Annonce
forside

Kriminaliteten falder i politikredsen - men der er stor forskel fra by til by

Antallet af anmeldte overtrædelser af straffeloven i Sydøstjyllands politikreds er lidt lavere i år, end det var sidste år. Og det glæder politiinspektør Carit Andersen. Arkivfoto

Færre anmeldte i løbet af 2018 en overtrædelse af straffeloven til politiet i forhold til året før. Men faldet dækker over store forskelle.

Annonce

Sydøstjylland: Kriminaliteten falder i lokalområdet.

Det viser tal, som avisen har fået aktindsigt i. Det er Sydøstjyllands Politi, der har gjort op, hvor mange gange der er blevet anmeldt overtrædelser af straffeloven i de første 11 måneder af 2018. Politikredsen dækker Horsens, Vejle, Hedensted, Skanderborg, Fredericia, Kolding og Billund kommuner.

Tallene glæder politiinspektør Carit Andersen, der er leder af efterforskningscenteret hos Sydøstjyllands Politi.

- Det er virkelig positivt, at den går den vej med antallet af anmeldelser. Jeg mener, det er resultatet af en samlet indsats - et godt samarbejde mellem de forskellige dele af politiet: patruljerne, forebyggelsen og efterforskningen - og vores samarbejdspartnere, bl.a. kommunerne, siger han.

I alt blev der i de første 11 måneder af 2018 anmeldt 20.817 overtrædelser af straffeloven, mens det tilsvarende tal i samme periode i 2017 var 21.774.

Vi er særligt opmærksomme, hvis der er mange indbrud i et område. Men vi er også opmærksomme på, at tyve kan flytte sig let. Man kan sagtens finde på at lave indbrud i en anden kommune end dér, hvor man kommer fra. Et indbrud er ét for meget. Det skaber en enorm utryghed, så derfor er det et stort indsatsområde at få det tal bragt ned.

Carit Andersen, politiinspektør Sydøstjyllands Politi

Overtrædelser af straffeloven i Sydøstjyllands Politikreds

Samlede antal overtrædelser af straffeloven i de første 11 måneder af 2018 (tal for 2017 i parentes): 20.817 (21.774)Horsens Kommune: 3718 (4044)

Vejle Kommune: 5016 (5012)

Hedensted Kommune: 1352 (1287)

Skanderborg Kommune: 1827 (2205)

Kolding Kommune: 4818 (5142)

Fredericia Kommune: 2637 (2640)

Billund Kommune: 1124 (1160)

Indbrud i privat beboelse (tal for de første 11 måneder af 2018. I parentes den procentvise afvigelse fra samme periode sidste år)

Horsens Kommune: 298 (-26,7 pct.)

Vejle Kommune: 601 (+36,3 pct.)

Fredericia Kommune: 264 (-0,8 pct.)

Skanderborg Kommune: 312 (-30,2 pct.)

Billund Kommune: 120 (+3,4 pct.)

Hedensted Kommune: 219 (+23,7 pct.)

Vold:

Horsens Kommune: 214 (+9,4 pct.)

Vejle Kommune: 245 (-3,5 pct)

Fredericia Kommune: 139 (+2,2 pct.)

Hedensted Kommune: 70 (+2,9 pct.)

Kolding Kommune: 205 (+6,8 pct)

Billund Kommune: 45 (+7,1 pct.)

Skanderborg Kommune: 61 (+1,7 pct.)

Kilde: Rigspolitiet

Annonce

- Vi holder fast i tøjlerne

Faldet i det samlede antal anmeldelser dækker over store forskelle og op- og nedture - både hvad angår geografi og kriminalitetens art.

F.eks. er antallet af anmeldte indbrud faldet med hele 26 procent i Horsens Kommune og med 30 procent i Skanderborg Kommune, mens det tilsvarende tal i Vejle Kommune viser en stigning på 36 procent og i Hedensted Kommune knap 24 procent.

- Det er svært at sige hvorfor. I nogle kommuner skal der ikke mange nætter med virksomme tyve på fri fod til, før det bonner ud i statistikken. Men vi patruljerer ekstra der, hvor der er mange indbrud, siger Carit Andersen.

Han understreger, at det generelle fald i antallet af indbrud glæder ham ekstra meget, da politiet i løbet af 2018 er begyndt at journalisere indbruddene anderledes. Det betyder, at bl.a. listetyve (tyverier fra huse, hvor der ikke er sket opbrud for at komme ind, red.) nu også tæller i indbrudsstatistikken. Alligevel er antallet faldet på kredsplan.

- Det er vildt positivt, at antallet af indbrud er faldet. Det viser, at vi holder fast i tøjlerne, siger Carit Andersen.

Han understreger, at indbrud stadig er et problem i politikredsen. Og et område, politiet bruger mange ressourcer på.

- Vi er særligt opmærksomme, hvis der er mange indbrud i et område. Men vi er også opmærksomme på, at tyve kan flytte sig let. Man kan sagtens finde på at lave indbrud i en anden kommune end der, hvor man kommer fra. Et indbrud er ét for meget. Det skaber en enorm utryghed, så derfor er det et stort indsatsområde at få det tal bragt ned, siger han.

Politiinspektøren påpeger, at politiet løbende følger indbrudstyvenes mønster, når de kommende indsatser skal planlægges.

- Det er klart, at når vi laver vores analyser af, hvor vi skal stramme skruen lidt ekstra, så kigger vi på, hvor der sker flest indbrud. Og der er det klart, at de her tal tyder på, at vi skal øge indsatsen i f.eks. Vejle og Hedensted, siger Carit Andersen.

Han fortæller også, at politiet bruger mange ressourcer på at hjælpe borgerne med at passe på sig selv, når det gælder om at undgå indbrud.

- Vi har deltaget i borgermøder sammen med bl.a. Det Kriminalpræventive Råd, hvor vi har hjulpet med gode råd om, hvordan man kan sikre sig. Det er en fælles indsats, siger Carit Andersen.

Annonce

Løbende indsatser i nattelivet

Efter nogle år med en generelt ret kraftig stigning i antallet af anmeldte voldstilfælde, er kurven nu fladet lidt ud. Fra 2016 til 2017 steg antallet af voldsanmeldelser med hele 27 procent i politikredsen, mens det tilsvarende tal for 2017-2018 kun er en stigning på godt tre procent.

- Den tidligere kraftige stigning skyldes bl.a., at det offentlige ændrede anmeldelsespraksis i sager om vold og trusler mod offentligt ansatte. Det betød, at der kom mange flere sager i nogle år, men nu har tallet tilsyneladende stabiliseret sig, og det er positivt, siger Carit Andersen.

Han påpeger, at den lokale politikreds har forholdsmæssigt mange voldssager i forhold til de andre danske politikredse.

- Vi forsøger at få antallet af sager bragt ned. Vi laver løbende indsatser bl.a. i nattelivet, hvor vi er opsøgende og forsøger at gribe ind, før tingene udvikler sig til vold. Når det er sagt, mener jeg dog ikke, at man skal være bekymret for at blive udsat for tilfældig vold på gaden. Vores interne analyser viser, at langt de fleste voldstilfælde stadig sker dér, hvor de involverede kender hinanden - f.eks. i samlivsforhold, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce