Annonce
forside

Kriminalforsorgen: Vi vil ikke være strengere end politiet

Kriminalforsorgen skriver som svar på kritikken, at man ikke har intentioner om at være strengere i sin varetagelse af opgaven, end politiet var. Transportbetjentene følger blot den fastlagte sikkerhedsprocedure. Foto: Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgen har svaret skriftligt på avisens spørgsmål om, hvorfor de nye transportbetjente er mere strikse overfor arrestanter end politifolk, der løser samme opgave.

Annonce

Vejle: I et skriftligt svar fra Kriminalforsorgen til Vejle Amts Folkeblad skriver institutionschef Ian Gunthel, at man ingen intentioner fra Kriminalforsorgens side har om at fremstå strengere end politiet i forhold til opgaven med arrestanttransporter.

- Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag, men kan overordnet oplyse, at Kriminalforsorgens opgave er at sikre, at arrestanten og personalet kommer sikkert til og fra eksempelvis retsmøder, skriver Ian Gunthel og fortsætter:

- Det gør vi for eksempel ved at forhindre overdragelse af ulovlige genstande fra tilhørere i retssalen ved fysisk kontakt med arrestanten; og ved at undgå ukontrollerbare scener, som kan skabe forvirring og øge risikoen for undvigelse (flugt, red).

Han fortæller videre, at transportbetjentene skal sikre, at de foranstaltninger arrestanten er pålagt, blandt andet besøgs- og brevkontrol, overholdes i forbindelse med retsmødet. I tilfældet fra retssagen om narkokriminalitet ved Retten i Kolding var de tiltalte netop underlagt besøgs- og brevkontrol.

- Vores samarbejdspartnere på området, herunder anklagemyndigheden og forsvarerne, er orienteret om Kriminalforsorgens sikkerhedsprocedurer, forsikrer Ian Gunthel.

En ny slags betjente har set dagens lys

Hvert år bliver der foretaget tusindvis af fangetransporter mellem de enkelte fængsler og arrester i Danmark, samt transporter fra arresterne til retsbygninger rundt om i landet.Hidtil har dette været en opgave, som politiet varetog, men per 1. december sidste år er det gradvist blevet transportbetjente fra Kriminalforsorgen, som har overtaget denne opgave.

En uddannelse som transportbetjent kræver tre måneders skolegang, som består af 60 procent teori og 40 procent praksis. Det er fængselsbetjente, der står for undervisningen.

Herefter kommer betjentene i praktik i et år og ni måneder ved én af Kriminalforsorgens transport- og bevogtningsenheder i Kolding, Hobro eller København. Her følges de med en fast makker de første to måneder.

Efter i alt to år kan man kalde sig færdiguddannet transportbetjent.

Kilde: Fængselsforbundet.dk

Det betyder besøgs- og brevkontrol

Som varetægtsfængslet kan man blive underlagt besøgs- og brevkontrol, hvis anklagemyndigheden mener, at man ellers kan påvirke efterforskningen i sagen.Besøgskontrollen betyder, at politiet kan nægte tilladelse til at gennemføre visse besøg eller vælge at overvåge besøget for at sikre, at der ikke bliver talt om den verserende sag.

Som udgangspunkt kan den varetægtsfængslede modtage og sende breve, men politiet læser brevene og kan nægte at lade den varetægtsfængslede sende eller modtage et brev, hvis indholdet vil kunne være til skade for efterforskningen. Når der er besøgs- og brevkontrol, kan din forsvarer heller ikke videregive oplysninger til dine pårørende uden politiets tilladelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce