten Staal og hunden Mille sælger hjemmelavede hjemmesko for tredje år i træk på Haughus Gods. Foto: Anders Kynde
Mange julemarkeder er i år aflyst på grund af corona, men ikke hos Haughus, hvor første weekend med julestemning og julehandel blev skudt i gang i lørdags.
Annonce

Jelling: Endnu er det de færreste, der har pyntet huset op med julepynt, sat strøm til lyskæderne eller bagt de første julesmåkager. Kalenderen viser, at der trods alt stadig er et par uger til 1. december.

Julehandlen er dog startet for længst i butikkerne, og inden vi ser os om, handler alt om julen.

På Haughus Gods handler det også om jul. For sjette år i træk indbyder godset til julemarked, og meget er, som det plejer.

Og så alligevel ikke. For coronaen er stadig over os, og derfor er mundbind, håndsprit og afstand også gældende på julemarkedet. Men i det mindste kan Dennis Raun og Kim Dyhr fra Haughus Gods glæde sig over, at de trods må holde marked.

Dennis Raun står sammen med Kim Dyhr bag julemarkedet på Haughus Gods for sjette år i træk. Foto: Anders Kynde

De fleste andre julemarkeder har nemlig været nødt til at aflyse årets tradition. Enten fordi de ikke må eller fordi de ikke har ressourcerne til det på grund af coronarestriktioner.

- På Haughus er vi underlagt andre regler end mange andre markeder, fordi vi holder åbent hele året. Dog er vi blevet bedt om ikke at skabe et arrangement, som bliver et alt for stort tilløbsstykke. Derfor har vi nedtonet det lidt og kaldt det juleweekend fremfor julemarked og fordelt det ud over fem weekender fremfor tre weekender, forklarer Dennis Raun.

Derudover er der lavet en begrænsning på, at der maksimalt må være 200 biler i området.

- Så der er jo selvfølgelig forskel på, om der sidder en eller fire personer i bilerne, men vi har to folk til at gå rundt hele dagen og holde øje med, at der ikke er for mange inde i bygningerne på samme tid, siger han.

Annonce

Kirsten laver hjemmesko

I alt er der omkring 75 stande fordelt i fire bygninger og udenfor i gårdspladsen på Haughus. De fleste sælger julerelaterede ting, men flere af de faste stande, som findes hele året rundt, er på deres sædvanlige pladser.

Her kan købes alt fra dekorationer til pynt, mad og tøj. Blandt standholderne Kirsten Staal fra Vejle. Hun er der sammen med Erling og hunden Mille.


Skoene er lavet af ægte læder og ægte lammeuld, og for mig er det vigtigt med gode materialer fremfor dårlige og syntetiske produkter.

Kirsten Staal, Kylles hjemmesko


Hun sælger hjemmesko under navnet Kylles hjemmesko.

- Skoene er lavet af ægte læder og ægte lammeuld, og for mig er det vigtigt med gode materialer fremfor dårlige og syntetiske produkter, fortæller Kirsten Staal, som selv har syet skoene.

I cirka 25 år har hun syet hjemmesko i størrelser fra 18 til 47. Men bredere eller længere modeller er også mulige at lave, fortæller hun.

På ude og indenfor er der julestemning på godset. Foto: Anders Kynde

- Det tager cirka en halv time for mig at lave et par sko på min skindsymaskine, siger Kirsten Staal, som er på Haughus for tredje år i træk.

Haughus holder åbent igen på lørdag og søndag og de kommende weekender frem til søndag 13. december.

Julemanden findes i mange varianter. Foto: Anders Kynde
Haughus ligger ved Vejlevej lidt uden for Jelling. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Vejle

Gæst og ansat smittet: Corona lukker Foreningernes Hus

Annonce