Annonce
Ikast-Brande

Kranstyrt udløste strakspåbud

Den væltede kran og den ca. 2,5 tons tunge lift, den var ved at løfte over KMC’s lagerbygninger, anrettede store materielle skader på bygningens tag. Ingen kom til skade. Arkivfoto: Mikael Lund
Arbejdstilsynet fandt ikke årsagen til, at en kran væltede ned over bygning i Brande.
Annonce

Brande: Det er ikke lykkedes for Arbejdstilsynet at klarlægge årsagen til, at en kran væltede på Markedspladsen om morgenen den 16. juni.

Tirsdag 16. juni væltede en kran ved virksomheden KMC på Markedspladsen. Kranen, som lige var blevet stillet op, landede oveni en af KMC's lagerbygninger, men lykkeligvis kom ingen personer til skade ved styrtet.

Til gengæld skete der omfattende materiel skade på både kranen og ikke mindst taget på den bygning, den ramte i faldet.

Kranstyrtet udløste omgående et tilsynsbesøg af Arbejdstilsynet, og på baggrund af besøget blev der udstedt et strakspåbud om at sikre, at kranen, en semimobil tårnkran, anvendtes på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde samt i overensstemmelse med leverandørens anvisninger.

Af rapporten, som er udarbejdet i forlængelse af tilsynsbesøget, fremgår det, at det efter Arbejdstilsynets vurdering ikke har været tilfældet. Derimod vurderes det, at ”anvendelsen ikke foregik fuldt forsvarligt, idet kranen, uanset årsagen hertil, væltede under anvendelsen med risiko for alvorlig personskade til følge.”

Arbejdstilsynet fastslår videre, at ”ejere og brugere af hejseredskaber og spil skal sikre sig, at de anvendes på en sikkerheds- og sundhedsmæssig forsvarlig måde i overensstemmelse med leverandørens anvisninger og under hensyn til de omgivende forhold.”

Annonce

Ingen forklaring på årsagen

I forbindelse med tilsynsbesøget konstaterede Arbejdstilsynets repræsentant, at kranen, da den væltede, havde været ved at løfte en ca. 2,5 tons tung lift fra jorden over nogle bygninger til et højereliggende dæk bag kranen, og at det var gået galt med store materielle skader til følge.

Arbejdstilsynets repræsentant konstaterede også, at kranen var opstillet på et forsvarligt underlag, og at det ikke umiddelbart var muligt at pege på forhold, som med sikkerhed kunne begrunde, hvorfor kranen væltede.

MH Kraner, som havde udlejet kranen, har oplyst, at der var udført opstillingskontrol på arbejdsstedet, og at kranen er blevet efterset i år, mens vognmand Michael Andersen, der i denne sammenhæng er at betragte som arbejdsgiver, har bekræftet, at den pågældende kranfører var i besiddelse af et gyldigt krancertifikat.

Dermed står det hen i det uvisse, hvad det egentlig var, der fik kranen til at vælte på den stort set vindstille dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce